Friday Night Lights

31. 12. 2004 - 11:53 | Téma | red

Friday Night Lights zdroj: tisková zpráva

Strhující dokumentární styl a brilantní Billy Bob Thornton v roli trenéra trápícího se středoškolského týmu v ultimativním fotbalovém dramatu Petera Berga. FNL rozhodně stojí za to, i když americkému fotbalu vůbec nerozumíte. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK +Fotogalerie. Sportovní drama Friday Night Lights Petera Berga (Vítejte v džungli (Rundown)) se odehrává v prostředí amerického fotbalu a snad jen tuzemský nezájem o tento sport může být důvodem, proč se snímek zatím do české distribuce nedostal

Sportovní drama Friday Night Lights Petera Berga (Vítejte v džungli (Rundown)) se odehrává v prostředí amerického fotbalu a snad jen tuzemský nezájem o tento sport může být důvodem, proč se snímek zatím do české distribuce nedostal. Téměř dokumentární forma totiž přibližuje dravou akci na dosah plátna a introvertní trenér Gary Gaines má díky Billymu Bobu Thorntonovi proklatě hluboké oči.

Friday Night Lights Odehrává se v texaské Odesse roku 1988. Berg ji vidí jako maloměsto ztroskotané v zemi písku a všudypřítomných těžních věží. Jedinou místní atrakcí je obrovský fotbalový stadion, na kterém hraje ligu maturantský ročník středoškolského mančaftu The Permian High Panthers.
Všichni ve městě (během celého filmu není v Odesse vidět nikoho, kdo by nefandil) doufají, že Panteři letos získají zemský, čili texaský pohár. Zdá se, že je to hotová věc, ale s prvním zápasem se Boobie zraní, mančaft začne prohrávat a kouč Gary Gaines musí vymyslet novou taktiku. Místní nic jiného než pohár neberou.

Friday Night Lights Berg se vyžívá v záběrech dokumentujících fotbalovou mánii: když se hraje, zavírají obchody, vlají prápory, otcové nosí prsteny na počest vlastních dávných vítězství, domácí zvířátka se jmenují dle týmu a geniálního Boobieho Milese (Derek Luke), hvězdu současného týmu, všude doprovází hrozen malých fanoušků.
Mistrovsky roztěkanou kamerou Tobiase A. Schliesslera exponuje Berg Friday Night Lights jako typický americký nezávislý film ze zapadákova se sociálním podtextem– napadá mě Korineho Gummo, nebo Clarkův Ken Park.
Během tréninku režie chytrými rozhovory představí tým i pár jeho opor. A pak už je tu Gaines. Introvert, který mluví očima. Chlapík, který dělá všechno pro výhru, ale už také ví, že vítězství není všechno.

Friday Night Lights Lehce znepokojivý tón je ve filmu všudypřítomný. Je tu bývalý legendární fotbalista, kterému se nelíbí hra vlastního syna, a tak mu jde dát pěstí.
Mladí hráči o pár minut později: „Hlavu vzhůru, vždyť je ti 17.“ - „Ty se cejtíš na 17?“ - „Ne.“
Největší tlak ale zažívá Gaines. Před utkáním za ním nakráčí místní lodivodi a říkají mu, koho má postavit do obrany. Později jej i s rodinou lapí na parkovišti:
Gary Gaines: „Všechno v pořádku?“
John Aubrey: „Všechno bude fajn. Všechno bude fajn, pokud vyhrajeme pohár.“ Coach Gary Gaines: „Anebo co?“
Následně se dcerka Jennifer ptá, jestli se „zase“ budou stěhovat a otec to připouští…

Friday Night Lights Thornton Gainese obdařil svou známou pokorou, která vyniká v obrazech, kde Gaines nemusí mluvit. V rozbouřených zápasových sekvencích zase Gaines uhrane mírou autenticity svých povzdechů a štiplavých komentářů. I závěrečná trenérská promluva v šatně, která na papíře přitahuje patos jako hromosvod blesky (sic) je v Thorntonově provedení nezvykle syrová. Víru a naději tu herec servíruje krvavé a nahé jako oloupaný pomeranč.

Scénář Davida Aarona Cohena a Petera Berga vznikl na motivy stejnojmenného románu slavného novináře Buzze Bissingera, jinak také režisérova bratrance, a je založen na skutečných událostech památného roku 1988.
Fotbalové sekvence akcentují dynamické střety. Režie si příliš nevšímá jednotlivých akcí, spíš se snaží postihnout opojnou náladu hry. Friday Night Lights Touchdowny často nahrazují rozjuchané rotleskávačky. Drama na hřišti se odehrává okolo střídaček. Berga ale opět zajímají víc emotivní postřehy a záblesky, než rozebírání taktiky. Nutno podotknout, že divák neznalý pravidel amerického fotbalu bude občas zmatený a v klíčových scénách finálního souboje se musí spolehnout na intuici. To je pro lokální trh jediná slabina snímku.
Praskání v kostech je slyšet až na ulici a hudba od texaské party Explosions in the Sky sedí jako ulitá.

Friday Night Lights Peter Berg zinscenoval, natočil a sestříhal jako ultimativní fotbalové drama – neexistuje scéna, ve které by fotbal nebyl. Dokonce i návštěva doktora se zvrhne ve fanouškovskou přestřelku.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.