Ital (L´Italiano)

3. 7. 2008 - 11:30 | Téma | red

Ital (L´Italiano) Placeholder | zdroj: tisková zpráva

[Statistické údaje:] - Režie: Ennio De Dominicis. Scénář: Ennio De Dominicis, Varo Ventura, M. Wisa Fusconi. Kamera: Saverio Guarna. Hudba: Olen Cesari. Střih: Babak Karimi. Hrají: Mehmet Günsür, Sonia Aqowo, Luca Lionello, Yuliya Mayarchuk. Itálie 2002, 90 min. Barevný (plus černobílé dokumentární záběry), anglické titulky. Uvedeno na 37. MFF Karlovy Vary 2002. Vezměte aktuální sociální problém, zamíchejte s poměrně naivní historkou o krásném životě na vesnici v horách a do protikladu dejte stejně, ne-li více naivní historku o ruské mafii a mravním úpadku

mffkv02_recenze
Vezměte aktuální sociální problém, zamíchejte s poměrně naivní historkou o krásném životě na vesnici v horách a do protikladu dejte stejně, ne-li více naivní historku o ruské mafii a mravním úpadku. Pak vyprávějte hodně napřeskáčku a máte něco jako rádoby angažovaný snímek Ital.

A nyní detaily jednotlivých prvků skládačky.

Aktuální sociální problém: Útěk Albánců z jejich neustálými převraty a problémy zmítané vlasti do Itálie.

Historka o krásném životě: Jeden z utečenců se dostane do italských hor, kde najde práci v lese a u koní, ale současně se zamiluje do dívky svého nového přítele.

Historka o mravním úpadku: Uprchlý Albánec prchá po vraždě přítele i z vesnice do Říma, kde doufaje ve velké výdělky, se zaplete s ruskou mafií a shání pro ni nezletilé prostitutky. Jediný jeho problém: nedokáže chladnokrevně vraždit. Samozřejmě, že dívku z hor najde na ulici šlapat chodník. Tragédie jako z červené knihovny bez happy endu – schválně, hádejte, jak skončí jejich pokus o útěk?

Ještě jsme se nezmínili blíže o vyprávění napřeskáčku. Celý film je orámován dobovými dokumentárními záběry o exodu Albánců do Itálie a italskou negativní reakcí. A pak sledujeme jako paralelní linie život mladého Giorgia krátce po příchodu do Itálie a do oné horské vesničky – a současně jeho pozdější život o pár let později v Římě. Věřte, že než se v těchto liniích zorientujete, nějakou chvilku to potrvá.

Navíc jejich vyznění je tak prvoplánové a až příliš průhledné – nedovoluje ani vcítit se do postavy a jít s ní a přijmout její problémy a touhy a pocity.

Pokud se tedy budete chtít dozvědět o problémech albánských uprchlíků něco zajímavého a životného, půjčte si noviny. Ne že by psaly nějak na úrovni, ale oproti filmu jistě zajímavěji a pravdivěji.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.