Free Jimmy

19. 5. 2006 - 13:46 | Téma | red

Free Jimmy zdroj: tisková zpráva

Cannes 2006: Parta zhulenců zachraňuje zfetovaného slona, který utekl z cirkusu. První CGI animovaný film z Norska. V režii Christophera Nielsena vznikl první norský CGI film Free Jimmy (Slipp Jimmy Fri), tedy „Zachraňte Jimmyho

V režii Christophera Nielsena vznikl první norský CGI film Free Jimmy (Slipp Jimmy Fri), tedy „Zachraňte Jimmyho.“ Kromě excentrického děje pro dospělé může snímek zaujmout slavnými dabéry anglické verze.

Free Jimmy Drsná výtvarná podoba připomíná loňský Distrikt! (Nyócker!), hrubá mluva a bláznivý děj zase dají vzpomenout na kousky Troye Parkera a Matta Stonea.

SYNOPSE:
Roy Arnie
(Woody Harrelson) by chtěl mít vlastní cirkus. Zatím ale pomáhá ve stájích druhdy slavného Cirkusu Stromovskij. Podnik je plný vyhořelých artistů a utýraných zvířat, která jsou schopná vystupovat už jenom pod prášky. Zoufalé sebrance šéfuje na cestách pustým ruským severem beznadějný alkoholik ze čtvrté cirkusácké generace Igor Stromovskij. Roy si jednou na výpomoc pozve tři zevlácké a vyhulené kamarády, Gaze (Phil Daniels), Odda (Simon Pegg) a Fleu (Jay Simpson) a hned jim ukáže svou chloubu a hlavní atrakci cirku – slona Jimmyho. Jimmyho sláva je stejně zašlá jako barva na cirkusovém stanu a po 20 letech v manéži je ze slona s polámanými kly největší feťák pod sluncem. Roy Jimmyho zkušeně kočíruje amfetaminy a opiáty a doufá, že jednou Jimmyho osvobodí. Jimmy totiž skrývá tajemství, které je klíčem k Royovu vysněnému cirkusu.

Free Jimmy Royovy plány ale zkříží sám slon, když v drogovém záchvatu uprchne. Roy a jeho parta se vydávají Jimmyho zachránit, chobotnatce ovšem honí i další skupiny. Veganští bojovníci za práva zvířat ho chtějí zbavit cirkusové tyranie. Laponská mafie, která má pod palcem celou oblast, zase tuší slonovo tajemství a větří tučný zisk. Jimmy se nakonec ocitá také na mušce bandy frustrovaných opileckých lovců, kterým se za celý víkend podařilo trefit jenom jednoho losa. A právě ten se stává Jimmymu v krušném čase lovecké sezóny i střízlivění neočekávaným přítelem.

Free Jimmy INSPIRACE:
Free Jimmy vychází z Nielsenova vlastního komiksu a později TV seriálu Two Wasted Wankers (To trøtte typer) z roku 2000. Jeho hrdiny jsou zhulenci Odd a Geir, které najdeme i v Royově partě ve Free Jimmy. Jenom Geir byl pro anglickou verzi překřtěn na Gaze.

UPOUTÁVKA:
Upoutávky k Free Jimmy jsou spíše klipy, než skutečné trailery. Samotná animace sice nedosahuje špičkové úrovně (zapalování střechy), výtvarná podoba filmu je ale slibnější. Detailně prokreslená pozadí propůjčují scénám ušouraný a zrezlý nádech, který otupuje poněkud antiseptický dojem ze 3D figur. Za pozornost stojí i jadrné anglické dialogy a dabing.

Free Jimmy OBSAZENÍ:
Anglickou verzi snímku namluvila ekipa světoznámých herců v čele s Woodym Harrelsonem, jehož hlas zní i z očekávané Linklaterovy rotoskopie A Scanner Darkly. Britský komik a scénárista Simon Pegg zaujal zombíckou komedií Soumrak mrtvých (Shaun of the Dead). Cirkusáka Stromovskije dabuje Jim Broadbent, držitel Oscara za vedlejší roli v dramatu Iris. Aktivistům za práva zvířat propůjčili hlasy Kyle MacLachlan (Twin Peaks), Samantha Morton (In America) a Emilia Fox (Pianista (The Pianist)). Otrlé laponské mafiány namluvili Steve Pemberton, Reece Shearsmith a Mark Gatiss, ústřední trojice britského satirického seriálu The League of Gentlemen.

TVŮRCI:
Free Jimmy je Nielsenovým celovečerním debutem. Realizace snímku mu zabrala šest let. Anglické dialogy napsal Simon Pegg. Původní hudbu vytvořil Simon Boswell (The War Zone), ve filmu ale zazní např. i cover písně Velvet Underground I’m Set Free od The Kills.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.