Jaký byl Anifest 2007

18. 9. 2007 - 11:39 | Téma | red

Jaký byl Anifest 2007 zdroj: tisková zpráva

V soutěži celovečerních filmů uspěl domácí zástupce Jedné noci v jednom městě, nejlepší domácí krátký animovaný film: novinka Jiřího Barty Domečku vař. Mezinárodní festival animovaných filmů Anifest se konal letos pošesté, za tuto poměrně krátkou dobu se přiřadil k našim nejvýznamnějším a také nejoblíbenějším filmovým událostem

Mezinárodní festival animovaných filmů Anifest se konal letos pošesté, za tuto poměrně krátkou dobu se přiřadil k našim nejvýznamnějším a také nejoblíbenějším filmovým událostem. Jeho čapí patron přilétá do jihočeské Třeboně vždy v prvním květnovém týdnu a pevně se uhnízdil i mezi ve světě uznávanými přehlídkami animované tvorby. Svědčí o tom mj. přes 1300 přihlášených snímků, z nichž bylo do devíti soutěžních kategorií vybráno 240 animovaných prací z 38 zemí. Nejpočetnější byla kupodivu francouzská kolekce, která předčila i v pořadí druhou českou a třetí britskou. Nejvíce ocenění si však tentokrát odnesla až ta počtem čtvrtá, německá – jak napovídají jména autorů bylo by pro ni ovšem přiléhavější označení evropská.

Jedné noci v jednom městě V soutěži celovečerních filmů opět uspěl domácí zástupce, a sice povídkové loutkové dílo Jana Baleje Jedné noci v jednom městě. V mnohem tvrdší konkurenci krátkometrážní kategorie byl za nejlepší film označen lotyšský snímek Ztraceni ve sněhu. Nikoli náhodou k ní náleží i držitel hlavní festivalové ceny Grand Prix, německé Nedochůdče Andrease Hykadeho. V této kategorii se našla řada jiných pozoruhodných prací jako třeba brilantní argentinský Lapsus Juana Pablo Zaramelly či španělský Stroj Bendito, kterým mezinárodní porota udělila zvláštní ceny.

Bottoobahtoh Bottoobahtoh Nejpočetněji obeslaná a za „hotovými“ profesionály nijak zaostávající byla sekce studentských filmů, v níž trochu překvapivě nejlépe uspěl švýcarský snímek Boltubato Mariny Rossetové. Zvláštní cenu poroty tu ještě získal belgický Strach Emiela Penderse a její zvláštní uznání německý Můj šťastný konec Milena Vitanova. Jako nejlepší byla dále vyhodnocena kolekce příspěvků belgické Vysoké školy vizuálních umění La Cambré.

Kategorie televizních filmů a seriálů nalezla laureáta v holandském originálně pojatém osvětovém mikrocyklu Nazí Mischy Kampové, zvláštním uznáním porotci poctili ještě půvabný německý Sluneční den Gila Alkabetze. Nejlepším videoklipem se stalo (v kontrastu k poněkud monotónní průvodní skladbě) rovněž německé Jablko na stromě Astrid Riegerové a Željko Vidoviče a nejlepší reklamou či znělkou kongeniální Špatná nota Craiga Wesselse z Jihoafrické republiky. V nové kategorii internetových filmů se porotě nejvíce líbil francouzský Park Hervé Marchala a Bruna Rhinna, zatímco hlasování diváků dominovala Krvavá Mary Ziny Papadopoulou. Anifest nezapomíná ani na dětskou tvorbu, kde tentokrát vyniklo kolektivní dílko Cheezy z dílny belgického Kidscamu, zvláštní uznání poroty se dostalo plastelínovým Miminkům zformovaným „předškoláky“ z francouzského Annecy.

Národní soutěž o nejlepší krátký animovaný film vyhrál suverénně Jiří Barta s novinkou Domečku vař, zvláštní uznání pak bylo uděleno filmu Exit us Josefa Lepši. Z domácích reprezentantů získal dokonce dvě ceny – města Třeboně a cenu festivalových diváků – Michal Žabka za nafukovací Paní G.

Letošní Anifest nabídl ovšem mnohem víc. Jeho předehru tvořilo silně obsazené dvoudenní mezinárodní diskusní fórum na téma Drogy a televize. V mimosoutěžní části se představila nová rakouská, španělská a v rámci visegrádského programu také maďarská, polská a slovenská animace, výběry z tvorby porotců i čestného prezidenta festivalu Belgičana Raoula Servaise, více než desítka celovečerních animovaných filmů v sekcích Cesty do fantazie, Transitions a Velká díla světové animace, zvláštní kolekce stereoskopických snímků a pro malé diváky retrospektiva Zlínské ateliéry dětem. V doprovodném programu kromě toho nechyběla setkání a besedy s tvůrci, koncerty, výstavy ani divadelní představení.

Anifest nechce být jen výroční přehlídkou české a světové animované tvorby, ale i pracovním a informačním fórem napomáhajícím jejímu vzniku a rozvoji. Proto ho provází odborný program věnovaný prezentaci filmových škol, animovaných studií, festivalů, distributorů a dalších v tomto oboru působících institucí. Samostatný seminář se letos zaměřil na komiksovou tvorbu a technologii počítačové animace. Pro nejmladší zájemce byly v celém průběhu festivalu pořádány tradiční Školičky animace.

Bohatý festivalový program do Třeboně láká stále se zyyšující počet ctitelů animované tvorby z řad profesionálů, amatérů i nejširší veřejnosti. To je jistě ta nejlepší odměna pro pořadatele Anifestu a zároveň podnět k tomu, aby jako dosud usilovali o to, aby další ročník zase o něco vylepšili.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.