Hans Zimmer: King Arthur – soundtrack

25. 1. 2008 - 14:37 | Téma | red

Hans Zimmer: King Arthur – soundtrack zdroj: tisková zpráva

Po Pirátech z Karibiku přichází Jerry Bruckheimer s dalším výpravným spektáklem. Tentokrát se rozhodl společně s režisérem Antoinem Fuquou ( Training Day) a scénaristou Gladiátora převyprávět po svém Artušovskou legendu

Po Pirátech z Karibiku přichází Jerry Bruckheimer s dalším výpravným spektáklem. Tentokrát se rozhodl společně s režisérem Antoinem Fuquou (Training Day) a scénaristou Gladiátora převyprávět po svém Artušovskou legendu. Snímek jsem neviděl, ale z jeho hudby mám pocit, že tentokrát se jedná o mnohem temnější záležitost, než nám nabídli třebas tvůrci Prvního rytíře nebo Excaliburu.

Z hudby Hanse Zimmera je středověk cítit na sto honů a jako spojující linie jim prochází až primitivní bojová perkusivní rytmika, která žene dynamiku akčních skladeb ku předu. Nnechává je pořádně gradovat, téměř až ve stylu akčních zvěrstev v Gladiátorovi nebo automobilové honičky ve Skále – i když to berte spíše jako přirovnání. Králu Artušovi totiž přece jen chybí ona živočišnost, která se v Zimmerových výše zmíněných stěžejních dílech objevuje. Především tu není ani nějaký výrazný motiv, po kterém by se akční skladby na desce nemusely považovat jen za změť rytmů. Nejvýraznějším prvkem zde jsou až monumentálně znějící mužské vokály, které doprovázejí bojové skladby (Woad to Ruin, Another Brick in Hadrian´s Wall).

Sama o sobě je asi nejlepším zápichem na celém soundtracku hned první skladba Tell Me Now nazpívaná Moyou Brennanovou ve stylu Clannad/Enya/Lorenna McKenitt, ovšem s trošku znatelnějším posunem evokujícím dobu temného středověku. Nicméně pokud si na tenhle soundtrack za pár let někdo vzpomene, bude to především díky právě téhle skladbě.

Ale abych zase jen nekritizoval – tohle dílko není nijak nepovedené! Je především standardní, rutinní a pokud by je skládal kdokoliv mladší a méně zkušenější než Zimmer, zřejmě bych byl i mnohem skoupější. Zimmer složil přesně to, co se po něm chtělo. Jeho hudba má jasnou, čitelnou atmosféru doby, docela dobře se poslouchá a ta narážka na Pink Floyd v názvu jedné skladby je docela vtipná. Ovšem při detailnějším ohledání můžete zjistit, že vám zde leccos chybí ...

Verdikt: Středověk – to zní v Zimmerově diskografii dost nestandardně, ale ve skutečnosti je tohle dílko standardní až až ...

Hodnocení: 60%

Seznam skladeb:

01. Tell Me Now (4:34)
02. Woad To Ruin (11:31)
03. Do You Think I´m Saxofon? (8:42)
04. Hold The Ice (5:42)
05. Another Brick In Hadrian´s Wall (7:11)
06. Budget Meeting (9:43)
07. All Of Them! (10:24)


Celkový čas: 57:44

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.