Herec Christopher Plummer je konečně nominován na Oscara

24. 2. 2010 - 18:30 | Téma | red

Herec Christopher Plummer je konečně nominován na Oscara zdroj: tisková zpráva

Herec Christopher Plumm se ve svých 80. letech konečně dočkal nominace na Oscara. Ne že by osmdesátiletý Plummer zrovna seděl a čekal na oscarové zavolání. Má příliš napilno na jevišti a v televizi, donesl si domů dvě ceny Tony a dvě Emmy a pracuje stejně intenzivně jako kdykoli jindy během své víc než padesátileté kariéry.

Kanadský herec, kterého nejvíc proslavila role, na niž by nejraději zapomněl, ale se kterou se nakonec smířil (kapitán von Trapp ve snímku Za zvuků hudby), má ze své nominace radost, ale dělá si naději, že nevyhraje. Nominován byl na cenu pro nejlepšího herce ve vedlejší roli za ztvárnění Tolstého ve filmu The Last Station (Poslední zastávka). 

"Nevyhraju, takže nebudu muset pronášet řeč, což je spíš úleva," řekl s úsměvem. "Je velice pěkné být takto poctěn a myslím si, že je to odměna. Ale jak je možné srovnávat jednoho s druhým, když je to pět tak rozdílných lidí? Je tedy hezké nechat je jako pětici a já jsem velmi pyšný na to, že v ní jsem," řekl Plummer agentuře.

Jeho soupeři v této kategorii jsou Christopher Waltz za roli v Hanebných panchartech, Matt Damon (Invictus: Neporažený), Stanley Tucci (Pevné pouto) a Woody Harrelson (The Messenger (Posel)).

Na plátně už předvedl Plummer divákům slavné postavy, jako jsou Aristoteles, Rudyard Kipling a Sherlock Holmes, a v divadle hrál skoro všechny mužské shakespearovské postavy s výjimkou Falstaffa.

Ale pozornost americké Akademie filmového umění a věd přilákala až Poslední stanice, kde hraje stárnoucího a zbožňovaného ruského spisovatele Lva Tolstého, svádějícího válku vtipu se svou bouřlivou manželkou Sofií, kterou hraje Helen Mirrenová. Ta za to získala nominaci na cenu pro herečku v hlavní roli.

"Co jsem si nejvíc užil, byla práce s Helen, do které jsem blázen. Je to skutečně nádherná herečka a být s ní je skutečná legrace, takže jsme spolu prožili skvělé chvíle."

"Fascinuje mě zkoumat lidi a pokoušet se ne je imitovat, ale aspoň je naznačit. V případě Tolstého samozřejmě stačí přilepit si plnovous a vypadáte jako on," řekl Plummer.
    Poslední stanice je jeden ze sedmi filmů s Plummerem, které přišly do kin v posledních dvanácti měsících, včetně Imaginaria dr. Parnasse. Svůj sytý a rozpoznatelný hlas propůjčil postavám animovaných filmů Vzhůru do oblak a Číslo 9.

V létě znovu přijede na shakespearovský festival do Ontaria, kde bude hrát Prospera, a příští rok si ve filmu Beginners (Začátečníci) zahraje muže, který ve vysokém věku zjišťuje, že je homosexuál.

"Jsem nesmírně šťastný, že teď pracuju skoro víc než dřív. Možná je to proto, že mi života moc nezbývá, tak si všichni říkají 'vezmeme ho, než zaklepe bačkorama'," žertuje. "A dělám povolání, které mám rád a které nechci opustit. Pořád se těším na příští roli."    

Žádná z jeho filmových rolí mu nepřinesla tolik popularity jako postava kapitána se sedmi dětmi z filmu Za zvuků hudby z roku 1965. Po celých čtyřicet let přitom tisk psal, že Plummer ten film nenávidí.  Teď s tímto tvrzení nesouhlasí. Na ten film se dívá jako na požehnání a na svou roli jako na malé prokletí. "Není to film, který bych nenáviděl. Tisk se vždycky pletl. Jenom jsem si prostě myslel, že ta role není zrovna nějak senzační," řekl. 
"Ten film byl velice populární a to mi moc pomohlo, protože se to odrazilo na prodeji lístků do divadla, za to jsem vděčný. Trošičku prokletí to bylo v tom smyslu, že mě to na dlouhou dobu zaškatulkovalo do podobných rolí. Ale pak se ze mě díky věku stal charakterní herec a je to mnohem lepší, protože můžete hrát širokou škálu postav."

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.