Heath Ledger

15. 7. 2009 - 13:43 | Téma | red

Heath Ledger zdroj: tisková zpráva

Australský kontinent dal Hollywoodu celou řadu hereckých talentů. Počínaje Melem Gibsonem přes Guye Pearce, Russella Crowea až po Cate Blanchettovou

Australský kontinent dal Hollywoodu celou řadu hereckých talentů. Počínaje Melem Gibsonem přes Guye Pearce, Russella Crowea až po Cate Blanchettovou. K Australanům, kteří dobyli Hollywood, se řadil i Heath Ledger. 22. ledna 2008 byl nalezen mrtvý ve svém newyorském bytě; zemřel na předávkování prášky na spaní. Bylo mu 28 let.

Heath Ledger Heath Andrew Ledger se narodil 4. dubna 1979 v Perthu, hlavním městě Západní Austrálie. Křestní jméno dostal (stejně jako jeho sestra) po hrdinovi románu Bouřlivé výšiny a umělecké sklony se u něj začaly projevovat už v mládí. Na chlapecké škole Guildford Grammar se sice intenzivně věnoval sportu (hrál především hokej, ale i kriket) a zároveň byl členem dramatického kroužku. Když si měl ve svých dvanácti letech vybrat mezi sportovní a hereckou kariérou, dal přednost herectví. Tehdy dostal svou první příležitost na televizní obrazovce, kde se mihnul ve snímku Clowning Around. Následující rok si do filmografie přidal také maličkou roli v seriálu Ship to Shore. Stále se věnoval školnímu divadlu, kde sklízel úspěchy v představeních jako Peter Pan nebo Hamlet.

Od práce v televizi si dal menší pauzu, aby se mohl věnovat studiu, které v šestnácti letech ukončil. Následující rok se stal hvězdou televizního seriálu Pot a dřina. V populárním teenagerském seriálu z prostředí sportovní školy měl možnost spojit své dvě největší vášně, herectví a sport. V seriálu si zahrál cyklistu, který v průběhu dění odhalí svou homosexuální orientaci. Jako jeden z mála tu měl prostor pro větší vývoj své postavy a stal se oprávněně vycházející australskou hereckou hvězdou.

10 důvodů proč tě nenávidím Po řadě dalších seriálů, které v Austrálii natočil, mezi něž patřil i úspěšný titul Roar a několik televizních snímků, si střihl hlavní roli v kriminálce Two Hands – Ruce pryč, která se stala populární zejména u mladého publika. Heath Ledger se stával stále populárnějším a za svůj herecký výkon v roli smolaře Jimmyho, jenž se dostane do křížku s podsvětím, byl nominován na několik cen pro nejlepšího herce. Film se promítal také na slavném Sundance festivalu. V tomtéž roce Heath debutoval v hollywoodském filmu, konkrétně v teenagerské komedii 10 důvodů proč tě nenávidím, což bylo moderní zpracování hry Zkrocení zlé ženy od Williama Shakespeara. Heath si zde zahrál problémového žáka Patricka Veronu, jenž se zamiluje do drsné a nepřístupné Kate.

Příběh rytíře Heath Ledger v žánru teen movies příliš zalíbení nenašel a rozhodl se přijímat role v „serioznějších“ žánrech. Úspěch předchozích snímků mu zajistil velkou roli v historicko-válečném filmu Rolanda Emmericha Patriot, kde dostal možnost zahrát si syna svého krajana Mela Gibsona. Patriot pro něj znamenal definitivní průlom v Hollywoodu, kde okamžitě získal řadu dalších zajímavých nabídek. V moderním dobrodružném snímku Příběh rytíře si zahrál romantického hrdinu, vydávajícího se za rytíře. V dramatu Ples příšer pro změnu syna vězeňského dozorce zoufalého ze svého životního údělu. Ledgerovi se daří úspěšně se držet co nejdál od teen movies a jeho další kroky směřovaly k historickému dramatu Čtyři pírka – Zkouška cti. Po mysteriózním thrilleru Pojídač hříchů, kde ztvárnil postavu kněze, jsem ho mohli vidět též jako legendárního australského banditu v životopisném dramatu Ned Kelly či jako skejťáka v dramatu Legendy z Dogtownu.

Patriot Do Čech se Ledger (jenž zde pobýval již během zrodu Příběhu rytíře) vrátil jako jeden z aktérů snímku Kletba bratří Grimmů, který u nás natáčel režisér Terry Gilliam. Dobrodružnému žánru zůstal Ledger věrný titulní úlohou v historické romanci Casanova, jeho herecké kvality však mnohem více prověřila milostná dramata Zkrocená hora (a role mlčenlivého kovboje Ennise, jenž prožije dlouholetý románek s jezdcem rodea Jackem v podání Jakea Gyllenhaala) a Candy (kde představuje básníka Dana zamilovaného do heroinu a malířky v podání Abbie Cornishové). Byl jedním z představitelů Boba Dylana v dramatu I'm Not There (2007).

Poslední velkou úlohou Heatha Ledgera nejspíš navždy zůstane Batmanův ďábelský protivník Joker z comicsového dobrodružství Temný rytíř (2008). O Ledgerovi se okamžitě začalo mluvit jako o horkém kandidátu na Oscara - takovou intenzitu dodal svému vraždícímu sociopatu s typickým šíleným šklebem. Za svou roli po Zlatém glóbu skutečně obdržel i Oscara a stal se druhým hercem oceněným posmrtně - po Peteru Finchovi v roce 1977. Zemřel uprostřed natáčení fantastického snímku Terryho Gilliama The Imaginarium of Doctor Parnassus, režisér přesto plánuje film dokončit i bez Ledgera.

Heath Ledger byl jednou z nejvýraznějších mladých hvězd Hollywoodu. Na kontě měl několik hlavních rolí a také řadu románků, které plnily stránky bulváru. Heather Grahamovou vystřídala Naomi Wattsová, se kterou se ovšem rozešel z důvodu pracovního vytížení. Jeho poslední životní partnerkou byla další herečka Michelle Williamsovou, s níž měl dcerku Matildu.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.