Halle Berryová

15. 4. 2007 - 0:01 | Téma | red

Halle Berryová zdroj: tisková zpráva

První žena s tmavou pletí, která získala Oscara. První žena s tmavou pletí, která získala Oscara a zároveň první oscarová herečka, která se stala takzvanou bondgirl – filmovou partnerkou Jamese Bonda

První žena s tmavou pletí, která získala Oscara a zároveň první oscarová herečka, která se stala takzvanou bondgirl – filmovou partnerkou Jamese Bonda. Halle Berryová je velmi ambiciózní žena.

Halle Berryová Halle Berryová, rodačka z Clevelandu, se již na střední škole projevovala jako mimořádně pracovitá a cílevědomá studentka s celou řadou školních aktivit. Kromě toho se také účastnila všemožných soutěží krásy, z nichž Halle často odcházela s korunkou na hlavě (v sedmnácti se dočkala velkého úspěchu na Miss Teen All-American, o tři roky později uspěla ve finále Miss USA a vysloužila si účast na Miss World). Nesoustředila se pouze na mola módních přehlídek, ale i na vysokoškolská studia žurnalistiky. Nakonec však u Halle vyhrál showbusiness. Začala studiem herectví v Chicagu a v roce 1989 bylo její rozhodnutí podpořeno ziskem výrazné role v sitcomu Living Dolls z prostředí modelingové agentury. Již tehdy prý byla Halle ochotná hrát svůj part nejen před kamerami, ale žít v roli dvacet čtyři hodin denně. Několik dní před natáčením svého filmového debutu Horečka džungle (1991) režiséra Spikea Lee, v němž si zahrála dívku závislou na cracku, se Halle dokonce odmítala koupat, aby svému výkonu dodala na přesvědčivosti.

Flintstoneovi V letech 1990 až 1991 se Halle objevila v epizodách televizních seriálů A Different World, They Came From Outer Space či Amen a „nekonečné“ soap opery Knots Landing o příbuzných populární milionářské rodiny Ewingových (hrdinů seriálu Dallas). Na poli celovečerního filmu se Berryová etabluje velmi pozvolna. V akčním snímku Poslední skaut (1991) s Brucem Willisem se Halle před svou násilnou smrtí pouze krátce mihne, romantická komedie Eddieho Murphyho Bumerang (1992) či dětský snímek Táta lump (1993) s Patrickem Swayzem nabídly Berryové úlohu ženy, která okouzlí hlavního hrdinu. Opravdovou hereckou příležitost však Halle nabídla až televize. V minisérii Queen, podle románové předlohy Alexe Haleyho, se v příběhu z otrokářského amerického Jihu představila v roli mulatky, která po prozrazení svého původu přestává být člověkem a stává se otrokyní. Okouzlující, avšak proradná sekretářka Sharon Stoneová v podání Berryové je pak i po letech zlatým hřebem komedie Flintstoneovi, hrané verze animovaného seriálu.

Dnes neumírej Drama Ztracený Izaiáš (1995) svedlo Berryovou dohromady s Jessicou Langeovou – Halle ve snímku ztvárňuje matku, která se po vyléčení z drogové závislosti snaží získat zpět svého syna od adoptivních rodičů. Snímek - přes pozoruhodné výkony obou představitelek hlavních rolí či Samuela L. Jacksona - zaznamenal kritiky spíše smíšené. Následovalo období, kdy se Halle objevuje v ústředních partech ve filmech jako Sluneční šíp (1996), Zločin z vášně (1996) či Bláznivé holky na lovu (1997); výjimkou mezi hlavními rolemi v laciných podprůměrných snímcích byla úloha po boku Kurta Russella a Stevena Seagala v akčním Boeingu 747 v ohrožení (1996).

Ztracený Izaiáš Kariéra Berryové se posunula opět o něco kupředu až v roce 1998. Zaujala ve snímku Proč se blázni zamilují? o soudním sporu trojice manželek zpěváka Frankieho Lymona, které se po jeho smrti utkávají o dědictví. Nečekanou pozornost ze strany publika i kritiků získala však především satirická komedie Skandál! od Warrena Beattyho, který na filmu pracoval jako režisér, scénárista i představitel hlavní role politika, kterého omrzí stávající životní styl a rozhodne se skoncovat se lhaním.

Skutečný průlom Halle zaznamenala až v roce následujícím. Televizní snímek Černá Carmen Dorothy Dandridge totiž všem posměváčkům a zlým jazykům dokázal, že Berryová není jen černošskou kráskou ale i herečkou v pravém slova smyslu. Životopisný film o americké zpěvačce a herečce, která se v roce 1954 stala první černoškou nominovanou na Oscara za hlavní ženskou roli a o jedenáct let později zemřela na předávkování barbituráty, získal pro představitelku titulní role Zlatý glóbus i cenu Emmy.

X-Men Snímek X-Men (2000), v níž byla Halle členkou týmu mutantů, kteří využívají svých neobvyklých schopností v boji proti padouchům z řad „obyčejných“ i „vylepšených“ lidí, je jedním z nejúspěšnějších a zároveň nejkvalitnějších filmů podle comicsové předlohy. Berryová si svou úlohu mutantky Storm, která je schopná „poručit větru a dešti“, zopakovala v pokračováních X-Men 2 a X.Men: Poslední vzdor. V roce 2001 Halle angažoval producent Joel Silver do akčního slepence Operace: Hacker, v němž se také objevili Hugh Jackman a John Travolta. Životní rolí Berryové je manželka na smrt odsouzeného muže, která naváže poměr s vězeňským dozorcem (Billy Bob Thornton) ve snímku Ples příšer. Díky této úloze se Halle zapsala do historie: pro drama Marca Forstera Ples příšer i pro sebe samu získala cenu Akademie, tj. prvního Oscara za ženský herecký výkon v hlavní roli pro herečku tmavé pleti.

Ples příšer Dnes neumírej, dvacátá bondovka v pořadí, byla prvním dílem série, v němž je Bondovou (tentokrát v podání Pierce Brosnana) partnerkou černoška, a druhým dílem (po snímku Zítřek nikdy neumírá), v němž se šarmantnímu britskému agentovi jeho partnerka bezezbytku vyrovnává. V roli agentky NSA Jinx, která zachránila svět před severokorejským důstojníkem, filmové publikum zaujala. Svědčí o tom přípravy akčního snímku, jehož hlavní hrdinkou by měla být právě Jinx. Zdánlivým krokem zpět v kariéře Berryové je první horor v její filmografii – levný (po stránce rozpočtové i námětové) duchařský příběh Gothika. A totéž lze konstatovat i o akčním snímku s comicsovým námětem Catwoman, kde ztělesnila titulní hrdinku. Ve zvolněném tempu jednoho snímku za rok se nyní Berryová objevuje v thrilleru Neznámý svůdce, v němž ztelesňuje reportérku pokoušející se rozlousknout vraždu své kamarádky. A opět je její výkon matný. Oscarové pozice v nejbližší době asi znovu atakovat asi nebude...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.