Gwyneth Paltrowová

24. 4. 2008 - 21:38 | Téma | red

Gwyneth Paltrowová zdroj: tisková zpráva

Držitelka Oscara za snímek Zamilovaný Shakespeare. Držitelka Oscara za snímek Zamilovaný Shakespeare. K velkým hereckým hvězdám patří také díky účinkování ve filmech jako Sedm, Talentovaný pan Ripley či Taková zvláštní rodinka

Gwyneth Paltrowová Držitelka Oscara za snímek Zamilovaný Shakespeare. K velkým hereckým hvězdám patří také díky účinkování ve filmech jako Sedm, Talentovaný pan Ripley či Taková zvláštní rodinka.

Gwyneth Paltrowová se narodila 28. září 1972 v kalifornském Los Angeles v rodině herečky Blythe Dannerové a producenta a režiséra Bruce Paltrowa. Po střední škole sice zvolila studium antropologie na University of California, již v devatenácti ale získala první filmovou roli a vysokou školu opustila. Jejím hereckým debutem bylo hudební drama s Johnem Travoltou Křik (1991). V témže roce hrála Paltrowová také v pohádce Stevena Spielberga Hook. Dva roky poté zaujala výborným výkonem v televizním krimidramatu Vražedné vztahy, vedlejší úlohou v hollywoodském thrilleru s Nicole Kidmanovou V moci posedlosti a především účinkováním v pozoruhodném dramatu Kost a kůže, v němž se objevil i Dennis Quaid. Po menších úlohách v životopisných snímcích o básnířce Dorothy Parkerové (Mrs. Parker a začarovaný kruh) či americkém prezidentovi Thomasi Jeffersonovi (drama Jefferson v Paříži s Nickem Noltem) získala Paltrowová pro svou kariéru zlomovou úlohu. Jako manželka jednoho z policistů pátrajících po masovém vrahovi se totiž představila v kultovním thrilleru Davida Finchera Sedm (1995). Nutno však dodat, že mezi celebrity se tehdy Paltrowová prosadila hlavně díky milostnému vztahu s hereckým kolegou z filmu Sedm Bradem Pittem.

Gwyneth Paltrowová ve filmu Posedlost Brzy po úspěchu snímku Sedm se Gwyneth Paltrowová začala objevovat také v hlavních rolích. Velkou příležitost dostala například v debutu Paula Thomase Andersona krimithrilleru Gambler (1996), v romantické tragikomedii Smuteční host (1996) s Davidem Schwimmerem a především v dobové romanci Emma (1996). V adaptaci románu Jane Austenové předvedla Paltrowová jeden ze svých nejlepších výkonů a přesvědčila o svém komediálním talentu. Že se díky roli Emmy stala též vyhledávanou představitelkou romantických hrdinek, potvrzuje její účinkování v komedii Srdcová sedma (1998) a v historické romanci Zamilovaný Shakespeare (1998). Za výkon v roli mladé šlechtičny Violy, která se z touhy po herectví vydává za muže, získala Paltrowová dokonce ocenění nejprestižnější: cenu Akademie Oscar.

Gwyneth Paltrowová V čistě dramatických úlohách se ale Gwyneth Paltrowové dařilo o poznání méně, ať už se jednalo o novodobou verzi románu Charlese Dickense Velké naděje s Ethanem Hawkem, thriller Krevní pouto s Jessicou Langeovou jako psychopatickou vražedkyní, či další thriller Dokonalá vražda (vše 1998). Pozoruhodnější výkon – přestože zastíněna Mattem Damonem a hlavně Judem Lawem – podala Paltrowová v dramatu Talentovaný pan Ripley (1999). K průměrným snímkům lze naopak řadit melodrama Nahoru, dolů (2001) s Benem Affleckem, i ve filmu Karaoke (2000) režírovaném Gwynethiným otcem Brucem Paltrowem. Zajímavějším byl nezávislý snímek Nepovedený večírek (2001), ultralaciné drama „dokumentující“ průběh jedné hollywoodské párty. K vrcholům filmografie Gwyneth Paltrowové lze řadit komedii Taková zvláštní rodinka vyprávějící o dysfunkční rodině, jejíž členové bez výjimky mrhají svým výjimečným talentem. Hvězdně obsazený snímek, v němž zářili také Gene Hackman či Ben Stiller. Filmem z úplně jiného soudku byla buranská komedie Těžce zamilován (2001) o mladíkovi (Jack Black) milujícím velmi obézní dívku (Paltrowová v latexovém kostýmu); snímek bratrů Farrellyových se přiřadil k velkým kasovním trhákům.

Gwyneth Paltrowová ve filmu Sylvia Hlavně v posledních letech lze u Paltrowové pozorovat snahu střídat čistě komerční tituly s účinkováním v ambicióznějších snímcích. Druhou kategorii zastupují pozoruhodná romance Posedlost (2002) o literárních vědcích pátrajících po osudech viktoriánského básníka či tematicky spřízněné drama Sylvia (2003), které je životopisem básnířky Sylvia Plathové. Vedle těchto titulů se Paltrowová nedávno představila v komedii Letuška 1. třídy (2003) a v dobrodružné sci-fi podívané Svět zítřka (2004).

Hraní sice dala po květnu 2004, kdy se jí a jejímu manželovi Chrisi Martinovi (je zpěvákem skupiny Coldplay) se narodila dcerka Apple, načas vale, ke své profesi se však vrací psychodramatem Důkaz (2005), v němž se setkává s Anthonym Hopkinsem. Dopomohla svému bratru Jakeovi k režijnímu debutu, tragikomedii Hezké sny (2007), když ztělesnila znuděnou manželku ústředního hrdiny (Martin Freeman). Objevuje se rovněž comicsové podívané Iron Man (2008) - obdobně jako ve Světě zítřka i zde zosobňuje odvážnou novinářku a osudovou ženu ústředního hrdiny.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.