Hudbu složil, slova napsal

12. 3. 2007 - 8:32 | Téma | red

Hudbu složil, slova napsal zdroj: tisková zpráva

Ve své nejnovější romantické komedii prokázal Hugh Grant značnou dávku sebeironie. Zahrál si totiž vadnoucího popového zpěváka Alexe, někdejší hvězdu osmdesátých let, která dnes už jen paběrkuje na zbytcích někdejší slávy

Ve své nejnovější romantické komedii prokázal Hugh Grant značnou dávku sebeironie. Zahrál si totiž vadnoucího popového zpěváka Alexe, někdejší hvězdu osmdesátých let, která dnes už jen paběrkuje na zbytcích někdejší slávy. Živí se vystupováním na abiturientských večírcích, poutích a sklizních jablek. Příležitost k návratu na výsluní dostane ve chvíli, kdy momentální popová hvězdička Cora zatouží nazpívat s ním duet. Alex ovšem musí v šibeničním termínu dodat zbrusu novou chytlavou píseň. Jako skladatel si ví rady, ale jako textař je nemožný, vezme proto zavděk pomocí roztržité Sophie (Drew Barrymoreová), která mu domů přišla zalévat kytky. Není třeba zdůrazňovat, že při práci na písničce přeskočí mezi skladatelem a textařkou nejedna jiskra…

Výchozí nápad – obsazení Hugha Granta do role mírně zchátralého zpěváka – zafungoval opravdu skvěle. Během úvodních titulků nás pobaví videoklipem natočeným jakoby v dobách Alexovy největší slávy. Vzápětí vidíme Alexe v současnosti – jako vrásčitého, ale slušně udržovaného čtyřicátníka, který pořád ještě umí ženské publikum přivést do varu (i když převážně jde o jeho vrstevnice). V zákulisí si ale stěžuje na „popovou kyčel“, namoženou za léta svůdného vlnění v bocích. Hugh Grant v téhle roli nejspíš využil hodně ze svých zkušeností letitého romantického idolu. Alexe obdařil svým osobitým šarmem i ironickým nadhledem, díky němuž hrdina celkem elegantně snáší své postavení hvězdy minulosti. Zajímavým detailem je obsazení Brada Garretta do role Alexova oddaného agenta, jenž mu shání kšeftíky, kde se dá. Brad Garrett měří přes dva metry, takže když společně stojí v záběru, Hugh Grant působí jako pomenší, nijak impozantní chlapík.

Drew Barrymoreová v hlavní roli Sophie je zpočátku méně čitelná. Vnímáme ji jen jako roztržitou osůbku, která svou „péčí“ postupně likviduje i nejodolnější květiny v Alexově bytě. V romantické dvojici s Hughem Grantem působí zpočátku značně nesourodě a vyžaduje to jisté úsilí, než si na ně jako na zamilovaný pár zvykneme. Na druhou stranu jejich „jiskřivý“ potenciál je daleko větší než v případě Hugha Granta a Sandry Bullockové v romantické komedii Láska s výstrahou, kterou natočil tentýž scenárista a režisér (Mark Lawrence).

Stavba příběhu nijak nevybočuje z tradičních kolejí romanticko-komediálního žánru. K nejzábavnějším patří scény, kdy je Alex tak či onak konfrontován se svou rolí „retro-umělce“ (jak jeho prekérní situaci eufemisticky pojmenuje jeho mladší a momentálně úspěšnější kolegyně). Jde například o pohovor v televizní produkci, která se ho snaží nalákat do reality show Bitva bývalých hvězd – a teprve na jeho konci hrdina zjistí, že v onom zábavném pořadu bývalé hvězdy nebojují zpěvem, ale pěstmi. Anebo je to vystoupení na studentském srazu maturantek z roku 1989; Alex přivádí do varu své dávné fanynky, nyní čtyřicetileté maminy.

Na plátně se objeví i několik celkem zábavných vedlejších figurek, hlavně hrdinčina majestátní a temperamentní sestra Rhonda (Kristen Johnsonová), vlastnící firmu na hubnutí. V postavě zpěvačky Cory (Haley Bennettová) tvůrci parodují současné sexy hvězdičky typu Shakiry. Cořino „umění“ spočívá v děsivém míchání nesourodých stylů. Své vyzývavé sexy tanečky se neustále snaží naplnit rádoby duchovním buddhistickým obsahem.

Ve filmografii Hugha Granta se Hudbu složil, slova napsal nejspíš zařadí k těm lepším kouskům, protože – stejně jako Deník Bridget Jonesové nebo Jak na věc – přesně využívá jeho zařazení do určité typové škatulky. Raději od filmu nečekejte romantiku formátu Notting Hillu, nudit se ale rozhodně nebudete.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.