Hans Zimmer: The Da Vinci Code – soundtrack

25. 1. 2008 - 13:14 | Téma | red

Hans Zimmer: The Da Vinci Code – soundtrack zdroj: tisková zpráva

Časy, kdy se jméno Hanse Zimmera objevovalo pod širou škálou filmových žánrů, kde prvotní roli často nehrála kvalita, jsou už dávno pryč

Časy, kdy se jméno Hanse Zimmera objevovalo pod širou škálou filmových žánrů, kde prvotní roli často nehrála kvalita, jsou už dávno pryč. Dodávat kvalitu snímkům doprovodnou hudbou přenechal Zimmer svým mladším učencům (Powell, Badel, Gregson-Williams) a sám si dnes pečlivě vybírá, do jakého projektu vstoupí. A rozhodně nestřílí vedle... Důkazem toho je i Šifra mistra Leonarda, nový film dle světového bestselleru Dana Browna. Režie se ujal klasik Ron Howard (dříve pravidelně spolupracoval s Jamesem Hornerem), v hlavních rolí Tom Hanks, Jean Reno a Audrey Tautouová.

Hudba z filmu vychází na Decca Records, labelu, který má skutečně rád své posluchače a především se stal téměř domácí půdou pro Hanse Zimmera. Jako obvykle očekávejte poctivou délku (60 minut) a především velice kvalitní zpracování celé desky – ať už se jedná o zvuk, grafiku a celkový line out. Dlouhé a smysluplné skladby jsou upravené pro soundtrackovou verzi (oproti hudbě ve filmu se mohou lišit délkou, střihem, ale i poupraveným dramaturgickým záměrem).

Jelikož se děj snímku otírá o církevní problematiku a nejedná se ani o veselou pohádku, hudba je celkově potemnělá. Působí jako mše doladěné thrillerovým odérem... Atmosféra je často smutná, jindy strašidelná a v thrillerových pasážích lehce nabírá na dynamice. Styčným bodem celé nahrávky jsou rozhodně vokály, resp. chorály, které se objevují v téměř každé skladbě. Celkově vyvolává soundtrack až hypnotickou náladu srovnatelnou se stěžejním Zimmerovým dílem – Thin Red Line. I když hudba občas nabere na tempu, stále to není dost na to, aby vás to vytrhlo z oné hypnotické nálady, ba naopak... Pokud k něčemu takovému dojde a Zimmer začíná hudbu gradovat, jedná se o okamžiky neskutečné mocné (Poisoned Chalice, The Citrine Cross).

Ke všemu Zimmer tentokrát k těmto momentům dochází až přejednoduchými prostředky. Neočekávejte perkuse, až na několik úderů do zvonu se jich nedočkáte. Mistr protentokrát pracuje téměř jen s vokály a smyčci. A výsledek je jednoduchý, přitom dokonalý a hutný zároveň…

P.S. – Vychutnejte si kostelní varhany v závěrečném zpěvu Kyrie for The Magdalene...

Verdikt: Pokud se vám náladou líbily desky Hannibal, Thin Red Line či pomalá pasáže z Gladiatora, neváhajte. Profesionální práce.

Hodnocení: 80 %

Seznam skladeb:

01. Dies Mercuri I Martius (6:03)

02. L´Esprid de Gabriel (2:48)

03. The Paschal Spiral (2:49)

04. Fructus Gravis (2:50)

05. Ad Arcana (6:07)

06. Malleus Marificarum (2:21)

07. Salvete Virgines (Bonus Track) (3:16)

08. Daniel´s 9th Cipher (9:13)

09. Poisoned Chalice (6:19)

10. The Citrine Cross (5:21)

11. Rose of Arimathea (8:11)

12. Beneath Alrischa (4:23)

13.Chevaillers de Angrea (4:09)

14. Kyrie for The Magdalene (3:55)

Celkový čas: 60:03

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.