Hvězdný prach

24. 9. 2007 - 8:40 | Téma | red

Hvězdný prach zdroj: tisková zpráva

Po heroických fantasy v čele s Pánem prstenů (2001–2003) a vyprávěnek podporujících dětskou obrazotvornost v duchu Nekonečného příběhu (1984) nebo Letopisů Narnie (2005) míří na plátna kin stará dobrá pohádka

Po heroických fantasy v čele s Pánem prstenů (2001–2003) a vyprávěnek podporujících dětskou obrazotvornost v duchu Nekonečného příběhu (1984) nebo Letopisů Narnie (2005) míří na plátna kin stará dobrá pohádka. Příběhy pro nejmenší dnes zpravidla vznikají podle literárních předloh. Ani Hvězdný prach není výjimkou. Film vychází z knihy Neila Gaimana.

Neobyčejný obyčejný mladík Tristan Thorn (Charlie Cox) touží po velké lásce. Jeho vyvolená bydlí v sousedství, jmenuje se Victoria (Sienna Millerová) a coby největší kráska ve vsi Zeď je obletována chlapci ze širokého okolí. Největší šance u ní má místní hejsek Humphrey (Henry Cavill). K Victoriině zpovykanosti už nějak patří, že dělá pomyšlení taky Tristanovi. A snílek Tristan si jí milerád uvěří. Prý když přinese čerstvě spadlou hvězdu, Victoriina ruka mu bude navždy patřit. Nezbývá než vyrazit na cestu. Právě tím směrem, kde se nalézá dlouhatánská zeď a za ní království Hromotvrz, v němž panují pravidla zcela odlišná od našeho světa. Stačí zažehnout kouzelnou svíčku a už ležíte v hlubokém kráteru. A taky v náručí mladé dívky Yvaine (Claire Danesová), která se za onu hvězdu prohlašuje. Na krku se jí třpytí diadém...

Za devatero horami a devatero řekami se nachází královský palác Hromotvrzi. Na smrtelném loži tu starý král (Peter O'Toole) dává svým čtyřem synům úkol: kdo získá a rozzáří velký drahokam, ten se stane právoplatným dědicem trůnu. Jak už to bývá v království zvykem, bude úspěch, pokud alespoň jeden z nich toto soupeření přežije. Runy radí vydat se směrem k padlé hvězdě.

Aby snad Yvaine a Tristan neměli problémů málo, z temné věže se na nebe zahleděla a Yvainina pádu si všimla Lamia (Michelle Pfeifferová), jedna ze tří čarodějných sester. Jejich zestárlá těla zoufale baží po hvězdném srdci, které by jim navrátilo kouzelné schopnosti, mládí i krásu. Lamia vyráží na cestu. A už se nemůže dočkat, jak se její nůž zařízne do mladého těla...

Jeden z nejoblíbenějších autorů fantastické literatury Neil Gaiman se stal miláčkem filmařů (Maska zrcadla, Beowulf). Jeho novela Hvězdný prach po hollywoodském zpracování přímo volala. Dětská pohádečka se sympatickými hrdiny i důvtipným příběhem slibovala scenáristům snadnou práci. Bohatě ilustrovaná knížka napověděla, jak by měl takový film vypadat. Při pohledu na výsledné dílo je zjevné, že výtvarník Charles Vess bude potěšen mnohem více než spisovatel Gaiman.

Ilustrace i snímek se drží vizuálního stylu typického pro anglosaské pohádky a legendy. Nějak takhle to vypadalo už v bájných zemích Středozemi a Narnii. Štáb Hvězdného prachu se pohyboval mezi Skotskem a Irskem. Představme si proto zelené stráně a úbočí, blankytná jezera, močály, vřesoviště. A mezi nimi pitoreskní kamenné vesničky. To vše hrdinové spatří z koňského hřbetu a diváci okem plachtící kamery. Dalším z filmařských zvyků jsou obrovské paláce a pevnosti, ze jejichž zdmi lze přímo cítit vraždy, intriky a další špinavosti.

Ve své pohádce využil Gaiman obdobné figury, jaké známe i my. Dobrodružství po anglicku je ale svižnější a postavy hrdinštější, než bývá zvykem u „knedlíkových“ Němců a Čechů. Tristan je vlastně takovým hloupým Honzou, který vyráží do světa. Inu, není jediný, kdo by šel za trochu lásky světa kraj. Zrádné prince i krákající čarodějky známe také (i když v Čechách je zvykem více mluvit a méně konat). Parta pirátů na létající lodi i obživlá hvězda na zem padlá jsou přece jen novinkou.

Krásná příroda, efektní filmové záběry, vcelku nápadité počítačové efekty. To vše najdeme ve Hvězdném prachu v míře vrchovaté. A přesto nám tvůrci nenabídli film, na jaký by byla radost pohledět. Stačilo jen Gaimanův příběh převzít a odvyprávět slovo od slova a scénu od scény. Mohla vzniknout nenápadná, přesto ale poetická pohádka, která by časem mohla být považována za klasiku. Britský režisér Matthew Vaughn (gangsterka Po krk v extázi, 2004) však myslel výše. Snil o epické fantasy, která by se vyrovnala Jacksonově Pánu prstenů. Známé rčení ale praví, že kdo chce víc, nemá nic. Platí to i pro Hvězdný prach. K tradiční britské fantasy poetice je totiž přimíchána americká obhroublost, která každé pohádkové kouzlo zmaří pitvořením a potvořením. Gaimanovi by se jistě nestalo, aby se drsný pirátský kapitán oblékl do ženských šatů a jal se tančit kankán...

Relativní režijní nováček Vaughn nedokázal ukočírovat ani hvězdy herecké. Vedle vyjukaných protagonistů Charlieho Coxe a Claire Danesové sledujeme suverénní herectví dvou dam, jež si své úlohy přímo vychutnávají: Michelle Pfeifferová jako zlá čarodějka proklíná stařeckou ošklivost a je okouzlena chvilkovým mládím. Sienna Millerová dokonale zvládá obletované princezničky, hřešící na svou krásu. Příjemným překvapením by mohl být Mark Strong jako „černý“ princ Septimus. Rupert Everett září samolibostí v nevelké roli prince Sekunda. Spodní patra herectví okupují dva herci, jejichž úkolem má být pobavit a rozesmát. Jedním z nich je populární britský komik Ricky Gervais, zde coby upovídaný obchodník Ferdy. Druhým Robert De Niro jako pirát Shakespeare – na slavného herce je spolehnutí, představuje-li Shakespearea násilnického a světáckého, pirát rozněžněný však zavání trapasem.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.