Harry Potter a Ohnivý pohár - preview

11. 8. 2009 - 8:57 | Téma | red

Harry Potter a Ohnivý pohár - preview zdroj: tisková zpráva

Volba mezi „jednoduchým a správným“ je ústředním motivem Harryho Pottera a Ohnivého poháru (Harry Potter and the Goblet of Fire), čtvrtého dílu adaptací románů J

Volba mezi „jednoduchým a správným“ je ústředním motivem Harryho Pottera a Ohnivého poháru (Harry Potter and the Goblet of Fire), čtvrtého dílu adaptací románů J.K. Rowlingové o brýlatém kouzelnickém učni, který se v kinech objeví koncem roku. Nejnovější čárku pohádkového účtu píše britský režisér Mike Newell, jemuž se –snad překvapivě- podařilo zkondenzovat 750 stránek dlouhý román do stopáže jediného celovečerního filmu.

Harry Potter a Ohnivý pohár Harrymu Potterovi (Daniel Radcliffe) je 14 let, do Bradavic jezdí čtvrtým rokem a začíná se zajímat o holky. Událostí letošního školního roku bude turnaj v čarodějném víceboji mezi kouzelnickými mistry tří škol: Bradavic, Krásnohůlek a Kruvalu. Na vítěze čeká věčná sláva a polibek žen. Každá z institucí nominuje jediného mistra, nicméně ohnivý pohár záhadně vybere ještě jednoho adepta navíc: nezletilého Harryho Pottera. A aby toho nebylo málo, objevuje se přízračný lord Voldemort (Ralph Fiennes), který by Harryho rád přidusil, pokud možno navždycky.

Harry Potter a Ohnivý pohár Konečně vydaná upoutávka je strukturovaná podobně, jako klip ke dříve anoncovanému -a taktéž čtvrtému- pokračování Romerovy série o oživlých mrtvolách. Nejprve sledujeme střihovou montáž vývoje hlavních hrdinů – Harry ve tváři hubne a přibývají mu vrásky, Hermiona (Emma Watsonová) se mění z holčičky v princeznu kalibru Padme Amidaly. Jenom Ron (Rupert Grint) zůstává jaksi stejný. Jako podle kopíráku následuje akční pasáž, jenom místo kytar slyšíme v Potterovi orchestr. Sekvence je střižená sice chladně, ale mistrovsky. Za oči mě ale přece jenom tahá ta podvodní CGI příšerka. Tvůrci se všude jinde snaží o co nejrealističtější výraz a i ten drak s dvojicí autogenů ve chřtánu působí tak, že jestli se zítra objeví nad Hradem, ani nad tím nevzdechnu. Ale ta Poseidonova služebná má jednak nezvykle přísně komiksové rysy (jednoduše načrtnuté vlasy, ústa v obří grimase) a její pokožka je vyrenderovaná jakoby v pracovní verzi.

Harry Potter a Ohnivý pohár Představitelé hlavních rolí jsou nám známí již z minulých dílů. Ústřední trojici Radcliffe – Watsonová – Grint, tedy doplní Gary Oldman (Sirius Black), Michael Gambon (Albus Brumbál), či Robbie Coltrane (Rebeus Hagrid). Jako lord Voldemort se nově ukáže Ralph Fiennes a Miranda Richardsonová zase zahraje Ritu Holoubkovou.Tak jako předchozí díly, i scénář Ohnivého poháru napsal Steven Kloves.

Režie byla původně nabídnuta Alfonsovi Cuarónovi (Harry Potter a vězeň z Azkabanu), ten ale odmítl. Ve hře byl i Chris Columbus, režisér Harryho Pottera a Tajemné komnaty, druhého dílu série. Produkci se ale nakonec upsal Mike Newell, v jehož filmografii nalezneme snímky jako Čtyři svatby a jeden pohřeb (Four Weddings and a Funeral), nebo Donnie Brasco. Ke kameře se vrací Roger Pratt, který snímal už zmiňovanou Tajemnou komnatu.

Warner Bros. měli původně představu, že by šel Ohnivý pohár rozdělit do dvou dílů, podobně jako Tarantinův opus Kill Bill. Newell se ale i po konzultacích s Cuarónem rozhodl vtlačit celou tlustou knihu do snesitelné délky 150 minut. Děj filmu proto sleduje jenom hlavní příběhové linky a zvraty.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.