Harry Dean Stanton

11. 7. 2007 - 19:09 | Téma | red

Harry Dean Stanton zdroj: tisková zpráva

Harry Dean Stanton se narodil 14. 7. 1926 v Kentucky. Rodiče Sheridan Harry a Ersel se rozvedli, když byl na střední škole

Harry Dean Stanton Harry Dean Stanton se narodil 14. 7. 1926 v Kentucky. Rodiče Sheridan Harry a Ersel se rozvedli, když byl na střední škole. Otec se znovu oženil, matka provdala. Má dva mladší bratry. Na Kentucké univerzitě vystudoval žurnalistiku a rozhlasovou publicistiku, ale pak se dal na herectví. ( Přivedla ho k němu role ve školním představení Pygmaliona.) Studoval v Pasadena Playhouse v Kalifornii (stále slouží). Během druhé světové války byl v námořnictvu. Pak se stal členem American Male Chorus, přestěhoval se do New Yorku a byl členem Strawbridge Children’s Theater.

Pokud si ho pamatujete jako zlomeného, předčasně zestárlého muže, pak vás asi překvapí, že býval pohledný blonďák, trochu ve stylu Old Shatterhanda, I když většinou na opačné straně práva: ve westernech se bil s těmi nejlepšími.

V roce 1957 se přestěhoval do Hollywoodu a dostal první filmovou roli v Tomahawk Trail. Hned o rok později začal hrát zloduchy – v Proud Rebel proti Alanu Laddovi. Desperádů bylo dost ve filmech jako Pork Chop Hill (1959), Jak byl dobyt Západ (1962) a Jízda v bouři (1965). Taková to byla doba.

Na svobodě (1978) Westerny a jejich zloduši mu dobře sloužili až do role odsouzence ve filmu Frajer Luke (1967), kde jako vězeň kárného tábora zpíval gospely Paulu Newmanovi. Tam se ukázalo, že dovede víc. V Růži (1979) využil talent hrát a zpívat country music. Až Francis F. Coppola ho obsadil do role agenta FBI v Kmotrovi II (1974), kde chránil Michaela Gazza. V Zastavení na Missouri (1976) hrál zloděje koní, který utíká před Marlonem Brando. V kriminálce Na svobodě (1978) zas nahrával jako bankovní lupič Dustinu Hoffmanovi. Ve Scottově Vetřelci (1980) jeho postavu nepotkal šťastný konec, ale pak si zahrál seržanta Ballarda s Goldie Hawnovou ve filmu Private Bejamin (1980). V Repo Man (1984) dostal Emilia Esteveze do trablí v roli soudního exekutora.

Paříž, Texas Jeho nejpamětihodnější hlavní rolí je Travis Henderson ve Wendersově pozoruhodném americkém snímku Paříž, Texas (1984). Zahrál si tu s Nastassjou Kinski. V Krásce v růžovém (1986) byl otcem Molly Ringwaldové, permanentně nezaměstnaným. V Scorceseho kontroverzním a slavném Posledním pokušení Krista hrál apoštola Pavla (1988) po boku Willema Dafoea.

Stantonova herecká kariéra je stabilní, má svoje publikum. Objevil se i jako excentrický otec v thrilleru Twister, jako zoufalý soukromý detektiv v Zběsilosti v srdci (1990). Pak byl stálicí v Lynchově televizním seriálu Twin Peaks (1992) a také v seriálu Larry McMurphy’s Dead Man’s Walk (1996). Max Cheski byl mnohonásobný vrah a tak Schůzka s cizincem byl jistý herecký návrat.

Harry Dean Stanton V roce 1996 se k němu domů vloupali čtyři zloději, kteří ho přivázali k posteli, bili pistolí do obličeje, okradli a odjeli jeho autem. Bylo vybaveno čipem a policie ho našla, i zloděje. Stanton si nestěžoval a pokračoval v práci, což mu získalo úctu. Zahrál si soudce ve Strachu a hnusu v Las Vegas. Jeho zobrazení Toot-Toota v Zelené míli (1999) kritiky ceněno. Hrál s Jackem Nicholsonem v Přísaze (2001), filmu režírovaném Seanem Pennem. (Nicholson byl v šedesátých letech jeho spolubydlícím. Stanton byl svědkem na svatbě Sandry Knightové a Jacka Nicholsona, po rozvodu se k němu Nicholson na nějakou dobu nastěhoval.)

H. D. Stanton v seriálu Big Love Sonny (2001) byla režisérská prvotina Nicolase Cage, propadák, o kterém kritici psali, že Stantonovo herectví je jedinou dobrou věcí v celém filmu.

V roce 2006 HBO uvedlo nový seriál Velká láska, kde Stanton hraje hlavu ultrakonzervativní větve Mormonské církve v Utahu. Seriál byl tak kontroverzní, že HBO před každým dílem promítalo upozornění, že Mormonská církev už mnohoženství nepraktikuje. (Někteří Mormoni však ovšem ano.) Obecenstvo si tento seriál oblíbilo. A znovu spolupracoval s Lynchem v Inland Empire (2006), kde ho také uvidíte s Laurou Dernovou a Jeremym Ironsem jako Freddieho Howarda. Film je patřičně složitý a hrůzný, jak se na Davida Lynche hodí…

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.