Hrdinové z říše Gaja

1. 4. 2005 - 13:08 | Téma | red

Hrdinové z říše Gaja zdroj: tisková zpráva

Dva hlavní hrdinové tvoří nesourodý, o to však sehranější tým. Blonďatý svalovec Zino se do všech akcí žene po hlavě a má mezi obyvateli pohádkové říše Gaja spousty nadšených příznivců

Dva hlavní hrdinové tvoří nesourodý, o to však sehranější tým. Blonďatý svalovec Zino se do všech akcí žene po hlavě a má mezi obyvateli pohádkové říše Gaja spousty nadšených příznivců. To drobný a obrýlený Boo má na starosti spíše technickou stránku hrdinských dobrodružství. Snad právě proto na něm často závisí úspěch Zinových ztřeštěných misí. Zino je nejen velkým hrdinou, ale také vynikajícím automobilovým závodníkem. Je horkým favoritem na vítězství v právě připravovaném klání, a tedy i zisk odměny v podobě polibku od starostovy dcery Alanty. Ta se vymyká staromódní představě svého tatínka a pouští se do závodění sama v přestrojení za muže. Na startu nechybí trojice zlotřilých Snurků: malý, ale o to panovačnější Galger, přitroublý hromotluk Bramp a mladíček Zeke, který zamilovaně pokukuje po princezně Alantě. Pro obyvatelé říše Gaja jsou výsledky závodů jedinou starostí, mají totiž tajemný, a hlavně nevyčerpatelný zdroj energie – krystal Dalamit.

Sotva se seznámíme s hrdiny filmu, přichází hlavní překvapení. Všechny zmiňované postavičky jsou totiž hrdiny populárního animovaného seriálu Dobrodružství Booa a Zina. Netuší, že jejich štěstí chce překazit šílený profesor N. Icely. Ten totiž právě vynalezl způsob jak přenést drahocenný krystal z televizní obrazovky do našeho světa. Zachránit Dalamit se vydají Snurkové, hrdinný Zino a jeho přítel Boo a také dobrodružství milující Alanta. Podaří se maličkým rekům uspět v pro ně zcela neznámém světě? A budou-li poraženi, co se stane s oblíbeným televizním seriálem?

Od doby, kdy jsme poprvé viděli Toy Story – Příběh hraček, první trojrozměrný počítačem animovaný snímek, uplynujo již deset let. Tento způsob animace se na plátnech kin zabydlel, jak dokazují celosvětové hity jako Shrek, Hledá se Nemo či Doba ledová. Přesto jsou Hrdinové z říše Gaja, kteří vznikli v německo-britsko-španělské koprodukci, prvním evropským filmem tohoto druhu, který dorazil do českých kin. Na úvod to rozhodně není špatný počin. Z porovnání s Roboty vycházejí Hrdinové z říše Gaja lépe, jsou totiž mnohem zábavnější. Snoubí nápaditost pohádkového světa známého ze Shreka či ze seriálu Arabela s hravostí Velké sýrové loupeže nebo polské komedie King Size, v nichž se také drobní hrdinové setkávají s nástrahami prostředí, které dává pojmu velkoměsto nový význam.

Ač snímek, co do použitých animačních technologií, nemůže ve všem konkurovat velkým hollywoodským produkcím, evropští tvůrci si s úkoly představit přírodní krásy pohádkové říše i ukázat svět lidí poradili velmi dobře. Kráčející postavy mají sice zjednodušený pohyb v kloubech, animátoři však akce dokázali rozehrát jako zruční a zkušení filmoví tvůrci. Za to, jakým způsobem dokázali „nasnímat“ a „sestříhat“ svůj snímek, by se nemusel stydět ani štáb nejednoho z hollywoodských velkofilmů. Za připomenutí rovněž stojí sympaticky pohádková hudba, která byla poslední filmovou prací Michaela Kamena (známého díky soundtrackům ke Králi zbojníků Robinu Hoodovi či k akční sérii Smrtonosná zbraň). Na hudebním doprovodu se podílel i začínající Ilan Eshkeri.

Dnes tolik módní komický prvek – paralely mezi světem animovaných snímků a světem skutečným (respektive realitou USA), jak ho využívají snímky Shrek 2, Příběh žraloka či Roboti, se naštěstí říši Gaja téměř vyhnul. Ani zde sice nechybí parodie reklam či televizního zpravodajství (včetně rádoby vtipných moderátorů). Až na drobné výstřelky jsou tyto pasáže dobře vypointované a scenáristé jimi spíše šetřili. Hrdinové z říše Gaja jistě nejsou nejzávažnějším dílem světové kinematografie, ale rozhodně patří k příjemným filmovým překvapením první poloviny tohoto roku. Hned na několika místech připomenou to nejlepší z kreslených disneyovek, včetně nezbytné špetky morálního ponaučení, avšak v dokonalém 3-D výtvarném zpracování. Snímek lze s klidným svědomím doporučit dětským divákům i milovníkům žánru fantasy, přičemž děti kouzlu filmu podlehnou bezprostředněji.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.