Harry Potter přichází pošesté

5. 8. 2009 - 15:30 | Téma | red

Harry Potter přichází pošesté zdroj: tisková zpráva

Mladý adept kouzelnictví hledá viteály. Tak dlouho na návrat Harryho Pottera ještě diváci nečekali. Po dlouhých dvou letech od Fénixova řádu (2007) přichází Harry Potter a Princ dvojí krve

Tak dlouho na návrat Harryho Pottera ještě diváci nečekali. Po dlouhých dvou letech od Fénixova řádu (2007) přichází Harry Potter a Princ dvojí krve. Šestnáctého července nastupuje kouzlící školák cestu, na jejímž konci se utká s černokněžníkem Voldemortem.

Harry Potter (Daniel Radcliffe) míří už do šestého ročníku na Škole čar a kouzel v Bradavicích. Ředitel Albus Brumbál (Michael Gambon) už na něj netrpělivě čeká s úkolem. Když Voldemort (Ralph Fiennes) znovu povstal do světa živých, je třeba nalézt a zničit všechny viteály, předměty, do nichž mocný čaroděj vložil část své duše. Viteálů je celkem sedm. Ještě předtím se ale Harry musí dozvědět vše o Tomu Raddleovi, někdejším mladém kouzelníkovi, který se jednoho dne stane Voldemortem. Pomoci by mu kromě Brumbála měl i nový učitel lektvarů Horacio Křiklan (Jim Broadbent). Raddlův někdejší mentor se po letech vrací z důchodu. A okamžitě nalezne zalíbení v Harrym. Vždyť se z průměrného studenta stal zničehonic premiant. Jenže Potter za svou náhlou genialitu vděčí své učebnici, popsané mnoha cennými radami. Jejím autorem je jakýsi Princ dvojí krve. A Harryho tradiční nepřítel Severus Snape (Alan Rickman)? Ten se ujal vysněné funkce učitele pro boj s černou magií a jako vždy hodlá Harrymu pořádně zatápět.

Takto začíná největší z Harryho velkých dobrodružství. A bude to ještě dlouhá odyssea, než se mu podaří objevit všechny viteály. Ještě celé tři filmy potrvá, než se diváci dočkají na finální rozuzlení rivality mezi Voldemortem a Harrym Potterem. A to přesto, že autorka předlohy Joanne K. Rowlingová všechno stihla ve dvou svazcích. Filmařům se však příběh knihy Harry Potter a Relikvie smrti do jednoho snímku nevejde, a tak se dočkáme ještě dvou dalších filmů, toho prvního v listopadu 2010, druhého a závěrečného v červenci 2011.

Vraťme se ale k nejbližšímu ze tří filmů. Dvousetmilionový rozpočet Prince dvojí krve byl znovu svěřen Davidu Yatesovi, tvůrci Fénixova řádu a předtím režijní hvězdě televize BBC. Stejný tvůrce právě natáčí i oba díly Relikvií smrti. Po slovutných Chrisi Columbusovi, Alfonso Cuarónovi a Miku Newellovi tak Harry Potter našel toho pravého muže v šestačtyřicetiletém Angličanovi. „Když mi poprvé nabídli režírovat Harryho Pottera, byl jsem z toho opravdu nadšený. Je to druh filmů, jaké jsem chtěl dělat od svých čtrnácti,“ vyznává se tvůrce, který uspěl ve svých předchozích komorních tragikomediích hlavně jako pozorovatel života.

Scénáře se ujal opět Steven Kloves, který se podílel na všech předchozích filmech kromě Fénixova řádu. Za kamerou stanul Francouz Bruno Delbonnel, který se podílel na Amélii z Montmartru (2001) či Příliš dlouhých zásnubách (2004). Hudbu na motivy Johna Williamse napsal Yatesův tradiční spolupracovník Nicholas Hooper.

Stalo se už tradicí, že k ustálenému hereckému obsazení přibude další špičkový zástupce britského herectví. Ani šestka není výjimkou. Jim Broadbent naváže na dobromyslnější ze svých hrdinů a ztělesní roztržitého profesora na penzi Horacia Křiklana. Více prostoru snad dostane Helena Bonham Carterová jako Voldemortova nejzapálenější stoupenkyně Bellatrix Lestrangeová. Poprvé se objeví vlkodlak Fenrir Šedohřbet, hraje ho Dave Legeno, zápasník, který by mohl dobře vystihnout zvířeckost svého hrdiny. Zajímavostí je herecká účast Hera Fiennese-Tiffina coby mladičkého Raddlea. Jedenáctiletý herec je synovcem Ralpha Fiennese, představitele dospělého Voldemorta a synem režisérky Marthy Fiennesové. David Yates počítal také s účastí svého oblíbeného herce Billa Nighyho v roli nového ministra kouzel Rufuse Brouska, postava však ze scénáře na poslední chvíli vypadla.

I přes četné spekulace, že se natáčení přesune na Nový Zéland, zůstali filmaři věrni Britským ostrovům. Ve Skotsku zavítali do údolí Glen Coe a Glenfinnan a do okolí městečka Fort William. Po sedmi letech se štáb vrátil také do katedrály v Gloucesteru.

Stejně jako předchozí Fénixův řád či další z nedávných velkofilmů jako Superman se vrací (2006) nebo Temný rytíř (2008) bude i bude Princ dvojí krve uveden souběžně v běžných kinech i v kinosálech IMAX. Ve 3D byla natočena úvodní sekvence, kdy Voldemortovi Smrtijedi zničí londýnský Millenium Bridge. Co si filmaři přichystali pro první ze 153 minut, už víme. Na zbytek si musejí diváci počkat do 16. července.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.