Jan A. P. Kaczmarek: Finding Neverland – soundtrack

25. 1. 2008 - 14:01 | Téma | red

Jan A. P. Kaczmarek: Finding Neverland – soundtrack zdroj: tisková zpráva

Hledání Země Nezemě vypráví o životním období Sira Jamese Matthewa Barrieho. Inspirován čtyřmi dětmi, které nemají otce, napíše legendární příběh o Peteru Panovi, chlapci, který nechtěl nikdy dospět!

Ke snímku, který na motivy divadelní hry Allena Kneea zrežíroval Marc Foster (Ples příšer) a v němž hlavní roli Barrieho ztvárnil Johny Depp, složil hudbu Jan A. P. Kaczmarek. Již před třemi lety ohromil posluchače úžasnou hudbou k Nevěrné, ale leckdo ho možná pamatuje už z jeho práce na Úplném zatmění či hororu Lost Souls. Tentokrát se rozhodl ohromit líbivě pohádkovou hudbou, která mu vynesla Oscara za rok 2004 v kategorii nejlepší původní hudba.

Pro Hledání Země Nezemě složil hudbu, která by se dala asi nejlépe označit jako smutně veselá, přičemž oba přídomky reflektují Barrieho duši, tedy veselou - dětskou, a smutnou – dospělou. A podobně, jako je dětský svět ve své podstatě jednoduchý, je i Kaczmarekova hudba téměř minimalistická. Dočkáme se jednoho kraťoučkého motivu a lehounké až komorní orchestrace, složené víceméně ze smyčců, klavíru a flétny. Občas jeho hudbu provětrá několikahlavý sbor, klávesy či mandolína, sem tam nás Kaczmarek nechá odleť do jiných světů (Dancing With The Bear). V nejkrásnějších pasážích je hudba veselá a hravá (The Pirates, Where Is Mr. Barrie?), někdy komická (The Spoon On The Nose), ve smutnějších místech ale působí tklivě a člověk by si až připadal osamocený, jen kdesi se svou duší ...

Kaczmarek se rozhodl složit jednoduchou hudbu, prostou motivů a velkolepé orchestrace. Její hlavní zbraní je především její srdečnost, chytlavost a nálada, která se vás chtě nechtě dotkne, i kdybyste si hudbu pustili jen jako pozadí.

Hledání Země Nezemě je ideální hudba pro příznivce Rachel Portmanové či Randyho Edelmana, pokud tedy patříte mezi příznivce hudby těchto dvou interpretů, na tohle album si určitě posviťte.

Verdikt: Jednoduché, a přesto velkorysé, především co se nálad a pocitů týče ...

Hodnocení: 70%

Seznam skladeb:
01. Where Is Mr. Barrie?
02. The Park
03. Dancing With The Bear
04. The Kite
05. The Chess
06. Neverland - Piano Variation In Blue
07. The Spoon On The Nose
08. The Pirates
09. The Marriage
10. Children Arrive
11. Drive To The Cottage
12. The Peter Pan Overture
13. Peter
14. The Park On Piano
15. The Stairs
16. Impossible Opening
17. The Rehearsal
18. Neverland - Minor Piano Variation
19. The Play And The Flight
20. This Is Neverland

Celkový čas: 58:21

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.