Hooligans - preview

23. 2. 2009 - 12:38 | Téma | red

Hooligans - preview zdroj: tisková zpráva

Téma fotbalových chuligánů je díky atraktivnímu pozadí – bitky, kovbojská etika i dech společenského problému – lákavou filmovou látkou

Téma fotbalových chuligánů je díky atraktivnímu pozadí – bitky, kovbojská etika i dech společenského problému – lákavou filmovou látkou. Na domácí půdě jsme toho byli v dávné době svědky v dramatu Proč? Karla Smyczka, v době nedávné pak spíše v komediálních kusech Horem pádem, či Non Plus Ultras. Na lednových Dnech evropského filmu se pak objevil film Nicka Lovea The Football Factory a jen o dva měsíce později mělo na americkém SXSW premiéru drama Hooligans, nebo také Green Street, či Green Street Hooligans, celovečerní debut Lexi Alexanderové s Elijahem Woodem v hlavní roli.

Hooligans Mladý student žurnalistiky Matt Buckner (Elijah Wood) by měl už brzy promovat na Harvardu, místo toho je ale exemplárně vyloučen za něco, co neudělal. Matt sbalí kufry a odlétá na východ, do Londýna, kde žije jeho sestra Shannon (Claire Forlaniová) s manželem Stevem (Marc Warren).

Steve Matta seznámí se svým mladším bratrem Petem (Charlie Hunnam). Pete patří ke skalním fanouškům ‚kladivářů‘, slabého fotbalového týmu West Ham United. Pete je také členem Green Street Elite, jednoho z nejdrsnějších londýnských chuligánských táborů. Pete: „Westhamskej fotbal je průměr, ale náš tábor je třída a všichni to ví.“ Matt je brzy vtažen do atmosféry zápasů a v pouliční bitce si získá respekt i členství v GSE. Loajalita a bratrsská láska, které v táboře GSE panují, Mattovi zcela učarují. Naopak ale Matt neučaruje Boverovi (Leo Gregory), který na nového člena grupy žárlí. Bover posléze zjistí něco z Mattovy minulosti a tím se spustí řetězec s nevyhnutelnými následky na hrdinův život.

Hooligans Upoutávka k Hooligans akcentuje realisticky drsné situace.Wood vypadá odhodlaně a ve své kůži, žádná beznaděj. Od Pána prstenů, kde taktéž exceloval především v momentech osobní slabosti, si Wood zatím nezahrál žádného plakátového hrdinu. Manipulátor Patrick z Věčného svitu neposkvrněné mysli nebo chladný zlosyn Kevin ze Sin City jsou však sice výrazné, ale pořád vedlejší role. Letos na podzim se ale Wood objeví hned ve dvou titulkách. Vedle Hooligans jde o Schreiberověu adaptaci Foerova románu Naprosto osvětleno, která se natáčela loni v Praze. Podle traileru to zatím vypadá hodně kusturicovsky a hodně špatně. Ale nezávislým filmům trailery jednak většinou nejdou a jednak Wooda na plátně doplňuje úžasný Eugene Hutz z newyorských Gogol Bordello, takže EII pořád zůstává na mém seznamu hodně vysoko.

Za pozornost stojí, že stejně jako v EII, také v Hooligans hraje Wood Američana, který se vydává za poznáním sebe sama do Evropy.
Velkou roli má v Hooligans britský herec Charlie Hunnam, jehož jsme měli možnost vidět například v Návratu do Cold Mountain, ohlas vzbudil v titulní roli McGrathova dramatu Nicholas Nickleby.

Hooligans Režisérka Lexi Alexanderová, dřívější světová šampiónka v karate, chodila na fotbal už jako malá holka se svým bratrem v rodném Mannheimu. Když potom učila karate, byli v její třídě fanoušci fotbalového klubu i členové tábora Mannheim City boys. Lexi se s nimi skamarádila a dokonce se stala členkou jejich tábora. Fotbal se stal na tři roky nedílnou součástí jejího života a tábor její rodinou. Osobní zkušenost by tak měla být jednou z předností Hooligans.

Hooligans snímal Alexander Buono, který režisérce natáčel i její krátké filmy. Za půlhodinové boxerské drama Johnny Flynton byli Buono s Alexanderovou dokonce nominováni na Oscara. V Evropě je film k vidění od půlky srpna v Londýně, od konce září potom v Nizozemí.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.