Harry Potter a Ohnivý pohár

28. 1. 2008 - 10:57 | Recenze | red

Harry Potter a Ohnivý pohár zdroj: tisková zpráva

Nezletilý Harry Potter (Daniel Radcliffe) byl vybrán do nebezpečného turnaje a navíc se vrátil jeho odvěký nepřítel. Řemeslně velkolepá podívaná Mika Newella. Harry Potter a Ohnivý pohár (Harry Potter and Goblet of Fire) Mika Newella je z celé dosavadní potterovské série nejdospělejší, nejglobálnější a technicky nejbravurnější

Harry Potter a Ohnivý pohár (Harry Potter and Goblet of Fire) Mika Newella je z celé dosavadní potterovské série nejdospělejší, nejglobálnější a technicky nejbravurnější. Jeho zábavnost ale do jisté míry limituje nutnost splnit úkol a odvyprávět příběh, který by stačil na filmy dva. Předesílám, že nejsem čtenářem potterovských knih, a tudíž film s knihou nijak nesrovnávám.

Harrymu (Daniel Radcliffe) je 14 a má noční můru. Vypadá to na zapeklitost s Voldemortem (Ralph Fiennes), který se dosud v sérii objevoval nejčastěji jako „ten o kterém se nemluví.“ Po horrorovém začátku zamíří hrdinové na famfrpálové mistrovství, které rozeženou Voldemortovi sluhové Smrtijedi. A Bradavice se letos chystají na velkou událost: škola hostí proslulý Turnaj tří kouzelníků. Sjedou se sem zástupci 3 nejslavnějších kouzelnických škol, aby magický Ohnivý pohár vybral z každé školy po jednom soutěžícím, na které pak čeká nebezpečný trojboj. Proti všem očekáváním však pohár vybere soutěžící 4 – tím posledním je mladičký Harry Potter. Harryho kamarád Ron (Rupert Grint) si myslí, že se Harry do soutěže přihlásil tajně a bez jeho vědomí a přestane se s Harrym bavit. Spolu s Hermionou (Emma Watsonová) pak celá trojice ústředních hrdinů začíná cítit chvění prvních lásek a to se ukáže být další zkouškou jejich přátelství.

V Ohnivém poháru však na city není příliš místa, je čas vyrazit do světa. Jestli Cuarónův Potter byl magický jak jen to les za chalupou dokáže, pak Newellův Potter je rozepjatý a globální.

Trojboje se účastní kromě Bradavic školy ruských bohatýrů a francouzských princezen, famfrpálový turnaj – mimochodem brilantně (vy)střižený – evokuje fotbalové mistrovství světa. A ke splnění jednotlivých úkolů je třeba procestovat lán země. Tuto šíři režie vizuálně napíná na nebetyčnou vertikálu: famfrpál Harry sleduje z nejvyšší řady stadionu, při souboji s drakem mizí v oblacích, vzápětí se noří ke dnu jezera, kde jsou stvoly rostlin vyšší, než borovice v lese.

Festival atrakcí, opojných efektů a proudu napětí však vrcholí možná poněkud předčasně. Přes veškerou Voldemortovu démoničnost je Harryho nejvýbušnější eskapádou souboj s drakem z poloviny snímku. Smršť ohlušujících drakových úderů vystřídá letecký souboj, závratná akrobacie na římsách gotických vížek stovky stop nad zemí. Žádná z dalších zkoušek už není takhle hlučná, ani jí režie nevěnuje tolik času.

Mám dojem, že právě tady se film láme - dosud šlo všechno hopem a od draka zase už člověk nestačí obracet stránky. První milostné chvění figur je pro Newella zdrojem vděčných vtipů. Režie je poměrně zdařile rozehraje, ovšem později je uloží k ledu a soustředí se na akci.

Harry Potter a Ohnivý pohár Daniel Radcliffe dává v několika momentech najevo, že talentem přerůstá velké brýle i celého Pottera a docela rád bych ho už viděl v nějakém civilním kusu (chystají se December Boys Roda Hardyho) Emma Watsonová se někdy až příliš důraznou mimikou dostává na hranici TV seriálu, a tak mi z hlavní trojice připadá nejstabilnější Rupert Grint. Z vedlejší dětské role se skvěle uvádí Matthew Lewis jako Neville, který dostal mnohem víc prostoru, než Harryho spolusoutěžící Stanislav Ianevski, Robert Pattinson a Clémence Poésyová. Dospělým hercům se během filmu obvykle naskytnou 1–2 obrazy, kde mohou zaperlit, čehož využívají s jistotou matadorů. Za zmínku stojí vstup Alana Rickmana jako Severuse Snapese s hláškou: „Potter, what’s the hurry?!“, démonická hřbitovní sekvence Ralpha Fiennese, největší rozruch na plátně ale působí Brendan Gleeson jako svérázný profesor Alastor „Pošuk“ Moody.

Kamera Rogera Pratta je krom své velkoleposti syrá a vlhká. Vizuální efekty berou dech a už jen kvůli nim je hříchem jít na Ohnivý pohár do malého sálu.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.