Eva Mendesová

16. 2. 2009 - 19:28 | Téma | red

Eva Mendesová zdroj: tisková zpráva

Mladá herečka, která se v posledních letech prosazuje do hlavních ženských partů nejen v thrillerech a akčních snímcích, ale i v romantických komediích

Eva Mendesová Mladá herečka, která se v posledních letech prosazuje do hlavních ženských partů nejen v thrillerech a akčních snímcích, ale i v romantických komediích.

Kráska s kubánskými kořeny Eva Mendesová se narodila 5. března 1974 v Miami na Floridě, vyrůstala však v Los Angeles. Zde také začala studovat vysokou školu, konkrétně marketing na California State Northridge. Tak jako tisíce lidí v hlavním městě šoubyznysu ale i Eva toužila hlavně po herecké kariéře. Její sen se začal plnit v roce 1998, kdy získala své první roličky v reklamě (American Express), ve videoklipu (Hole in My Sole skupiny Aerosmith či Miami Willa Smithe) či v televizním seriálu (Pohotovost, Mortal Kombat: Conquest). K nim jí však výrazně dopomohla náhoda, když si fotky Mendesové všiml herecký agent v bytě jejího souseda-fotografa. Na raketový start herecké dráhy to ale nevypadalo: debutovou filmovou rolí Evy Mendesové je jedna z hlavních hrdinek v podprůměrném hororu Kukuřičné děti 5: Pole teroru (1998), který zamířil rovnou na video. Dnes zapomenuty jsou také její další role, ať už se jednalo o drobnou úlohu v komedii Noc v Roxbury (1998) či v pohádkovou fantasy Můj brácha čuník (1999), v níž však Mendesová dostala poprvé větší prostor rozvinout komediální talent.

Eva Mendesová Větší příležitost získala Eva Mendesová až ve vyvražďovacím hororu Temná legenda 2 (2000) – co na tom, že její postava byla brutálně zavražděna, filmové publikum ji poprvé výrazněji zaregistrovalo, a to se počítá. Další kariérní vzestup Mendesové je pevně spojen s akčním žánrem, ať už se to týká televizního dramatu The Disciples (2000) či zlodějské komedie Benjamins (2002), kde si hlavní roli zahrál rapper Ice Cube. Vedle toho se Mendesová objevila také v menší úloze v akčním thrilleru Lovec policajtů (2001), jehož hvězdou byl Steven Seagal. Skutečně průlomová role Evy Mendesové však přišla až s policejním thrillerem Training Day (2001) s Denzelem Washingtonem a Ethanem Hawkem. V úloze mladé ženy zkorumpovaného detektiva Alonza Harrise (Washington) sice nedostala Mendesová velký prostor na plátně, o to důležitější však její part byl. Navíc se poprvé představila ve výraznější dramatické roli, v níž předvedla víc než jen své půvaby.

Eva Mendesová ve filmu Bratři jak se patří Krůčkem vpřed rozhodně byl také thriller Roberta Rodrigueze Kdysi dávno v Mexiku (2003). V něm Mendesová hrála proradnou policistku, která je nejen osudovou ženou pro úplatného agenta CIA Sandse (Johnny Depp), ale i vážnou soupeřkou pro osamělého mstitele El Mariachiho (Antonio Banderas). Přesto platí, že si Mendesovou oblíbili především černošští tvůrci točící multietnické snímky pro mladé americké publikum. Vedle snímku Antoina Fuquy Training Day jsou takovými tituly i dva filmy z roku 2003 od režisérů Johna Singletona (Rychle a zběsile 2) a Carla Franklina (Presumpce viny). Pro Singletonův akční thriller z prostředí ilegálních automobilových závodů však jako by byla Mendesová pouze okrasou. Film se navíc nepřiblížil kvalitám prvního dílu, jehož hlavní devizou byl Vin Diesel v ústřední záporné úloze. Již podruhé poté se Mendesová sešla s Denzelem Washingtonem. A to při natáčení thrilleru Presumpce viny (2003), tentokrát je však scénář stavěl nejen do úloh manželů, ale zároveň také protivníků. Pro ty, kteří čekali nápaditou podívanou, však byl snímek spíše zklamáním.

Eva Mendesová: Kdysi dávno v Mexiku V posledních letech pak Mendesová na plátně předvádí hlavně své komediální umění. To platí pro hrubozrnnou podívanou Bratři, jak se patří (2003) o siamských dvojčatech (Matt Damon, Greg Kinnear), z nichž jeden sní o dráze hollywoodské hvězdy. Více hereckého nadání po Mendesové vyžaduje až snímek Hitch: Lék pro moderní muže (2005), v němž je jako hlavní romantická hrdinka protipólem okouzlujícího světáka v podání Willa Smithe. Vedle toho se Eva Mendesová představuje také v nezávislé komedii The Wendell Baker Story (2005), k úloze (skoro)akční hrdinky se pak vrátila ve filmové adaptaci comicsu Ghost Rider (2006). Sekundovala v jinak mužském hereckém ansámblu policejního dramatu Noc patří nám (2007). Eva Mendesová už mnohokrát prokázala, že je skutečnou herečkou, která nemusí spoléhat na atraktivní zevnějšek. Naopak se svojí krásou mnohdy bojuje a pokouší se svým postavám vštítit více, než by po ní chtěli samotní filmaři. To je i případem komedie Ženy (2008), kde zosobňuje prvoplánovou svůdnici, jež se dere k cíli v podobě finančně zajištěného manžela. Klasickou noirovou femme fatale, zlodějku Sand, ztělesnila v comicsovém Spiritovi (2008).

Zanedlouho by se Mendesová mohla objevovat nejen na titulních stranách filmových magazínů, ale také na předních příčkách žebříčků bestsellerů: v současnosti totiž píše dětskou knížku Crazy Leggs Beshee.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.