IMAX: technologie

3. 7. 2008 - 15:38 | Téma | red

IMAX: technologie zdroj: tisková zpráva

V těchto dnech oslaví pražské kino Oskar IMAX první rok působení v České republice. U této příležitosti kino uvede 18

V těchto dnech oslaví pražské kino Oskar IMAX první rok působení v České republice. U této příležitosti kino uvede 18. března nový 3D film z vesmíru - Space Station, který vytvořila společnost Lockheed Martin ve spolupráci s NASA. Jen pro pořádek, stávající menu české pobočky nabízí filmy Do hlubin (3D), Cyberworld (3D), T-Rex (3D), Everest (2D) a Modrá planeta (2D).

IMAX technologie, vytvořená kanadskou společností Imax Corporation, měla světovou premiéru už v roce 1970. Od té doby ji na vlastní kůži zažilo 700 miliónů lidí. V současnosti se na světě nachází 228 IMAX kin ve třiceti zemích, přičemž 3D projekce umožňuje jen méně než polovina z nich; pražský IMAX mezi ně patří.

Space Station 3D Při návštěvě IMAXu vás nejdřív ze všeho upoutá monstrózní plátno. Oficiální materiály u něj udávají výšku osmi pater či osmi slonů (z čehož lze vyvodit, že mírová jednotka slon odpovídá jednotce patro), přičemž jeho plocha, rovnající se polovině fotbalového hřiště, prý umožňuje zobrazit tyranosaura v životní velikosti. (Pokud vás i tak zajímají přesné rozměry, jsou 20 metrů na výšku krát 25 metrů na délku.) Plátno je vyrobené ze speciálního difúzního matného vinylu, perforovaného tisíci dírkami, díky kterým může zvuk plátnem procházet co nejvolněji; jeho povrch je navíc potažený stříbrnou barvou, aby se maximalizovalo množství světla odraženého k publiku. Projekční plocha je mírně zakřivená a přesahuje hranice lidského periferního vidění. Spolu se skutečností, že sedačky v IMAXU stupňovitě klesají pod úhlem 23 stupňů, se tak zaručuje ničím nerušený výhled. Pro 3D projekce diváci pochopitelně fasují elegantní 3D brýle, jejichž zakřivení rovněž pokrývá periferní vidění a eliminuje světelné odrazy.

Cyberworld 3D 3D filmy IMAX se natáčejí zvláštní kamerou, která operuje dvojitě: výsledkem jsou dvě role filmu, jedna pro pravé a druhá pro levé oko. Na plátno se promítají odděleně polarizovanými čočkami; sloučený obraz z plátna pak 3D brýle opět separují do každého oka zvlášť.

Speciální jsou v IMAXU pochopitelně i projektory. Pás se v nich posunuje horizontálně a proti čočce, která propouští o třetinu více světla než v běžném projektoru, je držen vakuem. Promítací zařízení IMAX má rozměry 1397 x 1702 x 1397 milimetrů a váží kolem 590 kilogramů. Jeho jádro tvoří dvě projekční lampy, každá s výkonem 15 kilowattů. Světlo z takové lampy dokáže zapálit dřevěný špalek a promítané z Měsíce by bylo na Zemi vidět pouhým okem. Povrch lampy dosahuje teploty povrchu Slunce, a tak jsou projektory chlazeny speciálním vodním okruhem.

Pás, který projektory probíhá, se skládá z okének formátu 15/70mm. Laicky řečeno to znamená okénko, jehož menší rozměr se rovná většímu rozměru širokoúhlého 70mm políčka a jehož druhý rozměr je opatřen patnácti perforacemi. Takové okno je více než desetkrát větší než políčko běžného pětatřicetimilimetrového filmu. Pro přenos obrazů z běžného filmu na IMAX existuje speciální software, který fotografii ze zrnité formy originálu vytáhne matematickou analýzou (neptejte se mě, co to znamená). Filmový pás jedné cívky IMAX je dlouhý 4.5 kilometru, váží asi 200 kilo a má takovou pevnost, že by se na něm dalo odtáhnout nákladní auto.

Ale protože filmy neznamenají jen obraz, jsou kina IMAX vybavena i špičkovou audiotechnologií: konkrétně "patentovanou digitální audio technologií pokračovacích okruhů" se "šestikanálovými multireproduktory" systému Proportional Point Source, který zaručuje stejnoměrný kvalitní zvuk nezávisle na poloze člověka v sále. Pro každý soundtrack se používají 3 CD, počítačově synchronizovaná s obrazem. Digitální zvukový systém "wrap around" má úctyhodný výkon 12 kilowattů.

A k čemu to všechno? Jednak pochopitelně pro zábavu: vedle filmů natáčených výhradně pro IMAX vznikají pomocí výše zmíněného softwaru i adaptace hollywoodských trháků. Možná zásadnější jsou však možnosti pro výchovu a vzdělávání, které se se zábavou naštěstí nevylučují. Pražské kino Oskar IMAX, umístěné v paláci Flóra u stejnojmenné stanice metra, provozuje interaktivní vzdělávací program, jenž vzniká ve spolupráci s Přírodovědeckou fakultou UK a probíhá pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Oficiální materiály slibují: "Uvidíte svět očima starého slona žijícího v Keni. Ponoříte se do hloubky 500 metrů pod mořskou hladinu, abyste se setkali s nejhrozivějšími bílými žraloky. Svezete se na nejohromnější horské dráze a vyzkoušíte bungee-jumping v americkém Grand Canyonu. Poznáte pocit stavu beztíže a uvidíte svůj vlastní stín na Měsíci. Ocitnete se uvnitř cév a poputujete k srdci, naleznete se přímo uvnitř lidského těla. Dostanete se i dovnitř atomu, abyste prozkoumali jeho stavbu. (...) Zážitky v IMAX-u jsou tak silné, že během filmu o podmořských hlubinách pocítíte vláhu moře a během promítání záběrů letadla navigovaného mezi himálajskými štíty budete ztrácet rovnováhu." A tak dále: možnosti jsou evidentní.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.