Hotel Rwanda

12. 4. 2005 - 15:27 | Téma | red

Hotel Rwanda zdroj: tisková zpráva

Manager luxusního hotelu a velitel jednotky OSN se ocitají uprostřed krvavého masakru a snaží se zachránit co se dá. Don Cheadle a Nick Nolte v dramatizaci 11 let starých událostí z rwandské genocidy v režii Terryho George. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. + Fotogalerie. V dramatu Terryho George je 11 let stará genocida v africké Rwandě snímána jako smečka hladových lvů za humny

V dramatu Terryho George je 11 let stará genocida v africké Rwandě snímána jako smečka hladových lvů za humny. Jejich štěkot je slyšet neustále, jejich zuby se objeví jen občas. Režisérův zájem se soustředí na osudy dvou mužů – managera hotelu a velitele posádky OSN – kteří se snaží před lvy zachránit, co se dá.

Paul Rusesabagina (Don Cheadle) je managerem luxusního belgického hotelu Des Milles Collines ve rwandské metropoli Kigali. V prvním záběru vidíme Paula a jeho oddaného pomocníka Dubeho, jak se s dodávkou prodírají vroucím městem pro zásoby. Po cestě je nutné dát úplatek policejní kontrole za bezpečný průjezd i majiteli skladiště za bednu Heinekenu. Když do hotelu přijede místní generál a v recepci schová kufřík, je jasné, že se mu vrátí plný dobré whisky.
Hotel Rwanda Paul dává pozornost všem, od kterých by mohl v budoucnosti něco potřebovat. Dává s takovou grácií, s tak aristokratickým úsměvem, že v jeho podání jde spíš o spropitné, než o uplácení. Paul potom připomíná spíš vrcholového diplomata, než hoteliéra.
Dube: „Aach, tohle je fajnový doutník pane!“
Paul Rusesabagina: „To je Cohiba. Stojí 10.000 franků.“
Dube: „10.000 franků?“
Paul Rusesabagina: „No jo. Ale pro mě je mnohem cennější, než 10.000 franků.“
Dube: „Jak to myslíte, pane?“
Paul Rusesabagina: „Když dám obchodníkovi 10.000 franků, co to pro něj znamená? Sám je dost bohatý. Ale – když mu dám Cohibu přímo z Havany – hej… víš, to je styl, Dube.“

Hotel Rwanda Mezi častými návštěvníky hotelu je i plukovník Oliver (Nick Nolte), velitel dohlížejících modrých přileb, který pro Paula znamená přítomnost civilizovaného světa a naději v budoucí bouři. Atmosféra na ulici houstne, štvavé rádio dává signál a většinoví Hutuové se jmou vyvraždit tutsijskou menšinu, která dříve zemi vládla. Paul je Hutu, ale jeho žena Tatiana (Sophie Okonedo) je Tutsi. V den, kdy genocida vypukne, se Paulovi podaří rodinu odvézt do hotelu, kde se zatím ubytují zahraniční novináři a útulek tu časem najde také 1200 domorodých uprchlíků, ať už Hutuů, nebo Tutsiů.
Paul se s plukovníkovou pomocí snaží hotel uchránit od revolučního běsnění a čeká na zásah nevšímavého světa. Reportérovi Jackovi (Joaquin Phoenix) se podaří odvysílat hrůzné záběry, když mu ale Paul poděkuje, Jack mu naději sebere cynickým: „Až to lidi uvidí, řeknou si „Ježiš to je hrůza“ a dají si večeři.“
Při jiné příležitosti Oliver se sebezhnusením prohlásí: „Vy nejste ani negři… vy jste Afričani.“

Hotel Rwanda S trochou nadsázky se dá říct, že Hotel Rwanda je odtučněný Schindlerův seznam (Chindler’s List) - oba filmy koneckonců vznikly na základě skutečných událostí. Terry George jej natočil bez obrázkového heroismu. Nepouští se zbytečně za zdi hotelu, kde by mohl diváka vycpat jednoduchým vražděním. Nenechá kameru příliš ustrnout na drastické scéně. Hlavní slovo nemá ani záchrana Tatianiných příbuzných, kteří uvízli kdesi venku.
Pro Paula je totiž hlavní zachránit svou rodinu, a pak také zachránit hotel. Je to souboj s časem, protože s přibývajícími dny se ztenčuje počet Paulových es a všichni vědí, kdo se v Des Milles Collines skrývá.

Hotel Rwanda Don Cheadle podává hrdinu s šarmem kapitána potápějící se lodi. Paul se za každou cenu snaží dodržet běh hotelu a přitom dbá na všechny civilizační návyky. Nechová se hystericky, nebo vyšinutě, ale jednoduše zodpovědně. V Cheadleově tváři se dá číst soustrast nad osudem vlastní země.
Cizinec Oliver se z bezmoci své mise parfémuje silnou whiskou. Nolteho vrásčšitým provedením však neustále probíjí nakažlivé odhodlání.

Právě to, že charaktery Hotelu Rwanda nejsou naivní, ale chovají se věcně a přitom humánně, povyšuje jejich roli v dramatu o pekle na Zemi ve strhující podívanou.
Úsporný scénář i formálně špičkové, nikoli však spektakulární provedení pak dávají přesné režii jenom vyniknout.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.