Gattaca (Gattaca) - DVD

23. 2. 2009 - 13:48 | Téma | red

Gattaca (Gattaca) - DVD Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Režie: Andrew Niccol Hrají: Ethan Hawke, Uma Thurman, Jude Law Region: 2 Délka: 102 min

gattaca_dvd
Režie: Andrew Niccol
Hrají: Ethan Hawke, Uma Thurman, Jude Law
Region: 2
Délka: 102 min.
Verze: widescreen (2,35:1) a fullscreen (4:3) - oboustranný disk
Zvuk/jazyk: Dolby Digital 5.1 (angličtina, němčina)
Titulky: české, anglické, německé, španělské, holandské, švédské, norské, dánské, finské, portugalské, hebrejské, polské, řecké, turecké, maďarské, islandské, chorvatské, francouzské, italské, anglické pro neslyšící, německé pro neslyšící

Děj:
Skoro bych se vsadil, že název tohoto vynikajícího filmu slyší většina z vás poprvé. Prostředí i samotná kostra děje by mohly svádět k tomu, že se jedná o sci-fi jak vyšitou, ale vy, kteří tento žánr zrovna nemusíte, se nedejte tak rychle odradit. Vůbec tam totiž nejde o žádné ufony, laserové pistole, vesmírné koráby a anihilování anihilátorů. Hlavní roli zde hraje odhodlanost člověka dosáhnout svého snu navzdory všem fyziologickým předpokladům. Zní to možná trochu hollywoodsky, ale díky nešablonovitému zpracování, neobyčejné atmosféře a hereckým výkonům je výsledkem - snad to nepřeženu - jeden z nejinteligentnějších filmů, které jste mohli za posledních deset let viděl.

Děj se odehrává v budoucnosti, kdy genetika pokročila tak daleko, že rodiče si vlastně mohou předem vyprojektovat svoje potomky. Z miliard možných kombinací svých buněk si vybrat tu nejdokonalejší, nejodolnější a nejschopnější, aby se jim pak narodilo vlastně to nejlepší z nich. V takovém světě pak samozřejmě nemají ti, kteří byli počati bez pomoci genetických inženýrů, proti superjedincům šanci. Tedy papírově. Kdo by zaměstnal jako astronauta někoho, o němž se ví, že kvůli 98% pravděpodobnosti srdeční vady zemře nejspíš už v pětatřiceti? A tak jsou tito lidé odsouzeni dělat jen ty nejpodřadnější práce. Kvalifikací pro lepší džob je pouze dokonalá DNA, a tu náš hrdina Vincent Freeman nemá. Aby se dostal do kosmu, kam vždy zoufale chtěl, rozhodne se vypůjčit si tělní vzorky od geneticky vhodného člověka a přihlásit se u Gattaca Aerospace Corp. na let k Titanu. Ale tím jeho neskutečné trápení teprve začíná...

Obraz a zvuk:
Vynikající. Obraz je ostrý i v detailech, kontury jsou čisté. (Na filmu je zvláštní jeho jemné tónování dohněda.) Ztěží se mu dá něco vytknout. Totéž platí o zvuku. Ačkoli se nejedná o klasické sci-fi se svištivými a burácivými efekty, přesto si jeho kvalitu dost vychutnáte. Celkový dojem umocňuje i hodně příjemná hudba Michaela Nymana.

Výbava:
Dévédečko Gattacy je vybaveno spíš průměrně. Najdeme zde galerii a v ní tři obrázky filmových plakátů, a asi deset uměleckých fotek z natáčení. Snímky jsou to pěkné, což o to, ale je toho trochu málo. Rovněž si můžeme pustit upoutávku spojenou s poměrně povrchním dokumentem, takže jak vidíte, nic moc extra. Celkový dojem pak zachraňuje šest vystřižených scén, z nichž v té nazvané CODA vám před očima defiluje řada jmen významných osobností, které by se nikdy nenarodily, pokud by vše šlo tak, jako ve filmu.

Hodnocení:

gattaca_dvd
gattaca_dvd
Film: Udělejte si chvilku, a film v klidu vychutnejte. Stojí zato.

DVD: Uspokojivě vybavený disk, zajímavé jsou hlavně vystříhané scény. Je moc škoda, že na něm nenajdeme režisérův komentář.

Koupit na AlbumCity

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.