Grindhouse – preview

30. 4. 2009 - 9:29 | Téma | red

Grindhouse – preview zdroj: tisková zpráva

SYNOPSE: Kdysi dávno, v časech, kdy multikina byla dalekou hudbou budoucnosti, si producenti a distributoři vymysleli systém, který měl jejich rychlokvašené snímečky nabídnout filmožroutům z celých Spojených států

SYNOPSE:
Kdysi dávno, v časech, kdy multikina byla dalekou hudbou budoucnosti, si producenti a distributoři vymysleli systém, který měl jejich rychlokvašené snímečky nabídnout filmožroutům z celých Spojených států. Padesátá, šedesátá a hlavně sedmdesátá léta, to je čas boomu tzv. grindhouseové distribuce. Kina obvykle nabízela filmy v rámci dvojprogramu, ať už se jednalo o seberozdílnější tituly, hongkongský kung-fu s italským spaghetti westernem, splatter horor společně s černošským akčním dramatem. Laciným snímečkům, sázejícím na akci, hektolitry krve a ženskou nahotu, se brzy začalo říkat expoitation movies. To nejlepší na těchto titulech byly obvykle jejich (barnumsky prolhané) trailery. A taky filmové plakáty, jež dodnes patří ke sběratelským memorabiliím. Přesto i mezi snímky samotnými nalezneme opravdové skvosty, které si své místo v dějinách zasluhují – automobilové thrillery Vanishing Point (1971) nebo Gone in 60 Seconds (1974), černošská detektivka Shaft (1971) nebo horor Poslední dům nalevo (1972). To vše je dnes považováno za žánrovou klasiku. I ty ze zapomenutelnějších titulů ale mají své fanoušky. Patří mezi ně režiséři Quentin Tarantino a Robert Rodriguez.

TVŮRCI:
Slovo dalo slovo a oba kamarádi si při plánování nových projektů usmysleli uctít béčkové tituly, na nichž kdysi vyrůstali. Princip bude následující: každý z nich natočí senzacechtivý filmeček s retro nádechem. Oba snímky pak budou distribuovány pod souhrnným názvem Grindhouse. (Takto je ale film uváděn pouze v USA, ve světě se snímky do kin dostanou každý zvlášť, navíc v prodloužené verzi). Coby mezihra pak poslouží pětice trailerů k filmům, jež by nikdy neměly vzniknout. Na hru obou tvůrců přistoupili a upoutávky natočili Eli Roth (vyvražďovačka Thanksgiving), Rob Zombie (akční horor Werewolf Women of the SS) a Edgar Wright (hammer horor Don't). Sám Rodriguez přispěl ještě akčním thrillerem Machete), uváděn je také vítěz amatérské soutěže trailerů, akční Hobo With A Shotgun od Jasona Eisenera, Johna Daviese a Roba Cotterilla. U nás budou tyto falešné upoutávky možná uvedeny s Rodriguezovou Planetou Teror, možná pouze na tuzemské internetové stránce filmu – a možná taky nebudou uvedeny vůbec.

INSPIRACE:
Páteří celého projektu jsou ale oba celovečerní filmy, automobilový thriller kombinovaný se slasher hororem Auto zabiják (má ho na svědomí Tarantino) a Rodriguezův zombie horor Planeta Teror. Oba filmy spojují dva z vedlejších hrdinů, lékařka Dakota Blocková (Marley Sheltonová) a šerif Earl McGraw (Michael Parks) – tato postava se mimochodem objevuje už v Od soumraku do úsvitu (1996) a Kill Bill (2003). Dvě různé postavy v obou filmech ztělesňuje herečka Rose McGowanová. A oba filmy patří mezi typické chick flicks – snímky, které vsázejí na pohledné hrdinky, jež souboj s nepřítelem doprovázejí svůdnými gesty. Jinak ale nemají Auto zabiják a Planeta Teror společného snad vůbec nic.

OBSAZENÍ:
Quentin Tarantino se v historce o Kaskadéru Mikovi (Kurt Russell), který svůj nadupaný bourák používá k vraždění pohledných paní a dívek, poohlíží po krvácích let minulých a hlavně akčních filmů, jež se sestávaly vlastně z jedné dlouhatánské automobilové honičky. Tam, kde Tarantino nedupe na plyn, pouze spokojeně posedává a věnuje se svým oblíbeným dialogům,někdy vtipným, jindy jako že života. A občas taky zoufale nudným. Pro hlavní role si vyhlédl mladé – a krásné – herečky, vedle už zmiňované Rose McGowanové třeba stále populárnější Rosario Dawsonovou anebo dceru slavného otce Sydney Poitierovou. Neztrácí se mezi nimi ani kaskadérka Zoe Bellová, pro niž si Tarantino přichystal jeden vypjatý kousek z jejího ranku. Hereckou debutantku z Nového Zélandu si vyhlédl při natáčení Kill Bill, kde dublovala Umu Thurmanovou. Již dříve zaskakovala za Lucy Lawlessovou alias Xenu anebo Sharon Stoneovou v Catwoman (2004). Ústřední mužský part pak Tarantino svěřil Kurtu Russellovi, kdysi proslulému drsňákovi filmových pláten, který záříval v úloze Snakea Plisskena (Útěk z New Yorku, 1980), dnes spíše usměvavému tatíkovi.

Robert Rodriguez míří na cestu, kterou si prošlapal už hororem Od soumraku do úsvitu, jen upíry tentokrát vystřídají zombies. A zarostlého George Clooneyho svůdná Rose McGowanová coby tanečnice Cherry, která během soubojů s krvelačným nepřítelem přišla o nohu. Nad svou ztrátou ale nebrečí dlouho. Ba naopak. Učiní z ní svoji výhodu, když na pahýl připojí kulomet. Kam se na ni hrabe Ash z kultovní Armády temnot (1992), který chybějící ruku nahradí motorovou pilou... Do boje se zombíky se ale vydávají také další hrdinové proti své vůli – Cherryn ex-přítel El Wray, jehož hraje režisérův skorojmenovec Freddy Rodríguez (známe ho ze seriálu Odpočívej v pokoji anebo dramatu Atentát v Ambassadoru), biochemik Abby v podání Naveena Andrewse (Anglický pacient, seriál Ztraceni) anebo příslovečně zelený mozek poručí Muldoon (Bruce Willis). I když – hrdina. Obdobně jako třeba v hororu 28 dní poté (2002) jsou vojáci spíš figurami zápornými. Jako kdyby Cherry a El Wray už tak neměli dost práce se zombíky...

A jak to bude s projektem Grindhouse po premiéře obou filmů? Jisté je jedno: ještě u něm v budoucnosti uslyšíme. Rodriguez s Tarantinem už dnes zvažují pokračování, Tarantina láká historický kung-fu snímek, natočený v mandarínštině. A to ještě není všechno. Přestože zmíněná série trailerů vznikla pouze pro pobavení tvůrců i režisérů samotných, už dnes se uvažuje, že na základě některých z nich filmy skutečně vzniknou. Rothův Thanksgiving by spolu s Wrightovým Don't mohl vytvořit Grindhouse 2. Rodriguezův thriller ve stylu Přání smrti Machete čeká první klapka už ve druhé polovině roku 2007. V hlavní roli se objeví režisérův oblíbenec Danny Trejo.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.