Ikarie XB 1

28. 2. 2006 - 8:37 | Téma | red

Ikarie XB 1 zdroj: tisková zpráva

Kultovní československá sci-fi, která i po letech ohromí svými designy. Dle scénáře Pavla Juráčka, v režii Jindřicha Poláka. Československá sci-fi Jindřicha Poláka dle scénáře Pavla Juráčka (inspirovaného románem Stanisława Lema) patří k filmům, jejichž DVD by se měly prodávat v elegantním digi-packu se jménem titulu jednoduše vyraženým do matného kartonu

Československá sci-fi Jindřicha Poláka dle scénáře Pavla Juráčka (inspirovaného románem Stanisława Lema) patří k filmům, jejichž DVD by se měly prodávat v elegantním digi-packu se jménem titulu jednoduše vyraženým do matného kartonu. Ikarie XB 1 je přesně ten film, který víc nepotřebuje.

Ikarie XB 1 Ke konci 22. století se vesmírná loď Ikarie vedená Vladimírem Abajevem (Zdeněk Štěpánek) vydává objevovat nové civilizace směrem k Alfě Centauri. Tak jako se později Ridley Scott ve Vetřelci (Alien) věnoval přípravě kávy, i Polák s Juráčkem dávají přednost běžným lidským problémům. Kromě peripetií se stravou a vitaminovými doplňky je tu především Mac Donaldův (Radovan Lukavský) stesk po manželce. Vzrušení v sále obstará ztroskotaná loď z 20. století. Je to jeden z mála socialistických momentů filmů. Ta loď je totiž zkrachovale kapitalistická, její osazenstvo nosilo kvádra s motýlkem a bavilo se hazardem. Ovšem přízračný úprk našich kosmonautů z tohoto doupěte zla, neřesti a temné pozemské minulosti je BRILANTNÍ, stejně tak jako detail bot, které při doteku se zemí svítí (ach ty digi-osmdesátky!). Ikarie se posléze dostává pod vliv záření „Temné hvězdy“ a posádku začíná trápit únava i psychická labilita. Michal (Otto Lackovič) se zbláznil úplně a stává se pro posádku nečekaným nebezpečím…

Ikarie XB 1 Snímek je obsazen předními herci oné doby. Vedle Štěpánka, Lukavského a Lackoviče, hraje Ninu Dana Medřická, krásku na palubě podala Irena Kačírková. Ze zadní pozice se ale prosazuje František Smolík jako rozverný stařík Antony Hopkins. Díky tempu příběhu i melancholickému scénáři jsou příbuznými Ikarie XB 1 spíše Tarkovského Solaris nebo Kubrickova 2001: Hvězdná odysea než Hvězdné války. Vyprávění samo ale Ikarii XB 1 kultem nedělá. Tenhle film je především vizuálním poselstvím.

Ikarie XB 1 Jestli jsem o THX 1138 psal, že je to „bílá“ sci-fi, pak Ikarie XB 1 je sci-fi jednoznačně „stříbrná“. Jindřich Polák a kameraman Jan Kališ si vyhráli s kontrasty mezi světlem a tmou. Jejich posílením potom dosáhli podobně nadčasového estetického dojmu, jako Lucas ve zmiňovaném THX 1138. Kališova kamera se vyžívá v kompozicích, které dnes v českých filmech neuvidíte. Staví křivky lidských figur do opozice k přísným válcům, v nichž proudí kapalina. Nenápadně zabírá vrčící lopatky větráků a naplno využívá osobitých kulis, navržených architektem Janem Zázvorkou. Stěny i chodby lodi charakterizují hrany podtržené linkami světelných pruhů, podlaha v kontrolní místnosti je vyvedena v šachovnicovém vzoru. Objekty naopak vycházejí z válců, kruhů a vůbec tvarů, které spíš než stroje evokují buněčné, živé formy: zprohýbaná křesla, oble vykrojené stoly, sloupy s rafinovaným osvětlením. Z propriet Ikarie by se dal zařídit famózní barový interiér.

Ikarie XB 1 Přístroje samy jsou kombinací přiznaného (starožitný robot jak z Myšpulínovy laboratoře) i upraveného old-schoolu. Celkově to připomíná ilustrace ze starých verneovek zakřivené do fordovského stylu new-edge. Snad jen vnějšímu modelu lodi chybí detailnější zpracování a raketové moduly – létající talíře zůstávají esteticky trošku pozadu. Na druhou stranu jako motory hlavní lodi vypadají pozoruhodně. Jedinečná je také předkraftwerkovská hudba Zdeňka Lišky, i odvážná choreografie futuristického tance.

Na mezinárodním poli Ikarii XB 1 později potkal stejný osud, jako mnoho filmů té doby. Byla zakoupena společností American International Pictures, znásilněna, zkrácena, předabována a přejmenována na Voyage to the End of the Universe. Pryč šla například scéna s kapitalistickou lodí a do posledního záběru je vlepena Socha svobody.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.