James Horner: Apocalypto – soundtrack

25. 1. 2008 - 12:56 | Téma | red

James Horner: Apocalypto – soundtrack zdroj: tisková zpráva

Mel Gibson se se skladatelem Jamesem Hornerem poprvé sešel u svého druhého režijního počinu Statečné srdce

Mel Gibson se se skladatelem Jamesem Hornerem poprvé sešel u svého druhého režijního počinu Statečné srdce. Cesty těchto dvou tvůrců se střetly znovu až po jedenácti letech na Gibsonově megaprojektu Apocalypto, který zavádí diváky do prostředí dávných mayských civilizací.

Hudba s etnickými kořeny není sice Hornerova parketa, ale vzhledem k tomu, že jeho oblíbené flétny a píšťaly jsou pro tuhle hudbu typické, bylo jasné, že tato látka mu padne jako ulitá. To mohu potvrdit, zároveň není od věci upozornit Hornerovy fanoušky, že Apocalypto má hodně daleko k tomu, na co jsme od něho zvyklí – jedná asi se o jeho nejexperimentálnější a nejoriginálnější dílo za poslední pár let.

Za své zde vzala melodičnost, vzletnost a epičnost, která je v podstatě Hornerovým trademarkem a též jedním z důvodů proč je jeho hudba velice oblíbená i mimo řady soundtrackových fandů. Podobně jako mayští indiáni, i Horner tentokrát mluví dost netypickým hudebním jazykem, který ne zcela každý bude chtít akceptovat. Svým zvukem se blíží například k Zimmerově Tenké červené linii, oproti té tu chybí nutné srdce, navíc Apocalypto v některých momentech působí až dojmem jakési z nouze ctnosti (že film prostě nějakou hudbu mít musí….). I režisérovi šlo spíš o účelnost. A tak Horner experimentuje ze všech sil a když jeho hudba nemůže obejmout košatost příběhu, nahrazuje to množstvím hudebních uliček, do kterých v případě etnické hudby může zaběhnout. Úderné perkuse, které se od běžných bubínků sunou až ke zvuku kladiva a kovadliny (The Games and Escapes), šepot a řeč indiánů (Words Throught The Skyes) či jejich chorály. Zmíněné flétny a píšťaly samozřejmě neabsentují, naopak jsou jedním z nosných prvků celého soundtracku, který nenápadně podepírají i smyčce, které znějí na pozadí v téměř neznatelné frekvenci.

Jako zvukový celek je to zajímavé, i když krajně bezobsažné. Když jsem se deskou proposlouchával, hned několikrát jsem měl při kakofonickém nájezdu píšťal a smyčců v Sacrificial Process pocit, že tuhle hodinku stěží dotáhnu až do konce. Pokud je ovšem etnická hudba v rámci experimentu vašim šálkem čaje, není co řešit.

Verdikt: Pokud máte v oblibě soundtracky, kde Horner dokáže svoji hudbou převyprávět celý příběh, od Apocalypta ruce pryč.

Hodnocení: 40 %

Seznam skladeb:
01. From The Forest (1:55)
02. Tapir Hunt (1:31)
03. The Storyteller´s Dreams (3:41)
04. Holcane Attack (9:27)
05. Captives (3:06)
06. Entering The City With A Future Foretold (6:05)
07. Sacrificial Procession (3:40)
08. Words Trough The Sky – The Eclipse (5:11)
09. The Games And Escape (5:14)
10. An Elusive Quarry (2:15)
11. Frog Darts (2:45)
12. No Longer The Hunted (5:50)
13. Civilizations Brought By Sea (2:20)
14. To The Forest (7:30)

Celkový čas: 60:30

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.