Ethan Hawke

16. 2. 2008 - 15:20 | Téma | red

Ethan Hawke zdroj: tisková zpráva

Filmový herec, který se objevuje v nejen hollywoodských, ale i v nezávislých snímcích. Rodilý Texasan zahájil svou hereckou kariéru jako mladá naděje Hollywoodu. V posledních letech se ale věnuje převážně nezávislým snímkům, a to nejen před kamerou, ale i z pozice režiséra a scenáristy

Rodilý Texasan zahájil svou hereckou kariéru jako mladá naděje Hollywoodu. V posledních letech se ale věnuje převážně nezávislým snímkům, a to nejen před kamerou, ale i z pozice režiséra a scenáristy.

Ethan Hawke - Velké naděje Ethan Hawke se narodil 6. listopadu 1970 v texaském Austinu, vyrůstal však v newjerseyském městečku Princeton Junction. Jako teenager zde poprvé přičichl k divadlu. Čtrnáctiletý získal svou první filmovou roli ve sci-fi Badatelé (1985); v příběhu dětských dobyvatelů vesmíru se sešel s jiným talentovaným mladíkem Riverem Phoenixem. Na rozdíl od něj ale Hawke na svůj filmový debut navázal až po pěti letech, už jako vysokoškolák. V roce 1989 si ho vyhlédl režisér Peter Weir do snímku Společnost mrtvých básníků o učiteli (Robin Williams), který svými neortodoxními vyučovacími metodami popudí vedení internátní školy. Film se stal událostí roku a Hawke se po jeho úspěchu rozhodl opustit univerzitu a stát se profesionálním hercem. Ještě v témže roce zazářil Hawke i po boku Jacka Lemmona a Teda Dansona v rodinném dramatu Táta.

Ethan Hawke První hlavní roli si Hawke zahrál v disneyovské variaci na román Jacka Londona Bílý tesák (1991). Brzy poté se objevil v britském dramatu Vodní země (1992). Jeho další snímek, dnes ceněné válečné drama Hlídka v Ardenách (1992), se v době svého vzniku řadilo mezi komerční propadáky. Až hlavní úloha v dramatu Přežít (1993), jehož tvůrci se inspirovali skutečnými událostmi kolem havárie letadla v Andách, posunula Ethana Hawkea mezi mladé hollywoodské hvězdy. Výraznější pozornost si vysloužil také výkonem v dramatu Bolestná realita (1994). Snímek, v němž s Hawkem hrály Winona Ryderová a Renée Zellwegerová, byl režijním debutem Bena Stillera.

V roce 1995 Ethan Hawke účinkoval v romanci režiséra Richarda Linklatera Před úsvitem. Příběh krátkého milostného vzplanutí mladého Američana a francouzské studentky (Julie Delpyová) posbíral několik festivalových ocenění. Brzy poté založil Hawke v New Yorku se svými hereckými kolegy Robertem Seanem Leonardem (Společnost mrtvých básníků), Frankem Whaleym (Hlídka v Ardenách) a Joshem Hamiltonem (Přežít) vlastní divadelní společnost Malaparte. V téže době se Hawke dokázal prosadit také na literárním poli: jeho debut, částečně autobiografický román The Hottest State (1996), sklidil převážně kladné ohlasy.

Ethan Hawke - Gattaca Rolí ve filosofické sci-fi Gattaca (1997) se Ethan Hawke vrátil do hollywoodských studií. Ani tento, ani další jeho filmy však nelze řadit k typickým komerčním titulům. Během natáčení Gattaky (patří k tomu nejlepšímu z Hawkeovy filmografie) se Hawke seznámil se svou pozdější manželkou Umou Thurmanovou. V modernizované verzi románu Charlese Dickense Nadějné vyhlídky (u nás byl snímek z roku 1998 uváděn pod názvem Velké naděje) si Hawke coby talentovaný malíř Finn zahrál s Gwyneth Paltrowovou a Robertem De Nirem. Film režiséra Alfonsa Cuaróna se však předchozí filmové adaptaci z roku 1946 od režiséra Davida Leana nevyrovnal. Nepříliš vydařené drama podle skutečných událostí Newton Boys (1998), v němž se Hawke přestavil v úloze jednoho z bratrů – bankovních lupičů, bylo hollywoodskou prvotinou Hawkeova přítele, režiséra Richarda Linklatera. Hawke účinkoval také v dramatu Sníh padá na cedry (1999), které se zabývalo poválečným soužitím Američanů s japonskými emigranty.

Ethan Hawke - Před soumrakem Od roku 1999 se Ethan Hawke objevuje hlavně v nezávislých snímcích. Hrál v autorských debutech Franka Whaleyho (krimi Joe the King natočené v roce 1999) a Julie Delpyové (drama Tell Me z roku 2000). V nevydařené modernizaci Shakespearova Hamleta z roku 2000 se Hawke představil v titulní úloze. Richard Linklater obsadil Hawkea do ceněného experimentálního snímku Sním či bdím? i konverzačního dramatu Přiznání (oba 2001), v němž se objevují též Hawkeova žena Uma Thurmanová a Robert Sean Leonard. Thurmanové svěřil Hawke hlavní roli ve vlastním režijním debutu Chelsea Walls (2001).

Výjimečnou příležitost Ethanu Hawkeovi poskytl režisér Antoine Fuqua. Za roli začínajícího losangeleského policisty, který je v krimithrilleru Training Day (2001) zaučován zkorumpovaným kolegou (Denzel Washington), byl Hawke nominován na Oscara. V roce 2002 vyšel Hawkeovi druhý román Ash Wednesday, který se dokázal prosadit na žebříček bestsellerů. V thrilleru Zloděj životů (2004) o pátrání po masovém vrahovi se vedle Hawkea objevuje Angelina Jolie. Snímkem Před soumrakem navázali Hawke, Delpyová a režisér Linklater po devíti letech na romanci Před úsvitem, všichni tři si za něj dokonce vysloužili nominaci na Oscara v kategorii nejlepší adaptovaný scénář. S Linklaterem se sešel i při natáčení filmové mozaiky Fast Food Nation (2006). Vidět jsme ho mohli také jako agenta Interpolu Jacka Valentinea v akčním dramatu Obchodník se smrtí (2005), které režíroval autor Gattaky Andrew Niccol. A také v krimithrilleru Než ďábel zjistí, že seš mrtvej (2007), kde překvapuje úlohou slabošského Hanka Hansona, jenž podléhá vidině snadného výdělku a nezdařenou loupeží způsobí rodinnou tragédii.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.