Góóól!

16. 9. 2005 - 11:53 | Téma | red

Góóól! zdroj: tisková zpráva

Hispánským přistěhovalcům se v Los Angeles nežije snadno. Dlouhé hodiny dřou ve snaze vydělat pár dolarů, které by jim zajistily lepší živobytí

Hispánským přistěhovalcům se v Los Angeles nežije snadno. Dlouhé hodiny dřou ve snaze vydělat pár dolarů, které by jim zajistily lepší živobytí. Fotbalový míč je v takovém prostředí skutečným pokladem, poněvadž nabízí zábavu a zosobňuje velký svět, jehož součástí se místní chlapci touží stát. Jednomu z nich však osud přichystal hvězdnou kariéru.

Ve filmu Góóól! se všechno točí okolo nejpopulárnější kolektivní hry na světě. Producenti Mike Jefferies a Matt Barrelle s režisérem Dannym Cannonem zasadili děj především do fotbalové Mekky – Anglie. Na pomoc si přizvali fotbalisty zvučných jmen. David Beckham, Zinédine Zidane a Raúl Gonzalez se však ve filmu objeví jen v jedné krátké scéně. Svůj prostor na stříbrném plátně dostal i český hráč Milan Baroš. Ale nepředbíhejme…

V přistěhovalecké komunitě v Los Angeles žije také rodina mlaďoučkého Santiaga Muňeze (Kuno Becker). Santi není obyčejný mexický chlapec, který by se spokojil s životem někde na periferii: chce se stát opravdovou fotbalovou hvězdou. Jednoho dne hocha objeví britský lovec talentů Glen Foy (Stephen Dillane). Santi se s finanční podporou babičky, a navzdory protestům svého otce vypraví přes oceán, kde ho čeká kariéra v Newcastle United. Klubu právě jde o účast v Lize mistrů a mladý Mexičan může být posilou. Santiago poznává v Anglii nejenom velký fotbal, ale také pohlednou zdravotní sestřičku Roz Harmisonovou (Anna Frielová) a spoluhráče Gavina Harrise (Alessandro Nivola). Tento sympatický požitkář svádí hlavního hrdinu na scestí, takže není vůbec jisté, zda se Santimu splní jeho sen a nastoupí za A-tým slavného klubu.

Góóól! nabízí divákům nejenom americký sen zasazený do anglických kulis, ale také zajímavý pohled do zákulisí fotbalového Albionu. V záběrech z ligových zápasů spatříme i skutečné hráče: útočníky Alana Shearera, Patricka Kluiverta a Milana Baroše, který zde ještě obléká dres Liverpoolu. Tato hvězda loňského mistrovství Evropy je v rámci děje třikrát faulována a jednou vstřelí gól. I díky tomu je závěrečný boj Newcastle United s FC Liverpool o postup do Ligy mistrů atraktivní podívanou.1)

Příjemným překvapením filmu Góóól! jsou výkony Alessandra Nivoly v roli zhýralé fotbalové hvězdy Harrise a Stephena Dillanea coby lovce talentů Foye. Oba jsou přirození, přesvědčiví a vytvářejí typy, které diváci na plátně vždy rádi vidí. Představitel hlavní role Kuno Becker leckdy okouzlí svým fotbalovým umem, který pilně trénoval pod vedením fotbalového poradce a choreografa Andyho Ansaha. V roli Santiaga Muňeze se měla původně objevit slavnější herecká hvězda - Diego Luna (Mexická jízda, Hříšný tanec 2). Ten ale těsně před začátkem natáčení z projektu odstoupil a tvůrci na poslední chvíli povolali Beckera.

Máte-li rádi fotbal a příběhy s dobrým koncem, nenechte si Góóól! ujít. Poctivě vyrobený film nabízí divákům odpočinkovou podívanou, která nepůsobí kýčovitě, ani neurazí. Přináší příjemný pocit jako zhlédnutí kvalitního fotbalového zápasu. Zajímavá zpráva na závěr: film je první částí třídílné série. Premiéra pokračování se chystá na červen 2006, kdy se v Německu hraje fotbalové mistrovství světa. Santiago se by měl hrát utkání Ligy mistrů proti Realu Madrid. Třetí a závěrečný díl zachycuje Muňezovo vystoupení ve finále světového šampionátu.


1) Autentický zážitek ze zápasových scén nezkazí ani fakt, že záběry z duelu United s FC Chelsea nepocházejí z Premier League, jak se tvrdí ve filmu, nýbrž z utkání pátého kola Anglického poháru, které se hrálo v únoru 2005. Český fanoušek se proto marně ohlíží po brankáři Petru Čechovi, jenž v sezoně 2004/2005 odchytal drtivou většinu prvoligových zápasů, ale pohárové souboje vynechával…

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.