Gothika

18. 12. 2003 - 16:01 | Téma | red

Gothika zdroj: tisková zpráva

Premiéra v březnu: Halle Berry, Penélope Cruz a Robert Downey jr. v horrororovém dramatu z psychiatrické léčebny od Mathieu Kassowitze (Purpurové řeky). +Fotogalerie. Tak to chodí: francouzský herec a kontroverzní režisér Mathieu Kassovitz to po dekádě úspěchů na starém kontinentu dotáhl až do Hollywoodu

Tak to chodí: francouzský herec a kontroverzní režisér Mathieu Kassovitz to po dekádě úspěchů na starém kontinentu dotáhl až do Hollywoodu. Pro někoho div ne nanebevzetí, pro někoho utonutí v bažinách... Když se ohlédneme za nekonečnou šňůrou evropských machrů, které ďábel z Továrny na sny obral o duši i o boty, ukazuje se, že pravidlem bývá spíš druhá varianta. A podle prvních ohlasů se zdá, že o své solidně prošlápnuté pohorky v zámoří přišel i Kassovitz, a na ty nové, co mu přidělili, si nezvykl. Zatím?

Gothika Takže Gothika: co to tu máme? Otázka je spíš koho: pooscarovanou Halle Berry, královnu nyvých pohledů Penélope Cruz a Roberta Downeyho juniora, který svou kdysi nadějně rozjetou kariéru zřejmě ještě neprošňupal celou. Halle Berry hraje doktorku Mirandu Grey, psycholožku v superhlídaném vězení, kde ji potrhlá vražedkyně Chloe (Penélope Cruz) zásobuje pořádně divokými historkami. A pak to přijde: Miranda se vzbudí z noční můry, zjistí, že jí někdo zamordoval manžela, a promptně putuje na druhou stranu mříží. Na starost ji dostane psycholog Pete Graham (ano, Robert Downey Jr.), který z povídaček o její nevině nevěří ani slovu.

Gothika Trailer hovoří jasnou řečí: zneklidňující obrazy, krvavé vize, děvčátka postávající v noci na krajnici v košilkách, úpěnlivé herectví do krajností, morbidní logo. Zkrátka duchařina. Teď se můžeme jen modlit, aby strach, který v nás Gothika doufejme vyvolá, byl větší než nynější obavy, že půjde jen o další surfování na vlně vzedmuté Šestým smyslem a Kruhem. Kassovitz, jak ho známe z Evropy, by měl mít rozhodně na víc. Zatímco jako herec si užíval legrace v bokovkách typu Amélie z Montmartru nebo Nevěsty přes internet, coby režisér se svého času pořádně opřel do rasismu svou La Haine, později protočil hodně lidem panenky explicitním násilím v Povolání vrah a naposledy fajnšmekry potěšil Purpurovými řekami, thrillerem tak svěžím, až to vypadalo, jako by na všechny ty fórky se zohavenými mrtvolami a zamotaným vyšetřováním přišel sám spolu s kameramanským esem Thierrym Arbogastem. Toho v Gothice nahradil Matthew J. Libatique, podepsaný pod vizuálně efektními filmy Pi a Rekviem za sen Darrena Aronofského nebo pod Telefonní budkou.

Což o to, vypadat to bude určitě pěkně. Teď ještě aby nám z toho napětím vstávaly chlupy na rukou.

Aktuální nasazení Gothiky v českých kinech: 18.3.2004.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.