Jake Gyllenhaal

27. 5. 2007 - 21:35 | Téma | red

Jake Gyllenhaal zdroj: tisková zpráva

Jediný pohled do posmutnělých očí Jakea Gyllenhaala stačí, abychom věděli, že máme tu čest s představitelem citlivých mladíků se splínem na duši, mladíků trpících, zmučených, mladíků osamělých

Jake Gyllenhaal Jediný pohled do posmutnělých očí Jakea Gyllenhaala stačí, abychom věděli, že máme tu čest s představitelem citlivých mladíků se splínem na duši, mladíků trpících, zmučených, mladíků osamělých. Takový byl nešťastně zamilovaný Holden v hořké komedii Hodná holka (2002), Joe, jemuž nehoda sebrala snoubenku, v melodramatu Půlnoční míle (2002) a především titulní hrdina existenciálního sci-fi snímku Donnie Darko (2001). V roce 2005 se Gyllenhaal představil hned v trojici očekávaných projektů: v psychologickém dramatu Důkaz, ve válečném snímku Mariňák a v kovbojské romanci Zkrocená hora.

Jacob Benjamin Gyllenhaal se narodil 19 prosince 1980 v Los Angeles v rodině režiséra Stephena Gyllenhaala a scenáristky Naomi Fonerové (společně natočili například drama Ztracený Izaiáš). Protože Jake se kolem filmu a televize točil už odmala, nepřekvapí, že si vysnil kariéru herce. A stejně jako jeho o dva roky starší sestře Maggie (sadomasochistická romance Sekretářka či retro Úsměv Mony Lisy) se mu tento sen podařilo proměnit ve skutečnost. Co víc – Gyllenhaal se dnes řadí k nesledovanějším mladým talentům amerického filmu. Debut před kamerou si Jake odbyl jako jedenáctiletý, když se mihl v kovbojské komedii s Billym Crystalem Dobrodruzi z velkoměsta (1991). Účinkování v jedné z hlavích úloh dětské hokejové komedie Mocní kačeři (1992) mu však rodiče zakázali – nechtěli jej pustit na dlouhé, dvouměsíční natáčení. Jake si tak musel vystačit s menšími rolemi, například v sympatickém dětském dobrodružství Josh a S.A.M. (1993).

Jake Gyllenhaal Přestože rodiče zabránili Jakeovi zazářit v populární disneyovce, rozhodně se nedá říct, že by mu chtěli bránit v herecké kariéře. Vždyť ho sami obsadili hned do několika svých snímků. Gyllenhaal se tak mohl objevit v dramatu Nebezpečná žena (1993) s Debrou Wingerovou, v epizodě detektivní série Homicide nazvané Bop Gun (1994), kde se objevil o boku Robina Williamse. A především v hořké komedii s Billym Bobem Thorntonem Tráva je zlatej důl (1998) o partičce nekňubů, snažících se zbohatnout prodejem marihuany. Svůj průlomový výkon si však Jake Gyllenhaal schoval až do retrosnímku Říjnové nebe (1999). Ztělesnil v něm budoucího inženýra NASA Homera Hickhama Jr., který pod vlivem prvních letů do vesmíru začíná koketovat s prvními raketovými pokusy. Už zde se Jake objevuje v úloze nepochopeného klučíka, jehož sny sráží obhroublý otec, jenž pro syna plánuje kariéru horníka. Jeden ze svých nejlepších výkonů pak Gyllenhaal podal v netradičním science fiction Donnie Darko (2001), když ztělesnil mlčenlivého středoškoláka, jemuž obrovský králík prorokuje brzkou smrt. Nápaditý snímek s temným naladěním, předznamenávajícím tragické vyústění, velmi příjemně překvapil. A zásluhu na tom nepochybně měl i Gyllenhaal, který byl za svou úlohu nominován na Independent Spirit Award.

Jake Gyllenhaal ve filmu Donnie Darko Překvapivý vstup Jakea Gyllenhaala mezi komediální herce v podobě titulní úlohy v teenagerské komedii Bubliňák (2001) nedopadl vůbec dobře. Nepovedená veselohra totiž do kin přilákala jen minimum diváků. Jake se proto vrátil k osvědčeným úlohám ztrápených mladíků. Na počátku nového tisíciletí, zkusil – a velmi úspěšně – kariéru v nezávislém filmu. Objevil se tak v thrilleru Highway (2002) společně s Jaredem Letem a Selmou Blairovou, v ženském dramatu Nicole Holofcenerové Krásní & úžasní (2001) a hlavně v hořké komedii s Jennifer Anistonovou Hodná holka (2002), kde se představil v úloze obchodního příručího Holdena, který svede a převrátí poklidný život třicetileté prodavačky Justine. Velkou příležitost v podobě úlohy nešťastného Joea Nasta, jenž se těžce vyrovnává se smrtí své snoubenky, ztělesnil v melodramatu Půlnoční míle (2002). A po boku hvězdných Dustina Hoffmana, Holly Hunterové a Susan Sarandonové se rozhodně neztratil.

Jake Gyllenhaal ve filmu Den poté Přímo prototypem ustrkovaného teenagera je i Peter Parker, alter ego comicsového superhrdiny Spider-mana. Tuto úlohu si Gyllenhaal málem zahrál ve snímku Spider-Man 2 (2004), když se typově podobný Tobey Maguire zranil při předchozím natáčení dramatu Seabiscuit (2002). Maguire se však zázračně uzdravil, a tak Gyllenhaal nedostal šanci zazářit ve filmovém hitu sezony, navíc po boku své tehdejší životní partnerky Kirsten Dunstové. Namísto toho se musel Gyllenhaal „spokojit“ s jednou z hlavních úloh v jiném kasovním trháku, katastrofickém snímku Rolanda Emmericha Den poté (2004), když zosobnil syna proslulého klimatologa Jacka Halla (Dennis Quaid), který uvízne v New Yorku ohrožovaném rychlým příchodem nové doby ledové.

Jake Gyllenhaal Rok 2005 se v případě Jakea Gyllenhaala se nesl ve znamení přechodu k úlohám dospělých mužů. V dramatu podle hry Davida Auburna Důkaz se tak představil v roli vysokoškolského studenta Hala, obdivujícího geniálního, avšak schizofrenního učitele (Anthony Hopkins), který se sblíží s profesorovou dcerou (Gwyneth Paltrowová). V protiválečném dramatu režiséra Sama Mendese Mariňák ztělesňuje mladého vojáka Swofforda, vstupujícího do války v Perském zálivu. A po boku Heatha Ledgera se objevil v kovbojské homosexuální romanci Zkrocená hora, která patří k velkým favoritům na Oscara. Právě v tomto snímku Gyllenhaal ztvárňuje dramaticky vděčnou úlohu rodeového jezdce Jacka Twista, jehož dlouholetý vztah k rančerovi Ennisovi je ústředním tématem filmu. A naznačuje, že v letech následujících nehodlá v souboji s celou plejádou nastupujících hvězdiček přepustit své těžce vydobyté pozice na výsluní popularity. Role naivních mladíků snad už definitivně opouští v historické rekonstrukci Zodiac (2007), která zachycuje řádění proslulého masového vraha. Gyllenhaal se představuje v úloze karikaturisty Roberta Greysmihte, jenž po zabijákovi pátral a o případu napsal několik knih.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.