Famke Janssenová

15. 10. 2008 - 9:32 | Téma | red

Famke Janssenová zdroj: tisková zpráva

Bývalá modelka, která překvapila svět filmu svým nezapomenutelným výkonem v bondovce Zlaté oko, kde se představila jako chladnokrevná vražednice

Famke Janssenová Bývalá modelka, která překvapila svět filmu svým nezapomenutelným výkonem v bondovce Zlaté oko, kde se představila jako chladnokrevná vražednice. Během deseti let hollywoodské kariéry jsme ji mohli vidět v několika dalších výrazných úlohách, všechny ale zastiňuje role Jean Greyové ze snímků X-Men (2000), X-Men 2 (2003) a X-Men: Poslední vzdor (2006).

Famke Janssenová se narodila 5. listopadu 1965 v nizozemské metropoli Amsterdamu. Již během studií ekonomie na amsterdamské univerzitě vstoupila Famke do světa šoubyznysu jako modelka. Po několika úspěších v Evropě se v roce 1984 natrvalo přestěhovala do Spojených států, nejprve do New Yorku, kde působila v prestižní modelingové agentuře Elite. Stejně jako řada jejích kolegyň brzy začala usilovat také o kariéře herečky a na konci osmdesátých let začala herectví studovat, nejprve u Harolda Guskina a po přestěhování do Los Angeles ve škole Roye Londona. Cílevědomá dívka však také prokázala, že není pouze kráskou z plakátu, když na newyorské Columbia University vystudovala literaturu a tvůrčí psaní.

Famke Janssenová ve filmu Láska a sex Jako herečka se Famke Janssenová brzy uplatnila na filmovém plátně. V thrilleru s Jeffem Goldblumem Vraždy na pobřeží (1992) se představila v jedné z hlavních rolí, snímek však propadl, a tak její hereckou dráhu zachránila až televize. Tam Janssenová získala výrazné příležitosti v seriálech jako Star Trek: Nová generace či Melrose Place a titulní roli v televizním thrilleru Lady X (1994) o tajemné ženě, která vše dne pracuje jako modelka a v noci se stává bojovnicí proti zločinu. Zde si jí povšimli také producenti bondovské série a obsadili jí do role profesionální vražedkyně Xenie Onatoppvé ve Zlatém oku (1995). Za snímek, v němž se poprvé jako agent Jejího veličenstva James Bond představil Pierce Brosnan, výrazně zaujala filmové fanoušky, o čemž svědčí například i její nominace na diváckou cenu MTV v kategorii nejlepší filmový souboj. Svou náhlou popularitu se jí však nepodařilo přetavit do pozice hollywoodské stálice. Následující snímky (horor Pán kouzel režírovaný spisovatelem Clivem Barkerem, satira na filmový průmysl Dead Girl či krvavá gangsterka Pilní zloději s Harveym Keitelem) nebyly totiž tou nejlepší volbou, navíc se v nich Janssenová představovala spíše epizodně. Mnohem více zaujala v nezávislém thrilleru Gang (1998).

Famke Janssenová ve filmu Jsem agent Ani po třech letech od jejího prvního velkého hitu však na Famke Janssenovou v Hollywoodu nezapomněli. V thrilleru Perníkový dědek (1998) od režisérské legendy Roberta Altmana i v dramatu Woodyho Allena Celebrity (1998) se shodně objevila s Kennethem Branaghem, k hvězdám snímku Hráči (1998), který diváky zavedl mezi pokerové profesionály, patřili Matt Damon a Edward Norton. K vedlejším úlohám ve výše zmíněných titulech Janssenová přiřadila také krásky bojující po boku akčních hrdinů. Právě takto se představila v katastrofické sci-fi Chobotnice (1998), kde společně s Treatem Williamsem uniká před obřím hlavonožcem, i ve zlodějské komedii Na plný plyn (1998). Hororová parodie Roberta Rodrigueze Fakulta (1998) pak nabídla Janssenové, která se dosud prezentovala rolemi vyzývavých krasavic, protikladnou úlohu zakřiknuté středoškolské učitelky. Dalším hororem, remakem klasiky Dům na Haunted Hill, který vznikl v roce 1999, se ale vrátila k osvědčené škatulce ďábelsky rafinované ženy.

Famke Janssenová Jako romantickou hrdinku představila Janssenovou komedie Láska a sex (2000) o novinářce, která rekapituluje svůj dosavadní milostný život. V nepříliš vydařené nezávislé gangsterce Ranaři (2001) se pak objevila jako přítelkyně hlavního hrdiny, která se živí jako striptérka. Životní úlohu získala Janssenová ve filmové sérii o statečných mutantech tvořenou trilogií X-Men (2000), X-Men 2 (2003) a X-Men: Poslední vzdor (2006). Jako telepatka Jean Greyová pomáhající v boji proti superpadouchům si i přes omezený prostor, který jí oba snímky poskytly, získala výraznou pozornost publika a navázala na své nejlepší výkony z předchozích let. Hlavní ženské role v komerčně laděných titulech pronásledují Famke Janssenovou dodnes, účinkovala tak například v akční komedii s Eddiem Murphym a Owenem Wilsonem Jsem agent (2002) či v thrilleru s Michaelem Douglasem Neříkej ani slovo (2001). V obdobně laděné roli můžeme Janssenovou vidět také v thrilleru s nadpřirozenými prvky Hra na schovávanou (2005), kde se sešla s Robertem De Nirem. Vedle toho se Janssenová vrátila po letech na televizní obrazovku, když si zahrála v ceněném seriálu Plastická chirurgie s.r.o. (2004). Za zmínku navíc stojí ještě jedna role. Role, již si Famke Janssenová nakonec nezahraje. Přelom let 2005 a 2006 totiž měla pracovně strávit v České republice a jejím okolí jako hlavní hvězda historického velkofilmu Juraje Jakubiska Bathory (2008), údajně pro rozpory s režisérem však z projektu brzy po začátku natáčení odešla a byla nahrazena mnohem méně známou Annou Frielovou. Namísto toho se tak představila jako dámička v akčním thrilleru 96 hodin (2008).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.