Fast Food Nation - preview

11. 7. 2008 - 13:25 | Téma | red

Fast Food Nation - preview zdroj: tisková zpráva

Oblíbenec fanoušků nezávislé tvorby Richard Linklater má letos na triku dva filmy. Oba jsou adaptacemi specifických literárních předloh

Oblíbenec fanoušků nezávislé tvorby Richard Linklater má letos na triku dva filmy. Oba jsou adaptacemi specifických literárních předloh. A oba mají premiéru na festivalu v Cannes.

Fast Food Nation O animovaném sci-fi thrilleru Temný obraz (A Scanner Darkly) dle povídky mistra žánru Philipa K. Dicka jsme již informovali. Fast Food Nation je charakterovou studií a zároveň dramatizací literatury faktu Erica Schlossera Fast Food Nation: The Dark Side of the All-American Meal o nezdravém stravování ve zdánlivě zářících řetězcích rychlého občerstvení.

SYNOPSE:
Don Henderson (Greg Kinnear) je marketingovým manažerem v obřím řetězci Mickey’s. Jejich vlajkovým produktem je hamburger s názvem „The Big One“. Problém je, že ve zmrzlých karbanátcích této celoamerické pochoutky se začalo objevovat kontaminované maso. Don Henderson proto vyráží z kalifornského sídla firmy do vnitrozemí, konkrétně do městečka Cody v Coloradu. Tady poznává pozadí „výroby hamburgeru“: přeplněné chovy dobytka i jatka, kde pracují nelegální přistěhovalci. A samozřejmě také onen „hamburgerový národ“ hladovců který netuší, že je sám potravou nenasytného průmyslu.

Fast Food Nation INSPIRACE:
Schlosserova kniha, vydaná v roce 2001, se zabývá tím, jak vzrůstající moc hamburgerových řetězců a souvisejících odvětví mění americkou společnost. Autor se domnívá, že hamburgerový průmysl využívá politického vlivu ke zvýšení zisků na úkor zdraví lidí a sociálních podmínek zaměstnanců. O adaptaci Schlosser říká: „Chtěli jsme obsáhnout všechny vrstvy, kterých se v Cody hamburgery týkají: děcka, která pracují ve fastfoodech, děcka která pracují v masokombinátech a tu komunitu rančerů, která by před pětadvaceti nebo třiceti lety městečku vládla (…) a pak přidáte hamburgerového manažera, který reprezentuje ten firemní pohled.“

Fast Food Nation UPOUTÁVKA:
První dvě třetiny se teaser k Fast Food Nation zabývá představením „The Big One“. Obraz přitom funguje jako ilustrace vkládaných textových sdělení. S představením hlavního sloganu, který slibuje rozlousknout temné tajemství, potom klip ve svém závěru vyvolává účinným způsobem zvědavost. A přitom z filmu nic neprozradí.

OBSAZENÍ:
Na figury bohatá a společensky různorodá scénářová mozaika Fast Food Nation se odráží i v pestrém vějíři vybraných herců. Greg Kinnear se v u nás naposledy objevil v krimi komedii Matador (The Matador), zahrál si i v Linklaterově předchozím filmu Bad News Bears. Ethan Hawke je naopak jedním z Linklaterových skalních spolupracovníků. Hrál v kultovním Před úsvitem (Before Sunrise) i v Fast Food Nation pokračování Před soumrakem (Before Sunset), a třeba i v animovaném (Sním či bdím? (Waking Life)). Patricia Arquette je známá z dvojrole v Lynchově Lost Highway, Bobby Cannavale se v létě objeví v Snakes on a Plane. Luis Guzmán (Opilí láskou (Punch-Drunk Love), Magnolia) je nepřehlédnutelný tím, že z malých rolí dělá velké. Mladý Lou Taylor Pucci zaujal v loňském Thumbsuckerovi, Mexičanka Ana Claudia Talancón zase ve Zločinu otce Amara (El Crimen del Padre Amaro) a Kolumbijka Catalina Sandino Moreno v Marii milostiplné (Maria Full of Grace). Svou první filmovou roli dostala ve Fast Food Nation zpěvačka Avril Lavigne, zatímco pro jejího kolegu z branže Krise Kristoffersona (Svěrací kazajka (The Jacket)) jde o roli číslo 86.

TVŮRCI:
Spoluscénárista a režisér Richard Linklater je známý odvahou pouštět se do neprobádaných spekter filmové tvorby. Debutoval experimentálkou Slacker (1991). Kromě nízkorozpočtových a dějuprostých artfilmů natočil například komerčně úspěšnou komedii Škola ro(c)ku (School of Rock). Novinář a spisovatel Eric Schlosser scénářem Fast Food Nation debutuje. Kameraman Lee Daniel snímal už Slackera a zejména v devadesátých letech byl zodpovědný za vzhled většiny Linklaterových filmů.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.