Flandry (Flandres)

16. 7. 2006 - 19:04 | Téma | red

Flandry (Flandres) zdroj: tisková zpráva

Recenze: Provokativní akční drama Bruna Dumonta, oceněné Velkou cenou v Cannes 2006. Flandry (Flandres) francouzského provokatéra Bruna Dumonta (Dvacet devět palem) jsou působivou – i když obtížněji přístupnou - reflexí postavení Evropana v současném světě

Flandry (Flandres) francouzského provokatéra Bruna Dumonta (Dvacet devět palem) jsou působivou – i když obtížněji přístupnou - reflexí postavení Evropana v současném světě. Snímek získal Velkou cenu na festivalu v Cannes 2006.

Flandry Bruno Dumont patří k tvůrcům, jejichž díla nenechají drtivou většinu diváků chladnými. Buď se vám zhnusí (absencí realismu a pomalým tempem, oderotičtěným sexem a výbuchy brutality), anebo si je zamilujete. To v případě, že devadesát minut, čtyři herci a osm slov jsou charakteristikou vašeho oblíbeného filmu.

Na venkovském severozápadě Francie, kde se rozkládají Francouzské Flandry, žije mladý, mlčenlivý a na první pohled poněkud neohrabaný sedlák André Demester (Samuel Boidin). André tráví čas s hezkou a citlivou blondýnou Barbe (Adelaide Leroux) – chodí spolu na procházky nehostinnou zimní krajinou, kde pak chladně samozřejmým stylem souloží. Jako kdyby se tady ani nic jiného dělat nedalo a zároveň z toho nikdo neměl extra potěchu. U Barbe se to projevuje tím, že je ochotná spát víceméně s kýmkoli, kdykoli a kdekoli. U Andrého zase tím, že v hospodě kamarádům u piva řekne, že s Barbe nechodí, ačkoli to tak podle všeho vypadá a Barbe by si to přála. Děvče vzápětí u baru bez ostychu sbalí hubeňoura Blondela (Henri Cretel), což kupodivu Andrého zabolí. Spolu s Blondelem a dalším klukem z vesnice Mordakem (Patrice Venant) následně André narukuje do jakési války kdesi v poušti. Kluci se ocitnou ve stejném oddílu a spolu s hrstkou dalších jsou (vyzbrojeni moderní technikou a živou koňskou silou) vysláni na bezcílnou misi žhavou pouští.

Flandry Válka Dumontovýma očima není spektakulární přehlídka zbraní, odvahy nebo taktiky. Je to cesta po páteři pekla. A každý obratel je zastavením a výjevem. V ruinách města se mužové dostanou pod nepřátelskou palbu a chladný sex z Flander vystřídá neméně chladné násilí. Velitel mužstva je rozmetán nečekaným výstřelem. Hrdinové se záhy dostávají nepříteli do týla, jsou to dva malí chlapci. André + co. je zneškodní alespoň trochu v boji… anebo by alespoň byli rádi, kdyby to bylo v boji, protože by jejich hněv ze ztráty kamaráda dostal smysluplnější náboj. Později hromadně znásilní arabskou ženu. Později jsou zajati. André ovšem bojuje nejenom s nepřítelem, ale i s hořkostí vůči Blondelovi, kterému Barbe posílá růžové dopisy.

Flandry Doma ve Francii Barbe zjistí, že s Blondelem otěhotněla. Dítě si nechat nechce a míří na potrat. Pak jí začnou chytat záchvaty šílenství a příběh přestane být na chvíli přehledný. S odstupem času ovšem záchvaty Barbin prožitek i rozhodnutí nečekaně zdrsňují a i prostřihy do válečných zážitků Andrého + Blondela pak ztrácejí veškeré spáry.

Při srovnání obou prostředí se člověk přesto neubrání pocitu, že válečné epizody jsou o chlup méně přesvědčivé. Dumontova autorská zkratka se tu totiž musí potýkat s expresivnějším prostředím, než jakým je klidný flanderský život.

Flandry Protagonisté Flander jsou neherci. Stejně jako s vyprávěním příběhu, i s nimi Dumont zachází pohlednicovitě. Zajímají ho jako živé objekty. Zajímá ho jejich intenzita, jejich vlastní energie, charisma a přítomnost v dané situaci. To je důležitější, než nároky klasického herectví. Od prvního záběru je ústředí trojice typově perfektně vybraná a Samuel Boidin, Adelaide Leroux i Henri Cretel jsou ve svých pozicích velmi přesvědčiví. Zejména Boidin a Leroux dávají Flandrám nezapomenutelnou hrubou krásu.

Kameraman Yves Cape podtrhuje přirozené tóny a pachy lokací. Zimní Flandry jsou vlhce sychravé, poušť oslnivě pálí (s kouřovými záclonami na horizontu), a léto zpátky ve Francii voní pšenicí. Zvuková stopa postrádá hudbu, což prohlubuje syrový a nefiltrovaný zážitek z Flander.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.