Fantastická čtyřka

3. 8. 2005 - 14:41 | Téma | red

Fantastická čtyřka zdroj: tisková zpráva

Vlna filmových variací na comicsové superhrdiny, kterou nastartoval celosvětový úspěch snímků X-Men (2000) a Spider-Man (2002), rozhodně nepolevuje, jak v poslední době dokazuje také Batman začíná (2005)

Vlna filmových variací na comicsové superhrdiny, kterou nastartoval celosvětový úspěch snímků X-Men (2000) a Spider-Man (2002), rozhodně nepolevuje, jak v poslední době dokazuje také Batman začíná (2005). Po Daredevilovi (2003) či Hulkovi (2003) se tak nyní hlásí o pozornost hrdinský tým Fantastická čtyřka, se kterým se čtenáři comicsů setkávají již od roku 1961. Pro potřeby filmu byl děj comicsové verze značně posunut a zmodernizován, svým laděním však předloze věrný zůstal. Fantastická čtyřka je především snímkem o amerických hrdinech a americké rodině, navíc určeným primárně publiku, které je obeznámeno s mytologií amerického comicsu a zároveň se orientuje v tamních rodinných sitcomech, rozhodně to ale neznamená, že film nemá co nabídnout tuzemskému divákovi.

Podle velkolepé vize, s níž přichází geniální vědec Reed Richards a jeho nejlepší přítel astronaut Ben Grimm za magnátem Victorem Von Doomem, by mohl průzkum neobvyklého kosmického útvaru přibližujícího se k Zemi posunout medicínu o pořádný kus dopředu. Von Doom, který disponuje nejen ohromným měním, ale i přízní bývalé Richardsovy přítelkyně, doktorky Susan Stormové, jedinečnou výpravu odsouhlasí a společně s Richardsem, Grimmem, Stormovou a jejím bratrem Johnnym do vesmírné lodi rovněž usedá. Daleko od Země se však přihodí něco, s čím ani slovutný doktor Richards nepočítal: záhadná energetická bouře se objevila o několik hodin dříve, a tak je celá posádka ozářena vesmírnými paprsky. Krátce po návratu na Zemi se projeví první následky. Richards náhle dokáže protáhnout své tělo do netušených délek, Stormová se dovede zneviditelnit a umí vytvořit silové pole, její horkokrevný bratr Johnny může nyní nejen vzplanout žárem supernovy, ale zároveň je schopný létat. Nejhůře pak dopadl Ben Grimm, který se proměnil v mohutnou, skále podobnou obludu, která má sice neuvěřitelnou sílu i srdce ze zlata, její setkání s lidmi však vyvolává zděšení. A protože naše čtveřice patří mezi Hrdiny s velkým H, brzy se v médiích proslaví coby tým senzačních zachránců, nazývaný Fantastická čtyřka. Na obzoru se ale rýsuje jeden velmi tvrdý a nesmlouvavý protivník. Také Von Doom, který kvůli neúspěchu Richardsova kosmického dobrodružství zbankrotoval a navíc přišel o lásku Susan Stormové, prochází proměnou; stává se z něj kovové monstrum schopné ovládnout elektrickou energii a odhodlané namířit ji proti domnělým původcům svého krachu…

Má-li platit, že film stojí a padá s kvalitami protivníka ústředních hrdinů, nedopadá Fantastická čtyřka zrovna nejslavněji. Julian McMahon dostává příležitost odhalit padoušskou podstatu Victora Von Dooma až v poslední čtvrthodině, a také proto nemá mnoho prostoru představit Doomovu démoničnost. Příznačné pro hrdinné herectví pak je, že nejplastičtější výkon podává Michael Chiklis, který je po většinu snímku limitován latexovou maskou The Thinga. Tragédie Bena Grimma, doprovázená Richardsovou snahou navrátit svému příteli původní podobu, ostatně tvoří ústřední dramatickou linii snímku. Ioan Gruffudd jako Reed Richards/Mr. Fantastic či Jessica Albaová coby Sue Stormová/Invisible Woman své role i přes veškerou snahu nepovyšují nad úroveň svého předchozího účinkování na televizní obrazovce. Chris Evans se pak jako slávou omámený a radostí života si užívající Johnny Storm alias ohnivý Human Torch, se poněkud křečovitě snaží kápnout do noty dnešnímu teenagerskému obecenstvu. V drobné roličce pošťáka Billyho se pak objevuje i jeden z autorů comicsové předlohy Stan Lee.

Pětatřicetiletý režisér Tim Story, který se může pochlubit remakem akční komedie Taxi z roku 2004, si hravě poradil s jednoduššími pasážemi, ve větších dramatických scénách však nic nového nenabízí a umocňuje spíše televizní kvality většiny uměleckých složek filmu. Snad jedině náročné vizuální efekty, které umožňují přenést část příběhu do vesmíru, ale také věrohodně zobrazují hořícího či elastického hrdinu, naplňují velmi vysoký standard kvality a ani náznakem nemají ambici způsobit divákovi nechtěný záchvat smíchu nad neumětelstvím tvůrců. Až na úroveň televizních seriálů naopak Fantastickou čtyřku snižuje jak dynamika vyprávěného děje, tak i značná upovídanost, která patří k největším slabinám scénáře. Snímek je zabalen do hávu rodinné komedie, čímž se na hony vzdaluje dramatickému potenciálu série X-Men či filmu Batman začíná. Přesto se zdá, že je právě s takovýmto pojetím Fantastické čtyřky valná většina fandů spokojená a film splňuje jejich požadavky na barvitou podívanou nabitou akcí a konverzačním humorem. Fantastická čtyřka proto nepatří mezi velká filmová dobrodružství, zábavnost však snímku jistě upřít nelze.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.