Experti

9. 2. 2006 - 9:11 | Téma | red

Experti zdroj: tisková zpráva

Český filmový divák, především ten dříve narozený, si v současnosti nemůže stěžovat, že by neměl na co jít do kina

Český filmový divák, především ten dříve narozený, si v současnosti nemůže stěžovat, že by neměl na co jít do kina. Po filmu Panic je nanic se do kin dostává další komedie o mladých a pro mladé.

Debutující režisér Karel Coma natočil autorskou komedii Experti. Hlavními představiteli autorského filmu je trojice spolužáků – „expertů na cokoliv“. Oskar je expertem na počítače, Filip na fotografování a Bukowski na maléry s dívkami. Maturant Oskar tráví většinu času u počítače nebo v alkoholovém opojení. Díky tomuto životnímu stylu se mu nedaří, stejně jako Bukowskému, najít správnou dívku. Když ho odmítne někdejší láska s tím, že se dala dohromady se zámožným spolužákem Viktorem, dojde Oskar k radikálnímu rozhodnutí.

Veškeré své peníze vrhne do změny vlastní image. Podepisuje lukrativní smlouvu s Microsoftem a stává se studentem ČVUT. Získává řadu kšeftů, vše by bylo v pořádku. Avšak jednou se mu podaří zaplést se s klientkou. Oskar zanechá na mladé dámě takový dojem, že ta neváhá a „předá“ ho svým kamarádkám. Oskar najednou neví kam dřív, nemá čas na školu a hlavně na své přátelé. Vrchol všeho přijde v momentě, kdy se Oskar na party seznámí s dívkou, která ho v podnapilém stavu pozve k sobě. Matkou dívky je Helena, pravidelná účastnice počítačového kurzu, který Oskar vede – a také milenka… Oskara tato neblahá zkušenost ovlivní natolik, že dojde k zásadnímu rozhodnutí „seknou se sexem“ a vrátit se k přátelům.

Jde o další z řady filmů typu Snowboarďáci. Režisér Coma v případě Expertů vsadil na kombinaci nováčků a zkušeného herce. Oskara představuje Kryštof Hádek, který úspěšně debutoval ve filmu Jana Svěráka Tmavomodrý svět. Jeho kamarády Filipa a Bukowského si zahráli Tomáš Löbl a účastník SuperStar Michael Foret. Vrstevnice hlavních chlapeckých představitelů ztvárnili Michaela Maurerová, Eva Ujfaluši a Petra Pudová.

V mnohém snesou Experti srovnání s nedávno premiérovaným Panicem. V obou filmech dostali herecké příležitosti hvězdy obou sérií pěvecké SuperStar: po Šárce Vaňkové v Panicovi se v Expertech objevil Michael Foret. Musím říct, že nedostal tak velký prostor jako Vaňková a neměl tolik možností ukázat, co v něm je (a neměl ani příležitost toho moc zkazit).

Oba nové hity českých biografů mají jedno společné výrazné pozitivum. Je to hudební složka filmu. V případě Expertů se o muziku postaral osobitým způsobem Roman Holý. Byť ústřední píseň v podání Foreta je z dílny dvojice Soukup jr. a Prachař jr.

Experti sice nejsou filmem mého gusta, ale musím říci, že je nutné ocenit režisérovu dobrou ruku, kterou měl při volbě herců do vedlejších postav, především tzv. dospěláckých. Role středoškolského profesora Smrtky se s humorem sobě vlastním ujal Petr Čtvrtníček. Neuroticky neukojená třídní profesorka Němcová v podání Jany Hubinské je snad tím nejlepším, co Experti mohou nabídnout. V postavách rodičů můžete vidět například Ljubu Krbovou, Daniela Rouse či ve filmu debutující muzikálovou hvězdu Danielu Šinkorovou. Herečka Nina Divíšková coby matka dívky Wendy (tu hraje Michaela Maurerová) na malém prostoru přesvědčí, o čem všem může být herectví. V ryze epizodních rolích se ve filmu objeví moderátor Snídaně s Novou a Evropy 2 Petr Vágner (jako fitness trenér), Jiří Bartoška (soused kouřící na balkóně) i dokonce sám šéf české pobočky velkého Microsoftu Jiří Devát.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.