Happy Endings

3. 7. 2008 - 13:13 | Téma | red

Happy Endings zdroj: tisková zpráva

Kvůli hercům: Minisérie skvělých hereckých výkonů. Maggie Gyllenhaalová jako sobecká Jude ovládá nezávislou tragikomedii Dona Roose se Stevem Cooganem a Lisou Kudrowovou v dalších rolích. V nabitém ansámblu černé komedie Happy Endings Dona Roose překvapivě nezáří Lisa Kudrow, ani Steve Coogan, ale Maggie Gyllenhaal v roli bezskrupulózní děvčiny Jude

V nabitém ansámblu černé komedie Happy Endings Dona Roose překvapivě nezáří Lisa Kudrow, ani Steve Coogan, ale Maggie Gyllenhaal v roli bezskrupulózní děvčiny Jude.

Happy Endings S krátkovlasou Jude se setkáváme v baru Charleyho Peppitonea (Steve Coogan), kde procítěným zpěvem opanuje malé jevišťátko. V hlubším hlase má Jude vepsané kilometry trablů a unavenými rty se usmívá chápavěji než Mona Lisa. Jude by mohla nosit nejnesmyvatelnější šminky, ale ty linky pod očima by stejně nikdy nebyly dost ostré. Jeden raději fascinovaně zaostří až dovnitř, do těch očí. Jude vás nechá ostřit jak daleko jenom chcete a mezitím sama upírá pohled někam jinam. Maggie Gyllenhaalová, starší sestra Jakea Gyllenhaala (Brokeback Mountain), která zazářila před 3 lety v Shainbergově Sekretářce, dokázala Judeinu chladnou vypočítavost operlit koketním úsměvem a fatální prohrou. Ty oční linky se jí někde vždycky samy od sebe rozpijí. Ta holka to ví a to jí navěky svazuje.

Happy Endings Mladého Otise (Jason Ritter), který v baru dělá a tajně miluje Charleyho, všaj nezaujmou Judeiny oči ale hlas – rád by jí viděl jako zpěvačku v kapele, kde bubnuje. Otis je špatný bubeník, ale tatík Frank (Tom Arnold) je bohatý a kapele všechno platí, a tak s Otisem kapela zůstává. Jude se brzy povede Otise sbalit, ale zatímco on se ještě plácá v peřinách, děvče už hází oko po Frankovi… om Arnold (Od kolébky do hrobu, TV seriál Roseanne) hraje Franka přesvědčivě, mezi samozřejmostí danou jeho postavením a zranitelností z vnitřní osamělosti.

Steve Coogan (vynikající v Kafe a cigára se naopak poněkud trápí, jako kdyby chtěl urvat víc prostoru, ale ta postava neměla ruce. Charley je nevlastní bratr Mamie Tollové (příjemně „odlíčená“ Lisa Kudrow, známá tvář z Přátelů). Mamie se s Charleym kdysi vyspali, Mamie z toho otěhotněla a ačkoli měla jít na potrat, dítě si nechala a dala ho na adopci. Teď dělá Mamie na potratové klinice a chodí s mexickým masérem Javierem (Bobby Cannavale). Mamie navštíví Nicky Kunitz (Jesse Bradford), rozcapený rádobyfilmař, který tvrdí že ví, kde je Mamiino dítě teď. Za informaci by rád jejich setkání natočil – dělá si naděje, že by se pak dostal na filmovou školu.

Happy Endings Po určitých peripetiích Mamie s Javierem Nickymu nabídnou příběh Javiera jako ilegálního imigranta a maséra, který ženám plní tajná přání.
S apartním knírkem je z Javiera mistrovský lamač srdcí a když se Nickyho posedlost přenese i na Mamie, je zaděláno na velmi chutná místa.
Scénárista i režisér Don Roos pak v Happy Endings rozvíjí ještě třetí dějovou linku, a to mezi Charleym, jeho milencem Gilem (David Sutcliffe) a jejich lesbickými kamarádkami Pam (Laura Dernová) a Diane (Sarah Clarková), které si pořídily dítě. Charley se domnívá, že pochází z Gilova darovaného spermatu. Nepochází. Ale to není důležité.

Ve snaze o pestrou mozaiku se režisér snaží dávat jednotlivým příběhům stejný prostor, ale nejsme v samoobsluze a nehledáme slevu nebo výhodné balení: Gyllenhaal udělala z Jude příliš silný magnet na to, aby mě na ostatních epizodách zajímalo víc, než komické výstupy oblíbených herců.

Vědom si toho, že zamýšlená komedie pod vahou egoistických postav mění do velkoměstského dramatu o samotě a sobectví, Roos potom do obrazu prolíná vtipné vzkazy pro diváky. Místo odlehčení se tím však z filmu stává spíše dlouhá upoutávka, i když v průměrné konkurenci tuzemské nabídky by Happy Endings pořád mohl znamenat osvěžující alternativu.

Paradoxně vůbec největším záporem snímku je nakonec onen skvěle zahraný příběh Jude. Roos totiž před lety debutoval tragikomedií Všichni moji muži (The Opposite of Sex): cynická holka tu vyjede po klukovi svého nevlastního homosexuálního bratra, prohlásí že je s ním těhotná a zničí životy všem v okolí. Podobnost určitě čistě náhodná.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.