Fred Claus

23. 2. 2009 - 14:39 | Téma | red

Fred Claus zdroj: tisková zpráva

Před staletími se narodilo miminko šťastnému páru v Černém lese. Ten pár byli pan a paní Clausovi a miminko Nicholas. Před staletími se narodilo miminko šťastnému páru v Černém lese. Ten pár byli pan a paní Clausovi a miminko Nicholas ( Paul Giamatti)

Před staletími se narodilo miminko šťastnému páru v Černém lese. Ten pár byli pan a paní Clausovi a miminko Nicholas (Paul Giamatti). Mělo už staršího bratříčka jménem Fred, kterého sourozenec potěšil, takže slibuje, že bude tím nejlepším bratrem, jakého kdy svět viděl. Chudák Fred ale nepočítal s realitou. Není lehké být dobrým bratrem svatých. Ano, budoucí Santa je zde kanonizován, což zaručuje nesmrtelnost i Nicholasovi (Theo Stevenson) a jeho rodinným příslušníkům. A tak kde Nicholas dává, tam Fred bere (dělá na berňáku). Kde Nicholas odměňuje píli, tam Fred hledá rychlé obohacení, které se mu ale nějak nedaří.

Čas se posunul dopředu na Freda (Vincent Vaughn) se hrnou trable v dnešním Chicagu. Jeho milá Wanda (Rachel Weiszová), která pracuje jako dopravní policistka, se ho chystá opustit. Fred je finančně na dně a chce si otevřít sázkovou kancelář naproti Chicagské obchodní burze ( to je jeden z lepších vtipů), což tentokrát skončí vězením. A tak zavolá bratra a požádá ho o půjčku. Nicholas má vlastní problémy: chtivá dítka si žádají více hraček, než je schopen dodat. „Vedení“ poslalo kontrolora efektivnosti Clydea (Kevin Spacey) a Nicholasova manželka Anettte (Miranda Richardsonová) na Freda vůbec nadšena není. Fred bude muset půjčku splatit dopředu prací pro Nicholase na Severním pólu, taková je podmínka. A tak se Fred vypraví na Severní pól, kde téměř vyřídí vánoční pohodu.

Mezi cukrově sladkými kulisami, za které by se nemuselo stydět žádné obchodní středisko, se odbývají rodinné hádky kalibru české nové vlny. Jsou zde scény evidentně míněné jako komedie, ale značně nepřirozené: od skřítkovské ochranky, která se na Freda vrhne hned po jeho příjezdu na Severní pól, přes tance v továrně a příliš krátké postele. Pochopitelně je tu sníh a koulovačky se Santou. V porovnání s tím je vlastně scéna Dvanáctistupňového programu na léčení bratrů slavných lidí docela milá. Ve skupině modelované podle Alcoholic Anynomous si zklamání ze života ve stínu slavných bratří spolu s Fredem léčí Frank Stallone, Stephen Baldwin a Roger Clinton. Nějak jsem tam neviděla Erica Robertse.

Příběh má i temné postavy, nejenom Freda. Fred nakonec najde sám sebe. Clyde (Spacey dělá, co může) zatím doporučuje vánoční dění zefektivnit a výrobu převést na Jižní pól. Nicholas nepobral příliš veselosti (ani Anette není žádná domácí putička), nedělá nic nezvyklého, je svatý a ustaraný. Miranda Richardson, Rachel Weiszová a Kathy Batesová se zdají stejně ztraceny ve svých rolích, jako je Paul Giamatti v obrovském obleku Santy.

Spojení digitálního zmenšování a digitálně nasazených hlav se skutečně malými herci se definitivně nepovedlo. Je to stejný rozdíl jako mezi Návratem krále a Ledovým ostřím. Vance Vaughn a Paul Giamatti nejsou Jack Lemon a Walther Mathau. I kdyby nakrásně byli, pořád by to nebylo stejně dobré jako Podivný pár, není to ani ve stejné kategorii. Prostředek filmu se nemilosrdně táhne a to, že konec se trochu probudí, je sice potešující, ale pozdě...

Pokud to měl být rodinný film, není dobrá jeho dvouhodinová délka. Mělo-li by přijít publikum bez dítek může dumat nad Santovou pomocnicí s výstřihem hodným Vegas a zamilovaným skřítkem.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.