Hypnotizér - recenze

20. 5. 2013 - 16:00 | Recenze | Karel Drda

Hypnotizér - recenze Helena af Sandeberg ve filmu Hypnotizér | zdroj: EEAP

Snímek režiséra Lasse Hallströma Hypnotizér je prý velkým zklamáním. Režisér prý svůj návrat na švédskou půdu neoslavil zrovna nejlépe. Jenže otázkou je, zda si pro svůj švédský snímek vybral tu nejlepší předlohu. Těch „prý“ se v případě tohoto snímku objevuje hned několik. Jisté je jedno, kdyby si v české kotlině neodbývala švédská kriminální vlna zrovna svůj vrchol, asi by nikoho nenapadlo snímek vůbec dávat do distribuce.

Jedné prosincové noci je ve školní tělocvičně zavražděn učitel a o několik kilometrů dál v rodinném domku pak vyvražděna surovým způsobem celá rodina. Policista Joona Lina krouží autem po městě a díky poslechu hlášení z vysílaček je u obou případů jako jeden z prvních. Vraždy v domku jím však otřesou – na místě činu navíc nalézá přiživšího hocha. Pravděpodobný svědek brutálního činu je však natolik v šoku, že nedokáže o tom, co viděl, mluvit. Na radu ošetřující lékařky povolává detektiv psychiatra Erika Mariu Barka, který mu má pomoci dopadnout vraha. Zapeklitý případ se však právě pro Barka stává noční můrou, protože začínají vylézat stíny z daleké minulosti. Prozrazovat cokoliv z děje by bylo netaktní. Kniha je i v české republice velmi populární a bylo by příjemné zachovat si alespoň několik okamžiků překvapení.

Naivní příběh

Román Hypnotizér pochází z dílny manželské dvojice Alexandry a Alexandera Ahndorilových, kteří si pro svoji tvorbu zvolili pseudonym, v němž skládají hold svým velkým vzorům Stiegu Larssonovi a Johannese Keplera. Hodnotit film, aniž by člověk zmínil módní švédskou vlnu kriminálních románů, kterou i u nás reprezentuje především zesnulý Stieg Larsson trilogií Milénium, nelze. A v tom je právě kámen úrazu. Čtenáři i filmoví diváci hledají napnutě další severský trhák, který se velkému vzoru vyrovná a ono se nic takového neděje. Už dlouho. Severská detektivka je mýtus, kterou dlouhodobě reprezentuje u nás roky opomíjený Mankell a naopak velmi populární Nesbo. Tvůrčí značka Kepler do této módní vlny nastoupila zcela cíleně a je vlastně velmi zvláštní, že Lasse Hallström si jako snímek, který natočil na domácí půdě, zvolil právě knihu Hypnotizér. Momentálně velmi čtené a oblíbené dílo však s filmem nelze srovnávat – snímek musí obstát bez znalosti literární předlohy a naivita i urputnost být za každou cenu originální, která je tolik typická pro duo Kepler, ubližuje i samotnému snímku. Zápletka je, upřímně řečeno, jednoduchá a průzračně předvídatelné, leč operující s prvky flashbacků do minulosti, což jí má dodat na originálním puncu. A naivita, s jakou se těchto faktorů ujal známý režisér, je trestuhodná a neprominutelná.

Hypnotizér Jonatan Bökman ve filmu Hypnotizér | zdroj: tisková zpráva

Třicet minut napětí a pak…

Hallström se drží žánru, který je divákovi slíben přibližně prvních třicet minut. Nelze mluvit nějakém velkém napětí, ale osamělý komisař jezdící temnou nocí od případu k případu je postavou mysticky zajímavou. V okamžiku, kdy na scénu nastupují nenápadně servírované rodinné vztahy hypnotizéra, příběh podobně jako v knize ztrácí tempo. Tam kde právě slavný režisér mohl průměrné detektivce výrazně pomoci, tam přesně zklamal. S mystikou prostředí si hrají i tvůrci britského seriálu Wallander s Kennethem Branaghem v hlavní roli. Nemají však ambice jít s tím do kina. Takže ještě jednou. Příběh začíná jedné prosincové noci. Osamělý policista jezdí městem a objevuje se na dvou opravdu nepříjemných místech činu. Na vše ostatní zapomeňte a televizně natočený film známého tvůrce si raději dejte třeba právě v té televizi.

 

Hodnocení: 3/10

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.