Indián a sestřička

9. 2. 2006 - 15:13 | Téma | red

Indián a sestřička zdroj: tisková zpráva

Dosavadní dokumentarista Dan Wlodarczyk (možná si pamatujeme jeho jméno díky Životu v řádu nebo zásluhou epizody o Rudolfu Deylovi ml

Dosavadní dokumentarista Dan Wlodarczyk (možná si pamatujeme jeho jméno díky Životu v řádu nebo zásluhou epizody o Rudolfu Deylovi ml. z cyklu Předčasná úmrtí) si pro svůj debut Indián a sestřička vybral téma předsudků. Konfliktní příběh nenaplněné lásky mezi cikánskou dívkou a bílým gádžem se řadí do dlouhé řady výpovědí o citech zmařených vnější nepřízní, jak se odvíjejí přinejmenším od Romea a Julie. Scenárista Jan Stehlík (spolupracoval například s Petrem Vachlerem na seriálu Tváře českého filmu i celovečerním snímku Doblba, je podepsán pod inscenacemi Vlci ve městě a Jistota) však hledal nějaké ozvláštnění. Chtěl totiž, aby oba partneři byli svým způsobem výluční.

Pro Marii (Denisa Demeterová) mu postačoval už pouhý její původ, pro Františka (Tomáš Masopust) si vymyslel vřazení do komunity mladých lidí, kteří chtějí žít v souladu s přírodou jako Indiáni, přebývají ve vigvamech a dokonce se tak oblékají. Jsou to vesměs zjednodušené siluety, i když tu nacházím asi nepříliš uvědomovaný paradox. Marie, která pracuje jako sestřička v nemocnici, i její blízcí (jeden z bratrů podniká) chtějí – aspoň navenek – splynout s majoritní společností a řídit se jejími pravidly. Naproti tomu František, dělník z pily, hledá alternativní způsob žití, když útíká do přírody. Výsledný obraz je ovšem neškodně podivínský, bez zakotvení a souvislostí.

Ačkoli bychom u režiséra (vzhledem k dokumentární průpravě) očekávali masivnější vhled do jednotlivých společenství, dočkáme se pravého opaku. Nedokáže nahlédnout ani do rozpoložení postav, jejichž počínání zůstává nerozkryté a jakoby nedomrlé, ani přiblížit příslušné komunity, které zůstávají zobrazeny na úrovni pouhých konvenčních glos. Je to samozřejmě především vina scénáristova, ale také příznak nefungující dramaturgie, která na tyto vady včas neupozornila.

Stehlík se totiž vyhýbal cílenějšímu přiblížení načrtávaných prostředí, zejména o cikánské mentalitě se nedovíme téměř vůbec nic. Když Mariini bratři, nesouhlasící se známostí, napadnou Františka a těžce zraní jeho kamaráda, jenž mu přispěchal na pomoc, vyhlíží tento konflikt jak z italských filmů, kde si (nejen sicilská) patriarchální společnost počínala stejně. Pak následuje stěží uvěřitelný dovětek, kdy František (i všichni ostatní) stáhne trestní oznámení, když se dozví, že jeden z útočníků byl z vězení propuštěn na podmínku. Jenže gloriola ušlechtilosti, přímo zosobňující ideu, aby zlo nebylo odpláceno zlem, ztrácí jakoukoli věrohodnost, ani herci ji nejsou schopni zhmotnit, vznáší se jako pouhý vánek.

Režisér k znevěrohodnění přispěl hlavně vypravěčským tápáním, když jednotlivé zápletky, často utkané z pouhého slovního balastu, sune před sebou jako těžké závaží. Sotva stíhá načrtnout nejvrchnější jevovou vrstvu, klopýtá přes motivické nedomyšlenosti a unáhlenosti. Nepřiblížil ani rysy cikánského obyvatelstva (a ostatních vrstev), ani nedospěl k „nadčasové“ milostné historii. Nanejvýš se zmůže na konvenční vymezení bytových prostor, počínaje oprýskanými, zpola zdevastovaným domem, v němž žije Marie, přes „formanovsky“ laděné rodinné zázemí u Františka (rozmluva jeho rodičů s Marií je velice nepůvodní) až k romantickému přebývání ve hvozdech. Soumračné zobrazení blátivých prostranství a nevlídného, zavlhlého počasí stěží ohromí nějakým novátorstvím.

Wlodarczyk nejspíš předpokládal, že autenticitu dosáhne hlavně v kresbě postav, které by rády dospěly k neučesané, robustní zemitosti, zatímco jimi zmítají niterná dilemata. Ve všech případech však schází opravdovost figury, ať již se týká ústřední dvojice, Mariina oduševnělého otce, dlouhodobě hospitalizovaného v nemocnici, nebo „Indiánů“, jejichž počínání jako by povstalo z dávných foglarovek.

Rozpačitým shledávám i herecké ztvárnění, pochybnosti a váhání jsou buď přepjatě strnulé (František) nebo naopak bezbarvé (Marie). Dosud neznámá tvář Denisy Demeterové je snad osvěživá svou ostýchavostí, Tomáš Masopust však na opravdovou příležitost prozatím čeká - nebyla jí ani zastydlá role ve Smyczkově okupačním dramatu Romeo, Julie a tma, ani figurkaření v inscenaci Drámo z cyklu Nadměrných maličkostí.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.