Jarhead

23. 8. 2005 - 0:49 | Téma | red

Jarhead zdroj: tisková zpráva

Jake Gyllenhaal jako americký mariňák ve válce v Zálivu. Oscarová favorit Sama Mendese. Je polovina srpna 2005 a Jarhead Sama Mendese je letošním prvním doopravdy seriózním kandidátem na Oscara – dle všeho aktuální, protiválečný a společensky závažný, chytrý a navíc spektakulární

Je polovina srpna 2005 a Jarhead Sama Mendese je letošním prvním doopravdy seriózním kandidátem na Oscara – dle všeho aktuální, protiválečný a společensky závažný, chytrý a navíc spektakulární.

Svět se řítí do 90.let 20.století a Anthony 'Swoff' Swofford (Jake Gyllenhaal), kluk z tradičně vojácké rodiny, právě narukoval k americkému námořnictvu. Vyskytnou se známé problémy se Saddámem a Swoff se stěhuje do Iráku. Pod vedením seržanta Sykese (Jamie Foxx) se potom zúčastní operace Pouštní bouře. V zemi jejímž zvykům nerozumí, proti nepříteli kterého nevidí a za něco, čemu přestává rozumět. Jarhead je zároveň mnohem více o lidech a efektech války na vojáky, než o bitvách, či bojových sekvencích.

Jarhead Jarhead je adaptací do češtiny dosud nepřeložené autobiografické knihy Anthonyho Swofforda „Jarhead : A Marine's Chronicle of the Gulf War and Other Battles“, v níž bývalý sniper s dávkou ironie a nečekané otevřenosti popisuje vlastní, mnohdy velice bizarní zážitky z války v Zálivu.
Swoffordův text pro plátno adaptoval William Broyles Jr., scénárista Polárního expresu (The Polar Express). Jeho největším úspěchem je ale oscarová nominace za scénář ke kosmonautickému thrilleru Apollo 13.

První teaser, který k Jarhead vyšel, je tematicky pěkně rozdělený na třetiny a rytmicky skvěle provázaný se soundtrackem. A i co do náplně patří upoutávka Jarhead k tomu nejlepšímu, co letos vyšlo. Záběry šílenství na hořících ropných polích, fotbal v plynových maskách či rudá santaklausovská čapka evokují vzpomínky na Copollovu Apokalypsu. Střih z hrdiny v plynové masce na ženu v burce je pak přímo uhrančivý.
Po formálně čisté gangsterské dobovce Road to Perdition se Mendes zjevně vrací ke hře s motivy surrealističtějšího ražení, kterými proslavil Americkou krásu (American Beauty).

Jarhead Vzhledem k tomu, že Mendesův dvorní kameraman Conrad L. Hall před dvěma lety bohužel zemřel, musel režisér vybírat jinde. Jarhead nakonec snímá Roger Deakins, kmenový spolupracovník bratří Coenů. Libuje si v sametových přechodech mezi světlem a tmou, jeho obrazy mají zřetelný nádech vlhosti. V Jarhead vodu nahrazuje surová ropa a pot z vedra - pochod bílou pouští okolo vraku auta pak díky ostrému světlu působí téměř podmořsky a přízračně.

Jestli Jamie Foxx byl playerem loňského roku, pak Jake Gyllenhaal jím je letos. Má v těch očích děs, hrůzu, nebo něco jako svíravé nekonečno? Oproti typově příbuznému Tobeymu Maguireovi je Gyllenhaalův výraz intenzivnější, znepokojivější, naléhavější. Ačkoli se objevil v ČR uváděné Půlnoční míli (Midnight Mile) a katastrofickém trháku Den poté (Day After Tomorrow), Gyllenhaalovou výstavní rolí doposud stále zůstává titulka v mystériu Donnie Darko Richarda Kellyho z roku 2001. Až s rolí Swoffa by ale měl Jarhead Gyllenhaal upoutat širokou diváckou obec. Vedle Jarhead se navíc Gyllenhaal letos na podzim ještě objeví po boku Heatha Ledgera v Brokeback Mountain Anga Leeho (Tygr a drak (Wo hu cang long)) což je další horký oscarový kandidát (americká premiéra 9.12.).
Vedle Gyllenhaala a Foxxe v Jarhead hraje Peter Saarsgaard (Kinsey) Swoffova přítele a učitele Troye a Chris Cooper (Adaptace (Adaptation.)) podplukovníka Kazinskiho. V jedné z vedlejších rolí se objeví i Sam Rockwell (Stopařův průvodce po Galaxii (The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy)).

Jarhead má v USA premiéru načasovanou na ideální oscarový termín – listopad. V ČR by se měl film objevit v únoru 2006.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.