Idi Amin Dada Oumee

19. 1. 2007 - 16:46 | Téma | red

Idi Amin Dada Oumee zdroj: tisková zpráva

Pán všech zvířat na Zemi a ryb v oceánech, Doktor, Všemocný, Jeho excelence prezident Ugandy, Přemožitel britského impéria v Africe, Skotský král

Pán všech zvířat na Zemi a ryb v oceánech, Doktor, Všemocný, Jeho excelence prezident Ugandy, Přemožitel britského impéria v Africe, Skotský král. To je jen zlomek titulů, které užíval bývalý ugandský diktátor Idi Amin Dada Oumee. Po více než třiceti letech se Amin, v podání Forresta Whitakera, opět dostává na plátna kin ve filmu Poslední skotský král. Poprvé pobavil celý svět v „autobiografickém“ celovečerním dokumentu Barbeta Schroedera z roku 1974. Současné britské drama režiséra Kevina Macdonalda zachycuje krátkou, avšak nejvýznamnější a zároveň nejkrvavější kapitolu despotova života odehrávající se v letech 1971 až 1976, od uchvácení moci až po tragické události na letišti v Entebe.

Nejbizarnější ze všech afrických diktátorů, orálně bezbřehý megaloman s upřímnou tváří, podobně jako Stalin znalec všech oborů a profesí, původem negramotný pasák koz, Řezník z Kampaly, devítinásobný národní mistr v boxu a pravděpodobný kanibal se narodil 17. května 1924 v Koboko v západní provincii Ugandy.

Idi Amin Dada Oumee Amin neměl lehké dětství. Byl synem lugbarské čarodějky, vyrůstal bez otce. V šestnácti letech konvertoval k islámu. Ještě jako chlapec se nechal naverbovat ke Královské africké pěchotě. V armádě se prosadil nebývalou brutalitou, tvrdostí proslul zejména proti zlodějům dobytka. Některým z nich údajně odsekával na výstrahu penisy.

V roce 1966 generál Idi Amin pomohl svrhnout ministerskému předsedovi Miltonovi Obotemu krále a prvního prezidenta Ugandy Matesu II. Za necelých pět let poté uskutečnil puč i proti Obotemu, který uprchl do sousední Tanzanie. V roce 1971 byl zvolen prezidentem a pro Ugandu nastalo nejděsivější období v jejích novodobých dějinách. Postupně zavedl vládu revoluční ideologie, „afrikanizoval“ ekonomiku vyhnáním více než 40 000 asiatů a Indů, popravoval a vraždil Uganďany bez soudu. Za vlády Idi Amina zemřelo okolo 300 000 lidí, některé zdroje uvádějí až půl milionu obětí. Svoji moc opíral o armádu, tajnou bezpečnost a vojenskou policii. V roce 1976 zažil mezinárodní blamáž při úspěšném zásahu izraelského komanda na letišti v Entebe, které osvobodilo cestující z uneseného letadla Air France.

Amin ve Skotsku Aby odvedl pozornost od narůstajících problémů ve své zemi napadl Amin v roce 1979 Tanzánii. Tanzánská armáda vtrhla v odvetném úderu spolu s vojáky Fronty národního osvobození M. Oboteho do Ugandy. Idi Amin uprchl nejprve do Libye, poté přesídlil do Saudské Arábie. Občanská válka trvala v Ugandě až do roku 1990. Vrah, blázen, obskurní politik, který svého času dokonce předsedal organizaci Afrických států, krmič krokodýlů svými odpůrci, gourmet s kanibalistickými sklony nebyl nikdy potrestán. Zemřel na selhání orgánů v luxusním saudsko arabském exilu 17. srpna 2003 ve věku téměř osmdesáti let. Snad se diváci Posledního skotského krále budou smát o poznání méně než u „autobiografického“ filmu Barbeta Schroedera.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.