Hellboy

2. 9. 2004 - 9:25 | Téma | red

Hellboy zdroj: tisková zpráva

Ron Perlman jako syn Pekla bojuje na straně Dobra proti nacistům i okultistům. Adaptace čertovského komiksu Mika Mignoly od Guillerma del Tora (Blade II.) se už chystá do světových kin (2.4.). +2 Fotogalerie. Příběhů s pekelně rudým chlápkem nevychází mnoho, přesto však Hellboy Mika Mignoly patří mezi vizuálně nejpěknější komiksy dneška

Příběhů s pekelně rudým chlápkem nevychází mnoho, přesto však Hellboy Mika Mignoly patří mezi vizuálně nejpěknější komiksy dneška.
Hellboy, dítě Satanovo, se zrodil při nacistickému experimentu, který se –jako obvykle- zvrtne. Malého Hellboye naštěstí brzy lapí Američané a vychovají jej k Dobru. Spolu s dalšími jedinci, kteří disponují paranormálními schopnostmi, pracuje Hellboy v Úřadě pro výzkum paranormálních jevů a obranu. Odtud je vysílán na svá dobrodružství.


Hellboy: skicy Hellboyovy příběhy charakterizuje i použití výrazných kontrastních odstínů – černočerné a rudé. Až na bílé plochy je ostatních barev k vidění pomálu.
Mignolova linka je přísná a energická. Připomíná tahy architekta, charakterizuje ji úspornost a čistota. Tvary jsou protáhlé, se sklony ke romanticko-gotické ornamentalizaci. Tomu odpovídá i příběhová stylizace – okultní síly se mísí s náboženstvími a nejmodernějšími technologiemi. Hellboy sám dostal frankensteinovsky humpoláckou figuru.
Hellboy Silnou stránkou historek samotných je potom právě kontrast mezi tímhle toporným monstrem a přesnými postřehy a suchými hláškami, jimiž komentuje okolní dění.
Tím, že hrdinovými protivníky jsou nacisté, ale i mytickými artefakty evokují Hellboyovy příběhy dobrodružství Indyho Jonese. Ve zkoumání paranormálních jevů zas můžeme najít paralelu k Aktům X.
Ačkoli jsou v samotném komiksu vedlejší postavy opravdu vedlejší a na Hellboyovi visí masivní porce akce, upoutávka bijáku paradoxně staví na přátelství ústředních über-lidí (ha!), což evokuje spíše snímky jako LXG a X-Men.

Filmový Hellboye je volnou adaptací příběhu Seed of Destruction a týká se pochopitelně samotné podstaty Hellboyova života: Hellboy (Ron Perlman) s kumpánem – Abe Sapien (hlas David Hyde Pierce) a kumpaní Liz Sherman (Selma Blair) chrání nic netušící lidstvo před útoky ďábla jako obvykle, když tu koudel u hrdinova pozadí je zažehnuta, neb pekelník napne síly, aby jej (hrdinu) přetáhl na stranu Zla.

Hellboy Režisérem i scénáristou Hellboye je Guillermo del Toro, autor hororů jako Cronos, či Ďáblova páteř (El espinazo del diablo/ The Devil’s Backbone) a komerčního komiksového trháku Blade II.. Právě natáčení Bladea II. dalo del Tora dohromady jednak s Mignolou (kreslil storyboard), a jednak s Prahou, kde se Hellboy loni natáčel.
I proto v roli Grigorije Rasputina uvidíme Karla Rodena.
Ron Perlman (Blade II., Happy, Texas) je podle dostupných vizuálů Mignolovu Hellboyovi velmi podobný. O kvalitě masek však přesvědčí až film sám, nebo pozdní klipy. Del Toro totiž chce v postprodukci zvýraznit barevné kontrasty právě tak, aby film co nejvíc připomínal původní komiks.
Jisté naděje vzbuzuje, že se Mignola na Hellboyovi aktivně angažoval, na druhou stranu kdo ví, kam vše strhne producent (Revolution Studios). Zmiňovaná upoutávka podle mě nenasvědčuje, že by mělo jít o víc, než další X-Men.
Přesto doufám, že Mignola bude moct s klidným svědomím zapomenout na dobu, kdy chtěl vrátit práva na zfilmování, když měl pocit, že mu filmaři klučinu z pekel zruinují.

Světová premiéra: 2.4., česká zatím 7.10.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.