Good Night, and Good Luck - preview

3. 7. 2008 - 14:15 | Téma | red

Good Night, and Good Luck - preview zdroj: tisková zpráva

„Nazýváme se, nikoli neprávem, obránci svobody na celém světě, ale nemůžeme bránit svobodu venku tím, že ji doma opustíme

„Nazýváme se, nikoli neprávem, obránci svobody na celém světě, ale nemůžeme bránit svobodu venku tím, že ji doma opustíme.“ Ta slova nevychází z žádné dnešní propagandy. Jsou stará 50 let a patří Edwardu E. Murrowovi, průkopníkovi a legendě televizního zpravodajství.

Po loňském Zprávaři (Anchorman) s potrhlým Willem Ferellem v hlavní roli se objevuje další film z prostředí televizního zpravodajství. Good Night, and Good Luck George Clooneyho však není komedií, ale černobílým biografickým dramatem s čitelnými přesahy do současnosti. Good Night, and Good Luck se odehrává v padesátých letech. V době, kdy světu vládlo globální ochlazení a stín vnitřního nepřítele pokrýval minimálně půl oblohy se symbolem honu na komunistické čarodějnice v Americe stal senátor Joseph McCarthy.

Good Night, and Good Luck Byla to ale také doba začátků televizního zpravodajství. A jejím symbolem se stal Edward R. Murrow ze stanice CBS. V letech 1951–1958 uváděl pořad See It Now, což byla televizní obdoba oblíbeného rozhlasového formátu Hear It Now, který Murrow produkoval spolu s Fredem W. Friendlym. Pořad byl celkem čtyřikrát oceněn Emmy a mnohé z jeho epizod znamenaly v televizním zpravodajství revoluci (vysílání z válečné Koreje atp). Nejslavnějším momentem pořadu byla show z 9.3.1954, ve kterém Murrow a jeho tým pomocí sestřihu McCarthyho vlastních projevů na senátora otevřeně zaútočili, čímž dali povel k frontálnímu útoku na nenáviděného politika.

Good Night, and Good Luck Good Night, and Good Luck popisuje, jak se Murrow (David Strathairn), producent Friendly (George Clooney), reportér Joe Wershba (Robert Downey Jr.) a celý štáb pořadu snaží šťourat do McCarthyho taktik, až senátor osočí Murrowa z komunismu. Murrow se ovšem nelekne a odvysílá památnou reportáž. Název filmu odkazuje na citát „Dobrou noc. A hodně štěstí.“, kterým Murrow své vysílání pravidelně končil.

Herec a producent George Clooney,jehož otec pracoval jako televizní hlasatel, debutoval jako režisér před 3 roky černou komedií Milujte svého zabijáka, která se také odehrávala v prostředí televizního průmyslu. Scénář napsal Clooney s Grantem Heslovem. Kameraman Robert Elswit je dvorním spolupracovníkem Paula Thomase Andersona (Magnolia), střihač Stephen Mirrione zase dostal Oscara za Soderberghův Traffic.

Good Night, and Good Luck Elegantního Davida Strathairna si lze pamatovat z Hansonovy kriminálky L.A. – přísně tajné (L.A. Confidential), letos je pak na festivalech uváděno drama Missing in America, kde ztvárnil jednu z rolí vedle Dannyho Glovera a Rona Perlmana. Jestli se George Clooney v poslední době objevoval spíše v komediích (Dannyho parťáci 2, Nesnesitelná krutost), pak s Good Night, and Good Luck vplouvá do vážnějšího období. V nejbližší době bude Clooney vidět i v polit-thrilleru Syriana Stephena Gaghana a v dramatu Stevena Soderbergha The Good German. Robert Downey Jr. podal naposledy skvělý výkon v Soderbergově segmentu pásma Eros. Jako Wershbova manželka Shirley se v Good Night, and Good Luck objevuje Patricia Clarkson. Šéfa zpravodajství CBS Siga Mickelsona dává Jeff Daniels a McCarthyho – sám senátor, a to pomocí archivních záběrů. Clooney tak přidá Good Night, and Good Luck na autenticitě a divákům zároveň zprostředkuje způsob Murrowovy práce.

Zatímco na film samotný si musíme ještě počkat (po soutěži v Benátkách se v Evropě objeví až v prosinci ve Francii), upoutávka patří letos k tomu nejlepšímu, co jsem viděl. Nejde tentokrát o krásné záběry, nebo jednotlivé střihy, ale o celkové tempo a těžké napětí. Závěrečná pasáž, poháněná zpravodajským odpočítáváním mě přímo nutí vyhledat nejbližší let do Benátek.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.