Get Rich or Die Tryin'

19. 4. 2006 - 2:33 | Téma | red

Get Rich or Die Tryin' zdroj: tisková zpráva

Recenze: Rapper 50 Cent se v autobiografickém příběhu od Jima Sheridana Eminemovi a jeho 8 Mile vyrovná jen těžko. Get Rich or Die Tryin‘ Jima Sheridana shrnuje životní příběh rappera Curtise ‚50 Cent‘ Jacksona

Get Rich or Die Tryin‘ Jima Sheridana shrnuje životní příběh rappera Curtise ‚50 Cent‘ Jacksona. Je všeobecně známé, že jeden z nejprodávanějších hiphoperů dneška se k hudbě dostal přes dětství v chudobě a dealování cracku na newyorské ulici. Fifty navíc přežil ozbrojený útok, při němž schytal devět kulí, z toho jednu do tváře. Divák ovšem bude rád, když bez úhony přežije Get Rich or Die Tryin‘.

Get Rich or Die Tryin' Úvodní obraz, čtyři gangsteři v černém chevroletu, jízda nočním New Yorkem, silná atmosféra díky záběrům na zpětné zrcátko, které se zachvívá pod údery hutných basů. Film začíná jízdou Marcusova (50 Cent) gangu v napínavým přepadením kolumbijské prádelny špinavých peněz. Rutinní záležitost se ale díky Marcusově (50 Cent) humanismu rychle změní v boj o holý život. Později na ulici Marcuse kdosi přepadne, následuje výše zmíněný incident, kulka ve tváři a my se vracíme na začátek. Do Marcusova dětství. Jsme opět v autě, spolu s malým Marcusem (Marc John Jefferies) a jeho matkou Katrinou (Serena Reeder). Auta jsou tu znakem bohatství, stejně jako tenisky a později zlatá psí známka (Fifty sám nosí diamantovou). Marcus tráví dětství u příbuzných, protože matka kšeftuje na ulici s drogami (jediná motivace: aby měl synek nové tenisky). Marcus si rád zazpívá u rádia (které dítě ne) a složí lehce oplzlý popěvek pro svou kamarádku Charlene (Joy Bryant). Po Katrinině násilné smrti se v Marcusově životě objeví moment outsiderství, neboť už mu nikdo nekoupí ty nejmódnější tenisky. Aby si na ně vydělal, začne Marcus prodávat drogy. Hned po botkách si koupí pistoli. Jako mladý muž (už opět v podání Fiftyho) vede Marcus tvrdé Get Rich or Die Tryin' pouliční boje s Kolumbijci a formuje svůj gang. Je napojený na místního bosse Levara (Bill Duke s ‚kmotrovsky‘ šeptavým projevem) a jeho pravou ruku, elegantního zabijáka Majestica (Adewale Akinnuoye-Agbaje). Marcus rychle stoupá, a to jednak kvůli cracku, novince na trhu, a jednak kvůli své spořivosti (na rozdíl od konkurence bere i mince). Zatímco si scénárista Terence Winter (autor několika epizod TV seriálu Sopranovi (The Sopranos)) dokáže všímat takových detailů, Marcusův osud je jedno velké melodramatické klišé. Hrdina si za ranec peněz koupí luxusní bílý mercedes (o řidičák se nestará). Na ulici spatří Charlene, která dělá – jak jinak – do umění a lusknutím prstu jí sbalí a brzy spolu čekají dítě. Pak mu volant osud na moment vyklouzne z rukou a Marcus skončí za mřížemi. Tady se seznámí s ostražitým samotářem Bamou (Terrence Howard). A když mu na samotku někdo vhodí žiletku, přichází bod zlomu: Marcus nepořeže sebe, ale stěny. Začne veršovat. Chce se naplno věnovat tomu, co dosud sotva pokoušel: gangsta rapu a Bama bude jeho managerem. Jenže na ulici se situace mezitím změnila. Zejména vztahy se sílícím Majesticem nejsou to, co bývaly a tak bude cesta k očistě ještě dlouhá a trnitá.

Get Rich or Die Tryin' Get Rich or Die Tryin‘ se snaží držet Fiftyho skutečných příhod, tedy reality, která je ovšem ve Winterově a Sheridanově podání plná samých nepřekvapivých banalit a siláckých frází. Autoři si všímají spíš kriminálních aspektů story, než rozhárané mladíkovy duše. Ta naopak hrála prim v Eminemově 8 Mile, přímém konkurentovi 50 Centova filmového debutu. Ani Sheridanova obvyklá porce rodiny a její síly nevyznívá v Get Rich or Die Tryin‘ nikterak přesvědčivě.

50 Centův Marcus má pár silnějších momentů, když mumlavě nahrává své skladby. Jinak se pořád podivně usmívá, jako kdyby se od figury předem distancoval. Žádný div, že filmu kraluje Terrence Howard. Charakter Bamy nemá příliš daleko k Djayovi ve Snaž se a jeď Get Rich or Die Tryin' (Hustle & Flow), přesto dokáže být Howard originální. A hlavně je působivý. Stačí, jak v úvodní scéně vyfoukne kouř – výhružně, ledabyle, smrtelně. Charlene Joy Bryantové vnáší do snímku víc, než jenom dívčí krásu, zatímco Adewale Akinnuoye-Agbaje jako slizák Majestic i Bill Duke v roli Levara podávají své postavy ploše, s důrazem na jeden výraz.

Kamera Declana Quinna si libuje ve studených tónech a na sledované objekty útočí hodně zblízka. Hudba ani hip hop styl nemají v Get Rich or Die Tryin‘ žádnou důležitou roli.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.