Far from Heaven - soundtrack

25. 1. 2008 - 15:56 | Téma | red

Far from Heaven - soundtrack zdroj: tisková zpráva

Hudba k filmu Daleko do nebe od Elmera Bernsteina ve stylu padesátých let. SOUNDTRACK - Far from Heaven Režisér Todd Haynes se rozhodl scénář snímku Daleko od nebe zfilmovat tak, aby se co nejvěrněji přiblížil klasickým americkým společenským melodramatům režiséra Douglase Sirka z 50

SOUNDTRACK - Far from Heaven

Režisér Todd Haynes se rozhodl scénář snímku Daleko od nebe zfilmovat tak, aby se co nejvěrněji přiblížil klasickým americkým společenským melodramatům režiséra Douglase Sirka z 50. let. Dobře věděl, že k dosažení tohoto záměru, bude k tomu potřebovat i hudbu, která bude atmosféru 50. let věrně evokovat.

Dobrou volbou byl skladatel Elmer Bernstein, který se v 50. letech dostal na vrchol díky svým klasickým kouskům Jako zabít ptáčka nebo Mys hrůzy. Pro práci na tomto filmu se doslova nadchnul (nejen proto, že často byly jeho poslední práce odmítnuty z důvodu, že nezněly dobově). Složil pro snímek silnou melancholickou hudbu s jazzovým nádechem, která jako by z padesátých let skutečně vypadla. Ve výsledku prošla pro větší autenticitu ještě různými zvukovými filtry.

Bernstein pro zhudebnění svoji kompozice použil jen menší orchestr s klavírem, smyčci, občasnými lesními rohy a příčnou flétnou (především ve skladbách s jazzovým nádechem), která atmosféru 50. let navozuje nejvíce. Pěkného hlavního tématu se dočkáme v perfektní skladbě Autumn In Connecticut a Beginning, další hudba už spíše doplňuje atmosféru snímku, ať už má detektivní (Prowl) nebo melancholický nádech (Walking Trough Town).

Moc hezká je lehce jazzová skladba Cathy and Raymond Dance (snímek vypráví o manželce, která se dozví, že její manžel je gay, a v zaskočení oním zjištění se více spřátelí s jejich černoškým zahradníkem Raymondem). Silný dramatický nádech nechybí v klavírní skladbě Back To Basic.

Za kvalitou hudby tentokrát nezaostává ani zpracování alba – překvapivě od firmy Varese Sarabande. Je dlouhý 45 minut, v bookletu k soundtracku najdeme několik fotografií ze studia při natáčení soundtracku a nechybí sleevnote od skladatele Bernsteina a režisíra Haynese.

Verdikt: Společně s The Hours neváhám Daleko od nebe označit za jeden z nejlepších soundtracků za rok 2002, který jsem měl možnost slyšet. Bernstein byl za svůj počin dokonce nominován na Oscara.

Hodnocení: 90 %

Seznam skladeb:

  1. Autumn in Connecticut
  2. Mother's Love
  3. Evening Rest
  4. Walking Through Town
  5. Prowl
  6. Psych
  7. The F Word
  8. Party
  9. Hit
  10. Crying
  11. Turning Point
  12. Cathy and Raymond Dance
  13. Disapproval
  14. Walk Away
  15. Miami (Arranged by Patrick Russ)
  16. Back to Basics
  17. Stories
  18. Revelation and Decision
  19. Remembrance
  20. More Pain
  21. Transition
  22. Beginnings

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.