Jason Bateman

25. 5. 2009 - 15:23 | Téma | red

Jason Bateman zdroj: tisková zpráva

Jason Kent Bateman už pro své vzezření nemůže pomýšlet na úlohy velkých hrdinů. Tento komediální herec má za úkol zosobňovat obyčejné Američany, suchopárné, přepracované – a selhávající v rolích manžela a otce

Jason Bateman Jason Kent Bateman už pro své vzezření nemůže pomýšlet na úlohy velkých hrdinů. Tento komediální herec má za úkol zosobňovat obyčejné Američany, suchopárné, přepracované – a selhávající v rolích manžela a otce. Na televizních obrazovkách jej proslavil sitcom Arrested Development, na plátnech zazářil v tragikomedii Juno.

Narodil se 14. ledna 1969 v městečku Rye, stát New York. Batemanovu životní dráhu předurčil rodinný původ. Otec Kent Bateman je filmovým a divadelním režisérem, starší sestra Justine zazářila v sitcomu Family Ties (1982-89), u nás ji známe ze seriálu Muži na stromech (2006). Také Jason se uplatnil hlavně na televizních obrazovkách, v širokém spektru seriálů se objevuje od svých dvanácti let. Získal tehdy úlohu sirotečka Jamese Coopera Ingallse ve westernové soap-opeře Little House on the Prairie (1981-82). Svou parketu však Jason Bateman nalezl v rodinných komediích. Ze střapatých klučinů z počátků kariéry přešel k rolím rozjívených puberťáků. Zazářil v sitcomech Silver Spoons (1982-84) a It's Your Move (1984-85). Největší úspěchy pak slavil s dalším komediálním seriálem Valerie (1986-91). Už v roce 1987 několik epizod taky režíroval, stal se tak nejmladším členem cechu Directors Guild of America. Televizní režie se poté ujal ještě několikrát.

Jason Bateman K filmu přivedl Batemana otec, který coby producent zaštítil teenagerskou komedii Školák vlkodlak 2 (1987). Jason se v ní ujal úlohy mladíka Todda, který se proměňuje v hororové monstrum. Jednalo se o pokračování veselohry s Michaelem J. Foxem; film ale na úspěch prvního dílu nenavázal a z Batemana se miláček americké omladiny nestal. Nevyšly ani další z jeho filmových pokusů, sportovní komedie Nezbytná tvrdost (1991) nebo melodrama Breaking the Rules (1992). Se počínající dospělostí tak Jason Bateman ztrácí své hvězdné pozice. Nedařilo se ani jeho sitcomům. Eskapády zkrachovalého burziána (Simon, 1995), knihkupce, v jehož krámku se ukrývá uprchlík před mafií (George & Leo, 1997), architekta Harryho a jeho podivínských bratří (Chicago Sons, 1997) anebo homosexuálního spisovatele Warrena (Some of My Best Friends, 2001) vydržely na obrazovkách nanejvýš šestnáct dílů. Devadesátá léta pro Batemana znamenala tristní bilanci: nenalezl se jediný hit s jeho účastí.

Jason Bateman Velký návrat si Jason Bateman schoval až na úvod nového tisíciletí. Naznačila ho už lascivní, avšak oblíbená komedie Prostě sexy (2003). Slávu si však vydobyl na poli, jež je mu tolik blízké – v sitcomu Arrested Development (2003-06). Michael Bluth, hlava disfunkční rodiny a zároveň šéf rodinného byznysu, který se ocitl na pokraji krachu, Batemana nadlouho předurčil do rolí slabošských tatíků. Připomeňme hudebního skladatele Marka, který uteče před zodpovědností a rozhodne se zůstat věčně mladý, v tragikomedii Juno (2007) anebo idealistického Raye Embreyho v akčním Hancockovi (2008). Zahrál si i škrobeného účetního Westona v dětinské komedii Říše hraček (2007). Seriál, který Batemanovi přinesl Zlatý glóbus, by měl vbrzku získat své filmové pokračování – ponese nijak objevný název Arrested Development.

Jason Bateman ve filmu Rozchod! Jason Bateman se neštítí ani drobných, povětšinou komediálních, úložek. Tak jej poznalo i české obecenstvo. Pohostinsky se objevuje v komediích od party, jíž se přezdívá Frat Pack. Představuje se hlavně ve filmech Bena Stillera: byl sucharským mafiánem Kevinem v detektivce Starsky & Hutch anebo televizním komentátorem Brooksem ve Vybíjené (oba 2004). Drobounkou roličku přijal v satiře Tropická bouře (2008). Větší prostor mu svěřil jeden ze Stillerových kumpánů Vince Vaughn v antiromanci Rozchod! (2006). Komediální tým Judda Apatowa zatím Batemanovi nabídl „pouze“ epizodku v Kopačkách (2008). Známe jej i z filmů, které natáčejí tvůrci kolem Joea a Matthewa Carnahanových a Petera Berga; kromě Hancocka to byla gangsterka Sejmi eso (2006), politické drama Na odstřel (2009) a hlavně thriller Království (2007). Ve své premiérové akční roli tu ztělesnil agenta Leavitta.

Jason Bateman je od roku 2001 ženatý s herečkou Amandou Ankovou, dcerou zpěváka Paula Anky. Jejich prvním potomkem je dcerka Francesca Nora, narodila se v říjnu 2006.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.