Hellboy

6. 9. 2004 - 3:59 | Téma | red

Hellboy zdroj: tisková zpráva

Ron Perlman jako syn Pekla bojuje na straně Dobra proti nacistům i okultistům. Adaptace čertovského komiksu Mika Mignoly od Guillerma del Tora (BLADE II.). Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. +2 Fotogalerie. Tak, jako se komiks Mika Mignoly s rudým chlápkem s upilovanými rohy liší od většiny ostatních světoznámých komiksů, liší se i hellboyovská filmová adaptace Guillerma Del Tora ( Blade II

Tak, jako se komiks Mika Mignoly s rudým chlápkem s upilovanými rohy liší od většiny ostatních světoznámých komiksů, liší se i hellboyovská filmová adaptace Guillerma Del Tora (Blade II., Ďáblova páteř (El espinazo del diablo)) od ostatních komiksových adaptací: režisérovi se daří vystihnout Hellboyovu charakteristiku tak přesně, že veškerá akce a efekty jsou téměř nadbytečné.

Hellboy: skicy Filmově nejsilnější moment Hellboye přichází hned v úvodu. Rasputin (Roden) se snaží probudit vesmírné démony, kteří by Hitlerovi pomohli vyhrát válku. Pokus se Rasputinovi vymkne z rukou, následuje chaos a my sledujeme velký reflektor, jak i se stojanem letí vzduchem ven do hvězdného prostoru a jakoby mimochodem ozáří oko probouzejícího se démona. Ten reflektor má proporce reflektoru filmařského a z dálky připomíná kameru. Nadhled si Del Toro zachovává i později, i když už hranice žánru žádnými podobně osvěžujícími zkratkami nepřekračuje.

Hellboy Během experimentu se na Zemi dostává Hellboy, novorozený pekelný synek. Hned zčerstva se ho ujme Dr. Broom, který vede tajné oddělení pro boj s paranormálními silami.
Přesun do současnosti. Hellboy (Perlman) je jedním z Broomových (Hurt) nejlepších agentů. Vystupuje jako samorost, který nemá daleko k pěsti, ale ani k plechovce piva. Hellboyova svéráznost dělá hlavu Broomovým nadřízeným, a tak pošlou mladého a slušného agenta Johna Myerse (Evans) , aby Hellboyovi dělal parťáka, a aby ho trochu krotil. Ve stejnou dobu z Broomova oddělení odchází zmatená pyromanka Liz Shermanová (Blair), která se líbí jak Hellboyovi, tak Myersovi. Sám Broom nezadržitelně stárne a na scéně se navíc znovu objevuje Rasputin a jeho milá nacistka Ilsa (Hodson), kteří se rozhodli dotáhnout své dílo do konce a přivolat na Zemi skutečné Peklo. K tomu chtějí využít i Hellboyova původního naturelu.

Hellboy Příběh Hellboye je mnohem sevřenější, než v knihách. Na jednu stranu sice chybí finále suchá jako praskání kostlivcových kostí, ale na druhou Del Toro netlačí na pilu a vědom si hrdinových jiných předností, nepřecpává děj slepou akcí, nebo tlustými emocemi.
Ron Perlman byl pro hlavní charakter jedinečnou volbou. Traduje se, že když se Del Toro a Mignola poprvé sešli, aby si řekli, jaký herec by měl Hellboye hrát, oba jmenovali Perlmana. Jeho Hellboy připomíná detektiva drsné školy Phillipa Marlowa. S pulsem hlučným jako motor chladničky, s úspornými hláškami a ve dvacetikilovém pršiplášti se na plátně objevuje jeden z nejsympatičtějších hrdinů roku. Del Toro mu věnuje tolik prostoru a pozornosti, že při několikanásobném shlédnutí si divák přeje víc Hellboye a méně akce.
Na figuře odvedli výbornou práci i maskéři. I přes všechny nánosy a vrstvy si figura udržuje věrohodnou mimiku.

Ostatní herci odvádějí precizní výkony, jejich postavy Del Toro však upozaďuje obvyklým zjednodušením charakteru – Hurtův Dr.Broom je hodný děda, Rodenův Rasputin zlosyn (Roden dává téměř nesrozumitelný český akcent).

Zatímco Hellboy jako kdyby z knihy vypadl, Del Torův svět připomíná ten původní komiksový spíše okrajově. Až na výjimky se nenechává vylákat do mysteriózních krajů a oproti Mignolovým venkovským baladám dává kulisám městštější, nebo chcete-li aktuálnější a konkrétnější nádech: karlštejnské rumunské zámky nahrazuje křivolaký komplex stanice podzemky, nebo zázemí úřadu.
I tak se divák nakonec podívá podívá do lokalit jako z gotických románů.

Na vizualitě Hellboye má velký podíl i kameraman Guillermo Navaro, který snímal jak starší Del Torovy snímky, tak třeba Jackie Brown Quentina Tarantina, či Rodriguezova Desperada.

DALŠÍ TEXTY:
HELLBOY- preview
HELLBOY- upoutávka

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.