Harry Potter a Kámen mudrců - preview

29. 8. 2008 - 16:27 | Téma | red

Harry Potter a Kámen mudrců - preview Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Film, který zlomil rekordy. Očekávaný, leč přesto neuvěřitelný kasovní úspěch sklidil stejnojmenný pohádkový film na motivy nesmírně úspěšné knihy skotské spisovatelky J. K. Rowlingové Harry Potter a Kámen mudrců. V den své premiéry v Londýně stály tisíce lístkůchtivých diváků nekonečné fronty

chart011118
V den své premiéry v Londýně stály tisíce lístkůchtivých diváků nekonečné fronty. Jedna z nejdražších filmových pohádek historie (náklady vyšplhaly na celých 125 milionu dolarů) se hned první den zapsala do historie největší denní tržbou ve výši 31,3 mil. dolarů a překonal tak i Hvězdné války. Nyní má na svém kontě zisk prozatím 286 mil. dolarů.

Harry Potter je velmi mladý fenomén. Jako zářivá supernova vlétl nejdříve do světa literatury, první kniha vyšla v roce 1997, a vzápětí i do světa filmu; zaplnil momentálně prázdné místo v zábavě určené menším dětem a hlavě, schopní obchodníci jeho úspěchu dokázali plně využít. Dnes již miliardový trh s čímkoliv, co souvisí s postavičkou malého čaroděje, spolehlivě ovládl dětské myšlení nejen v anglicky mluvících zemích, ale před půl rokem i u nás spolehlivě vytlačil zdánlivě neporazitelné pokémony. Srdce a touhy našich potomků jsou přelétavé a odmítnout vytrvalé naléhání nevinné dětské tváře rodič prostě nemůže. Právě tato pravda stojí za úspěchem každého podobného sezónního úletu. I Harry Potter zanedlouho pravděpodobně ztratí v očích široké veřejnosti své kouzlo a zůstane mu jen menší skupinka věrných fanoušků.

potter
Hlavní roli si zahrál jedenáctiletý Daniel Radcliffe (jeho tvář můžeme znát jako tvář Davida v adaptaci Davida Copperfielda z produkce BBC), kterého režisér Chris Columbus (Sám doma) spolu s producentem Davidem Heymanem vybírali z velikého množství talentovaných dětí. I sama J. K. Rowlingová je z volby hlavního hrdiny nadšená. V dalších dětských rolích se objeví Danielovi kamarádi dvanáctiletý Rupert Grint a desetiletá Emma Watsonová (Ron Weasley a Hermione Grangerová). Z dospělých je asi nejvýraznější osobností John Cleese od Monty Pythonu a za zmínku stoji i Richard Harris (Marcus Aurelius z Gladiátora).

Filmové zpracování prvního z příběhů malého čarodějnického učně mělo premiéru už 4. listopadu, od 16. listopadu se oficiálně promítal na Britských ostrovech a v USA a do Německých kin přišel o týden později. Ovšem diváci u nás si musí počkat na českou premiéru až do 14. února. Nevyhnutelné srovnání s dalším reklamou velice vyzdviženým filmem s podobnou tematikou Pánem prstenů tak proběhne v opačném gardu, než v ostatních koutech světa. V západní Evropě totiž Pán prstenů tvrdě Harryho Pottera vytlačil z povědomí mas veřejnosti a sklízí ještě lepší kritiky. U nás bude mít Harry možnost Frodovi prohru vrátit, ale bude to mít opravdu těžké.

ZPĚT NA SPECIÁL HARRY POTTER

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.