Fantastická čtyřka – o comicsu

26. 6. 2007 - 18:03 | Téma | red

Fantastická čtyřka – o comicsu zdroj: tisková zpráva

Když se na počátku šedesátých let zamýšlel šéf comicsového nakladatelství Timely Martin Goldman nad otázkou, co jeho značce schází oproti konkurenčnímu DC Comics nejvíce, odpověď zněla jednoznačně: tým superhrdinů

Když se na počátku šedesátých let zamýšlel šéf comicsového nakladatelství Timely Martin Goldman nad otázkou, co jeho značce schází oproti konkurenčnímu DC Comics nejvíce, odpověď zněla jednoznačně: tým superhrdinů. Již v roce 1961 se proto na pultech objevilo první číslo sešitu Fantastic Four, které čtenáře seznamuje s členy stejnojmenného týmu. S Mr. Fantastikem, který své elastické tělo dovede zformovat do rozličných tvarů, s Invisible Woman, jež se nejen může zneviditelnit, ale také je schopna vytvořit silové pole, s Human Torchem, který dokáže vzplanout tím nejžhavějším ohněm, a v neposlední řadě s The Thingem, jenž je díky svému kamenitému tělu téměř nezničitelný a navíc je nadán silou obra. To je čtveřice hrdinů, kterou do akce povolává světové společenství proti nepřátelům, s nimiž si obyčejní smrtelníci nevědí rady. Slavní superhrdinové již nesčetněkrát zachránili planetu Zemi před rozličným nebezpečím, za což si vysloužili nejen vděk lidstva, ale také přezdívku First Family neboli První rodina.

Fantastická čtyřka - Mr. Fantastic Za vznik vděčí slavná čtveřice především svým dvěma otcům: legendárnímu kreslíři Jacku Kirbymu a neméně slavnému scenáristovi Stanu Leeovi, který později vytvořil celou řadu dalších comicsových postav. Na rozdíl od jeho pozdějších dítek, nenáviděných mutantů X-Menů či obávaného Spider-Mana, však jsou členové Fantastic Four pojímáni jako skutečné celebrity, o jejichž hrdinství si s vděčností vypráví celá Amerika. Dnes patří Lee s Kirbym k nejuznávanějším osobnostem comicsu, přelomu let padesátých a šedesátých však byly jejich kariéry na samotném začátku a jejich velké úspěchy se měly teprve dostavit. Když obdrželi od Goldmana úkol stvořit vlastní superhrdiny, námět se nabízel. K nejobdivovanějším osobnostem Ameriky totiž tehdy patřili muži, kteří nedávno začali dobývat vesmír. Oba autoři proto nabídli milovníkům comicsů příběh největší kosmické výpravy, jakou kdy lidstvo podniklo. V čele týmu vydávajícího se do vesmíru stojí autor plavidla, geniální vědec Reed Richards, kterého doplňují vynikající pilot Ben Grimm, Richardsova snoubenka doktorka Susan Stormová a její mladý bratr Johnny Storm.

Doctor Doom Expedice se však během letu střetla s tajemnými kosmickými paprsky, které pozměnily všechny členy posádky. Ti získali nevídané schopnosti a, jak se na správné klaďase sluší a patří, rozhodli se využít svých vlastností k obraně lidstva před padouchy z tohoto i jiných světů. Doktor Richards si získal přezdívku Mr. Fantastic, Sue Stormová přijala identitu Invisible Girl (později, v průběhu sedmdesátých let se přejmenovala na Invisible Woman), playboyský Johnny Storm je Human Torchem a Ben Grimm se stal navenek monstrózním, avšak uvnitř dobráckým a neustále vtipkujícím Thingem. A protože jsou členové Fantastické čtyřky zároveň rodinou, nejsou jim cizí ani nejrůznější sváry a hádky. Přesto si již po desetiletí zůstávají věrni a vědí, že když jde do tuhého, mohou se jeden na druhého plně spolehnout. Za krátko do tuhého skutečně jít začalo, když se museli postavit nelítostným protivníkům, jako byl obrovský mimozemšťan Galactus, ničitel světů. Mezi všemi nepřáteli však vyčnívá bývalý Richardsův konkurent na vědeckém poli a současný diktátor státu Latveria Victor Von Doom, známý také jako Doctor Doom. Se svým úhlavním nepřítelem, který se po nevydařeném experimentu skrývá pod železnou maskou, se Fantastická čtyřka musí potýkat již od července 1962 a nezdá se, že by byl jejich střetům měl být brzy konec.

Fantastic Four V letech šedesátých vládli Fantastické čtyřce svou pevnou autorskou rukou pánové Lee a Kirby, o desetiletí později se však jejich rukopis omrzel. V září 1970 se s týmem proto rozloučil Jack Kirby a v srpnu roku 1972 ho následoval i Stan Lee. Po několika slavných tvůrcích těch dob, ať už to byli scenáristé Roy Thomas či Len Wein, anebo kreslíř John Romita, přebral tým výtvarník a libretista John Byrne, jehož příběhy z let 1979 až 1986 patří k tomu nejlepšímu, co kdy ve Fantastic Four vzniklo. Celkově však naši čtyři hrdinové i jejich protivníci začali přicházet o svou popularitu. Po nekomplikovaných a všemi milovaných postavách již není v depresivních sedmdesátých a cynických osmdesátých takový zájem jako za časů zlatých let šedesátých. Ani dnes již Fantastická čtyřka nepatří k největším hvězdám ve svém oboru. Přesto se ale stále objevují pokusy o oživení její zašlé slávy. K těm nejvýznamnějším patří temný příběh Fantastic Four: 1234 (2001) od scenáristy Granta Morrisona či minisérie Unstable Molecules (2003) autorského dua James Sturm a Guy Davis. Řada Marvel Knights 4, která vychází od roku 2004, se pak zaměřuje na civilní soužití čtveřice neobyčejných Newyorčanů, kteří se snaží vyrovnat se s životem celebrit i častými superhrdinskými povinnostmi. Způsoby, jimiž mohou i tito hrdinové oslovit čtenářsko-diváckou obec, ještě rozhodně nejsou vyčerpány...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.