Eskapády 2007

25. 1. 2008 - 9:50 | Téma | red

Eskapády 2007 zdroj: tisková zpráva

Ve dnech 28. 9. – 7. 10. 2007 proběhne v Praze v kině ATLAS přehlídka starších českých filmů. Ve dnech 28. 9. – 7. 10. 2007 proběhne v Praze v kině ATLAS čtvrtý ročník filmové přehlídky ESKAPÁDY

Ve dnech 28. 9. – 7. 10. 2007 proběhne v Praze v kině ATLAS čtvrtý ročník filmové přehlídky ESKAPÁDY. Představí se na tu zajímavé i hodnotné české snímky od třicátých let do současnosti. Filmy jsou uváděny s anglickými titulky, takže i zahraniční studenti, návštěvníci a zde žijící cizinci mají možnost tyto filmy spatřit v kině. Program je rozdělen do několika menších cyklů.

Novinkou je zařazení předpremiéry nového českého filmu Movie od Iva Trajkova (slavnostní zahájení přehlídky). Pavel Juráček bude představen jako režisér (filmem Každý mladý muž) i jako scenárista (Ikarie XB1, Bláznova kronika, Sedmikrásky). V miniprofilech jsou zařazeny filmy režiséra Františka Vláčila (Údolí včel, Adelheid) a Věry Chytilové (Sedmikrásky, Ovoce stromů rajských jíme). V cyklu Druhá světová válka ve filmu šedesátých let mohou diváci vidět Transport z ráje od režiséra Z. Brynycha, Kočár do Vídně a Ať žije republika od K. Kachyni.

Z tvorby třicátých let spojené s avantgardou organizátoři přehlídky vybrali méně známý Gustava Machatého film Ze soboty na neděli, na kterém se podíleli také Vítězslav Nezval a Jaroslav Ježek. Uvedena bude i klasická veselohra Voskovce, Wericha a Friče Svět patří nám. Režiserské osobnosti Jiřího Krejčíka a Vojtěcha Jasného představí filmy Svědomí a Všichni dobří rodáci. Z osmdesátých let uvede režisér Juraj Herz svůj dosud pouze na videu uvedený film Straka v hrsti (hudbu složil Michal Kocáb). Miloš Zábranský uvede své psychologické drama Dům pro dva.

Program vrcholí v sobotu 6. 10. akcí nazvanou Tři pohledy na normalizaci: od 15.00 h tendenční Steklého film z roku 1974 Za volantem nepřítel o snaze pražských taxikářů během Pražského jara 1968, odvolat svého dělnického ředitele.V 18.00 to bude film podle románu Michala Viewegha Báječná léta pod psa od režiséra Petra Nikolaeva. Od stejného režiséra pak ve 20.00 h adaptace undrgroundového románu Jana Pelce …a bude hůř.

Vybraná představení dopní přednášky a hosté (režiséři, herci a pod). Projekt je realizován Kulturním Centrem MEANDR z Prahy 7 za podpory Hl. města Prahy a Česko-německého fondu budoucnosti.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.